Robusta – co ją odróżnia od Arabiki?

Robusta - co ją odróżnia od Arabiki?

Robusta i Arabica to dwa gatunki kawy, które zdominowały światową produkcję. Jednak różnią się od siebie kilkoma cechami. Jak poznać Robustę? Co jest charakterystyczne dla Arabiki? Oto najważniejsze ich cechy.

Dla laików dwa najpopularniejsze gatunki kawy nie różnią się pewnie niczym poza nazwą. Tymczasem warto wiedzieć, czy poza unikalnym aromatem mają jeszcze inne cechy, które są dla nich charakterystyczne. Przez to, że oba gatunki uprawia i produkuje się nieco inaczej, różnią się smakiem, zawartością kofeiny oraz ceną.

Uprawa

Arabica uprawiana jest głównie w Afryce i Ameryce Południowej. To gatunek niezwykle wymagający i wrażliwy na zmiany pogody, który trzeba stale chronić przed chorobami i insektami. Jej ziarna są koloru zielonego lub zielono-szarego, płaskie i nieco podłużne. Poddaje się je procesowi palenia, aby osiągnąć charakterystyczną ciemnobrązową barwę.

Robusta jest gatunkiem występującym głównie w Wietnamie, Brazylii, Indonezji i Indiach, łatwiejszym w uprawie i bardziej odpornym. Nie przeszkadza jej zmiana warunków atmosferycznych. Zbiera się jej znacznie więcej niż Arabiki, z tego powodu ma też niższą cenę. Jej ziarna są mniejsze, okrągłe w przekroju i mają przed paleniem żółtozieloną barwę.

Oba gatunki kaw łączy fakt, że ich naturalna uprawa odbywa się pomiędzy zwrotnikiem Raka a zwrotnikiem Koziorożca.

Smak

W przeciwieństwie do łagodnego smaku Arabiki, Robusta ma bardziej wyrazisty i ostry, trochę cierpki i gorzkawy. Pierwsza z kaw jest też bardziej aromatyczna i zawiera więcej cukrów i tłuszczów. Wprawieni smakosze wyczują w niej korzenny lub czekoladowy posmak. Robusta ma gęstszą cremę (piankę na powierzchni napoju powstającą podczas parzenia), dlatego wykorzystuje się ją do przygotowywania m.in. klasycznego espresso czy różnych innych włoskich mieszanek kawowych. Ten gatunek wykorzystuje się ponadto do produkcji kaw rozpuszczalnych.

Cena

Oba gatunki różni także cena, którą wyznacza sposób uprawy i wielkość zbiorów. Robusta jest tańsza z racji chociażby bezproblemowej hodowli. Arabikę trudniej otrzymać, dlatego więcej się za nią płaci.

Zawartość kofeiny

Więcej kofeiny znajdziemy w Robuście – jej zawartość wynosi 1,8–4%. Może być jej nawet dwa razy więcej niż w Arabice. Jeśli ktoś jest miłośnikiem espresso i szuka kawy dającej szybki zastrzyk energii, to pierwszy z gatunków z wyraźną nutą goryczki będzie dla niego idealny.

Chcąc dowiedzieć się jeszcze więcej na temat Robusty, warto przeczytać artykuł: Robusta – obalamy mity na temat tego gatunku kawy.

Jak wybrać kawę najlepszą dla siebie? Wiedząc, co je charakteryzuje, będzie to już znacznie łatwiejsze. Osoby pijące na co dzień ten aromatyczny napój z pewnością wyczują różnicę!

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *