Tempo współczesnego trybu życia bywa zawrotne, co często przekłada się na nieprawidłową dietę. Jednak nawet osoby, które dbają o właściwe menu, cierpią na nietolerancje pokarmowe, nie zawsze zresztą zdając sobie z tego sprawę. Co warto wiedzieć na ten temat i jak się uchronić przed skutkami nietolerancji pokarmowych?
Skąd się biorą nietolerancje pokarmowe?
Mechanizmy odpornościowe (immunologiczne) człowieka chronią nas przed licznymi chorobami. W dużym uproszeniu można powiedzieć, że pozwalają nam normalnie funkcjonować w świecie nasyconym czynnikami chorobotwórczymi, takimi jak wirusy, bakterie czy pasożyty. Zaburzenia funkcjonowania układu immunologicznego mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia, a nawet życia. Jeśli system odpornościowy jest przeciążony, może wystąpić nietolerancja z jego strony, na przykład na określone składniki pokarmowe. Dalsze spożywanie nietolerowanych pokarmów prowadzi do postępującego osłabienia układu odpornościowego. W organizmie powstają przeciwciała IgG i kompleksy przeciwciało–antygen. Kumulowane w różnych tkankach, mogą prowadzić do ich uszkodzenia, stając się m.in. jedną z przyczyn reumatoidalnego zapalenia stawów, choroby Hashimoto czy chorób dermatologicznych, tj. atopowego zapalenia skóry.
Kogo może dotyczyć ten problem?
Problem nietolerancji pokarmowych, często nieuświadomiony, jest zjawiskiem powszechnym, które narasta wraz z wiekiem i dotyczy około 45% dorosłych osób. W żadnej mierze nie można go lekceważyć. Nadmierna podaż alergizowanych produktów może stać się podłożem rozwoju poważnych schorzeń przewlekłych, takich jak: nadciśnienie tętnicze, reumatyzm, nadwaga, choroby układu sercowo-naczyniowego,migreny, łuszczyca, zespół jelita nadwrażliwego czy depresja.
Nietolerancja czy alergia pokarmowa?
Nietolerancja pokarmowa różni się od alergii na określone pokarmy przede wszystkim czasem reakcji układu odpornościowego. O ile reakcja alergiczna najczęściej jest gwałtowna i niemal natychmiastowa, nietolerancja pokarmowa może się objawiać po kilku godzinach, a nawet dniach od spożycia nietolerowanego produktu. Z tego powodu część symptomów nietolerancji pokarmowych jest mylnie łączona z objawami innych schorzeń. Tymczasem bóle głowy, chroniczny kaszel, cienie pod oczami, biegunki, a nawet trądzik, łupież czy zaburzenia nastroju i koncentracji mogą świadczyć o nietolerancji pokarmowej. Warto wiedzieć, że jej objawy kliniczne w 70% mają charakter wielonarządowy. To sprawia, że objawów nietolerancji pokarmowej może wiele.
Jak przeciwdziałać nietolerancjom pokarmowym?
W przypadku nietolerancji pokarmowych organizm zawsze wysyła sygnały ostrzegawcze. Niekiedy są one na tyle subtelne, że nie zwracamy na nie szczególnej uwagi. Poza tym takie ostrzeżenia mogą być mylnie interpretowane – jako objawy przemęczenia albo stresu. Ponadto niektóre symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić po upływie długiego czasu od spożycia nietolerowanego produktu. Może się zatem okazać, że sama obserwacja reakcji organizmu to zbyt mało.
Jedyną skuteczną metodą przeciwdziałania nietolerancjom pokarmowym jest zaprzestanie spożywania nietolerowanego składnika diety. Aby się przekonać, czy dotyczy nas problem nietolerancji, warto przeprowadzić odpowiedni test, na przykład u dietetyka. W przypadku testu nielaboratoryjnego wynik uzyskuje się po upływie około 40 minut. Tego typu testy obejmują 59 produktów spożywczych. Z kolei testy laboratoryjne pozwalają na zbadanie nawet 200 produktów. Ich rezultaty są znane po około 10 dniach. Wykonanie testu na nietolerancje pokarmowe może być pierwszym krokiem do pozbycia się uciążliwych objawów wielonarządowych i poprawy samopoczucia. Dzięki odpowiedniej modyfikacji diety i zaprzestaniu spożywania określonych wyrobów, można wzmocnić swój układ immunologiczny, a nawet uniknąć wielu poważnych schorzeń.