Lekko w nowym roku, czyli jak uniknąć poświątecznego kryzysu na wadze

Święta Bożego Narodzenia i Sylwester to czas, w którym sobie dogadzamy – nie tylko prezentami, także jedzeniem. Wielogodzinne biesiady przy suto zastawionym stole mogą jednak się skończyć kilkoma nieplanowanymi kilogramami w obrębia pasa lub bioder. Aby okres świąteczno-karnawałowy nie odbił nam się „czkawką” na wadze, warto część tradycyjnych i ciężkich dań oraz niezdrowych przekąsek zastąpić ich lżejszymi zamiennikami.

Sałatki

Zacznijmy od sałatek – często utopionych w sosie majonezowym. Aby „odchudzić” sałatkę, wystarczy część majonezu zastąpić naturalnym jogurtem. Naszą propozycją jest proporcja 1:4 (na korzyść jogurtu oczywiście). Dzięki temu zachowamy tradycyjny smak, jednak całość będzie o wiele bardziej łaskawa dla naszego brzucha.

Ach, te słodkości!

Biesiadowanie zazwyczaj nie kończy się na wigilijnej kolacji i świątecznych obiadach. Często kolejnym etapem jest rozstawienie na stole całej gamy rozmaitych słodkości. Przyznajmy się – na jednym pierniczku lub kawałku ciasta nigdy się nie kończy. Dlatego też już przed świętami warto „odchudzić” część ciast i przekąsek, a tym samym – zaskoczyć bliskich pomysłowością i kreatywnością. Klasycznym i obowiązkowym na świątecznym stole lub choince pierniczkom można uszczknąć część białej pszennej mąki i zamienić ją na mąkę pełnoziarnistą. To niewielki zabieg, który robi wielką różnicę. Idealną słodką i bogatą w smaku przekąską będą także praliny z ciecierzycy.

Pralinki z ciecierzycy

Ta wersja pralinek jest zupełnie inna od sklepowych lub przygotowywanych w klasyczny sposób. Inna, lecz niekoniecznie gorsza. Nasze pralinki wygrywają zawartością białka i błonnika. Swoje właściwości zawdzięczają…ciecierzycy.

Przepis

  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 10 daktyli
  • 5 orzechów włoskich/laskowych
  • łyżka płynnego miodu/syropu z agawy

Ciecierzycę zmiksować z namoczonymi wcześniej w ciepłej wodzie daktylami i miodem. Opcjonalnie można użyć także rodzynek/żurawiny/suszonych śliwek. Jeśli chcemy, aby pralinki były bardziej kakaowe, można dodać płaską łyżkę naturalnego kakao lub karobu. Formować małe kuleczki, obtoczyć w posiekanych orzechach.

Niby ciasto, a w roli głównej jednak warzywo

Klasyczne ciasta pełne są białej mąki i cukru. Jednak wśród świątecznych słodkości mogą się także znaleźć propozycje, których nieodzownym elementem są… warzywa. Główną rolę w warzywnych ciastach mogą odegrać burak, marchew, ciecierzyca, cukinia lub fasola. Tak przygotowany placek na pewno stanie się gwiazdą na Waszym świątecznym stole.

Brownie z cukinii

Klasyczne brownie jest mokre, ciężkie, rozpływające się w ustach i bosko czekoladowe. Boska nie jest, niestety, ilość pochłanianych wraz z nim kalorii. Aby odchudzić brownie, polecamy Wam przygotować je na bazie niskokalorycznej cukinii.

Przepis

  • 1 duża cukinia
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki otrąb żytnich
  • 4 łyżki mąki orkiszowej/graham
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 80 g gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao, tym lepiej)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego/syropu z agawy
  • 1 łyżka oliwy/olej rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich

Ciasto polecamy podać z frużeliną wiśniową

  • 300 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 2 łyżki syropu z agawy/ksylitolu
  • Sok z połowy małej cytryny
  • 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto: Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zostawić na 10 minut. Odcisnąć, wylać płyn. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Resztę składników wymieszać w misce, dodać cukinię i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę. Piec 30–35 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Jeśli masa będzie zbyt luźna, można dodać trochę więcej mąki.

Frużelina: Wiśnie podgrzewać z rondlu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać syrop/ksylitol, sok z cytryny. Zagotować. Odlać 1/3 szklanki z garnka, wymieszać z mąką ziemniaczaną, następnie rozprowadzić w rondelku. Zagotować, odstawić z ognia. Pyszna polewa gotowa!

Sylwestrowe szaleństwa

Po nierzadko trzydniowej biesiadzie przy świątecznym stole czeka nas jeszcze jeden dzień, podczas którego zazwyczaj jemy za dużo i za tłusto. Mowa oczywiście o Sylwestrze. Jeśli Wasz sylwestrowy stół zazwyczaj uginał się od niezdrowych przekąsek, mających dać szybki zastrzyk energii niestrudzonym biesiadnikom, w tym roku polecamy zaskoczyć swoich gości nietuzinkowymi i zdrowymi przekąskami.

Zamiast chipsów, czyli… ciecierzyca do chrupania

Ciecierzyca to warzywo-kameleon. Udowodniliśmy już, że może być bazą słodkich pralinek. Okazuje się także, że pieczona w piekarniku smakiem nokautuje swoich konkurentów, czyli sklepowe „chrupacze” w postaci chipsów i paluszków. Prosta, acz efektowna przekąska na sylwestrowy stół.

Przepis

  • Puszka ciecierzycy (można także dzień wcześniej namoczyć suche ziarna ciecierzycy, następnie gotować z kminkiem i odrobiną sody przez 1,5 h)
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy według uznania (polecamy: sól, pieprz, kurkuma, kmin rzymski, papryka słodka, papryka chilli, czosnek)

Ziarna ciecierzycy skropić oliwą, dodać przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać rękoma. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć cieciorkę. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę. Warto także co 5–10 minut sprawdzać cieciorkę – w przypadku zbyt szybkiego spiekania się wystarczy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. Piec do uzyskania chrupkości.

Może frytkę?

Klasyczne frytki zazwyczaj ociekają tłuszczem i są kaloryczną bombą. Dlatego też przedstawiamy frytki warzywne, czy takie, w których klasycznych frytek jest tyle, co kot napłakał.

Przepis

Frytki

  • Mały batat
  • Mały seler
  • Mały korzeń pietruszki
  • Mała marchewka
  • Oliwa z oliwek – łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka

Sos czosnkowo-koperkowy

  • Mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • Ząbek czosnku
  • Koperek
  • Odrobina pieprzu

Warzywa kroimy w paseczki, mieszamy z oliwą i przyprawami. Rozkładamy na papierze do pieczenia, zapiekamy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem do zezłocenia.

Z jogurtu, czosnku i koperku przygotowujemy dip do frytek.

Rada: jeśli chcemy, aby frytki miały bardziej chrupiącą skórkę, można je przed pieczeniem lekko posmarować białkiem jaja. Chrupanie gwarantowane!

A po świętach…

również chętnie zachęcamy do „odchudzania” swoich przekąsek. Dobre nawyki żywieniowe powinny być częścią naszej codzienności. Warto pamiętać, że powiedzenie „jesteś tym, co jesz” nie kłamie. Źle odżywiany organizm w pewnym momencie zacznie się buntować – pojawią się choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie. Najważniejsze więc, aby dbać o siebie. Nie tylko od święta.

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *