Ze względu na popularność diet białkowych, utarło się błędne przekonanie, że węglowodany w diecie są gwarancją porażki w procesie redukcji masy tkanki tłuszczowej. Dietetycy w tej kwestii są zgodni – węglowodany to główne źródło energii i nie powinno ich zabraknąć w żadnej diecie!
Źródła węglowodanów
Najpopularniejszymi źródłami węglowodanów są: zboża, ryż, kasza, kukurydza, nasiona roślin strączkowych, ziemniaki. Coraz popularniejszy jest podział węglowodanów na podstawie indeksu glikemicznego (IG). Jest on miarą określającą wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu węglowodanowego. Niewskazane jest wybieranie produktów węglowodanowych o wysokim IG, np. wyrobów cukierniczych. Obecnie panuje trend, jakim jest stosowanie diety o niskim IG. Niestety, nieumiejętne posługiwanie się IG doprowadza do eliminowania z diety węglowodanów (np. kaszy, ryżu, ziemniaków), przy wprowadzaniu tyko warzyw i produktów białkowych. Tego typu zabiegi mogą wywoływać niedobory zarówno witamin, jak i składników mineralnych, których skarbnicą są węglowodany, głównie pochodzące ze zbóż i kasz. Produkty węglowodanowe o niskim IG to np.: soja, fasola biała, czarna, mąka z ciecierzycy; o średnim IG: kasza gryczana, ryż brązowy, chleb orkiszowy; o wysokim IG: biszkopty, kasza manna, kasza jęczmienna perłowa, płatki kukurydziane.
Rola węglowodanów
Węglowodany są głównym źródłem energii dla mózgu i mięśni. Osoby pracujące, uczące się i trenujące powinny zwrócić szczególną uwagę na dobór odpowiednich węglowodanów w swoim żywieniu. W przypadku ich niedostatecznej ilości (< 100 g/dobę) dochodzi do powstawania ciał ketonowych, zakwaszenia organizmu oraz zaburzeń w nawodnieniu. Organizm ma zapasy węglowodanów, ale nie w ogromnej ilości; występuje on w postaci glikogenu w wątrobie, mięśniach i nerkach. Mózg dorosłego człowieka zużywa ok. 140 g glukozy do jego prawidłowej pracy. Jeśli dochodzi do niedoborów, organizm syntetyzuje glukozę z białek, która jest głównym budulcem organizmu ludzkiego. Aby uchronić białko przed spalaniem, należy dostarczyć odpowiednią ilość tłuszczów i węglowodanów.
Co ze spalaniem tłuszczu?
Bardzo ważne jest stwierdzenie, że tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów. Niedobór węglowodanów w diecie może być jedną z głównych przyczyn braku redukcji masy ciała. Doniesienia naukowe wskazują, że wprowadzenie węglowodanów poniżej 50%, a tłuszczu powyżej 35% sprzyja wręcz wzrostowi tkanki tłuszczowej, nie zaś jej redukcji.
Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, należy wprowadzać urozmaicone produkty zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Główną przyczyną problemów zdrowotnych – wynikających często z nadmiaru tkanki tłuszczowej – jest spożywanie nadmiaru cukrów prostych. Cukry proste powodują wzrost stężenia glukozy we krwi, w konsekwencji czego dochodzi do gwałtownych wyrzutów insuliny – hormonu, który zaburza spalanie tkanki tłuszczowej. Cukier prosty w negatywny sposób wpływa na środowisko bakteryjne jelit. Cukier jest bardzo dobrą pożywką dla grzybów, które w ogromnym stopniu zaburzają prawidłową florę bakteryjną.
Kandydoza – realne zagrożenie dla organizmu!
Kandydoza – inaczej drożdżyca – jest zaburzeniem coraz częściej uwzględnianym w diagnostyce zarówno lekarskiej, jak i dietetycznej. Objawy drożdżycy to częste bóle głowy, problemy skórne, biegunki, zatykanie zatok, wzdęcia, trudności z koncentracją, pamięcią, brak energii i nadmierna ochota na słodycze. Głównym sprawcą kandydozy jest Candidia albicans – jest to rodzaj grzyba z rodziny drożdżaków, który bytuje w jelicie grubym. Drożdżak ten jest bezpieczny do momentu, kiedy układ immunologiczny pracuje prawidłowo. Gdy dochodzi do zaburzeń, Candidia może rozrosnąć się do ogromnych rozmiarów i przeniknąć do innych organów, gdzie jej toksyny będą działać trująco. Od zdrowego jelita zależy aż 80% odporności! Chore jelito zawsze będzie przepuszczało Candidię do krwiobiegu i będzie powodowało stany zapalne. Każdy z nas może wykonać bardzo prosty test na przepuszczalność swoich jelit – wystarczy wypić sok z buraka; jeśli mocz będzie miał dość intensywne zabarwienie czerwone, to, niestety, przepuszczalność jelit jest dość znaczna. Candidia jest drożdżakiem, który uwielbia cukier! Produkty, które powodują nadmierny rozrost grzyba, to: czekolada, ciasta, soki, napoje gazowane, produkty z białej mąki, słodkie, owocowe jogurty. Najprostszą i najskuteczniejszą metodą na zmniejszenie ilości drożdżaka w jelicie oraz na poprawienie jego stanu jest wprowadzenie diety niskocukrowej, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz włączenie probiotyku.
Zielone koktajle – skuteczne w walce z drożdżakami
Koktajl szpinakowo-cytrusowy
-Szpinak liście – dwie garście
-Grejpfrut
-Pomarańcza
-Kiwi
-1/4 łyżeczki sproszkowanej spiruliny
Wycisnąć sok z grejpfruta i pomarańczy, do soku dodać pokrojone kiwi, szpinak oraz spirulinę. Całość zmiksować blenderem. W razie potrzeby dolać wodę.
Koktajl z jarmużem
-Jarmuż – 3 liście
-Gruszka
-Kiwi
-Woda – 150–200 ml
-Ogórek zielony – 1/2 średniej sztuki
-Łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Koktajl z nasionami chia
-Mleko roślinne – szklanka – 250 ml
-Nasiona chia – 2 płaskie łyżki
-Szpinak – dwie garście
-Kiwi
-Banan – 1/2 sztuki
Mleko roślinne, wymieszać z chia, odstawić do lodówki. Szpinak, kiwi i banan zmiksować. Do szklanki przelać mleko z chia, na górę ułożyć zmiksowany szpinak z owocami.