Dieta przy stłuszczeniu wątroby – co warto wiedzieć

Stłuszczenie wątroby dotyka coraz większej liczby osób. Źle pracująca wątroba to wynik niewłaściwej diety, jak i niezdrowego stylu życia. Są jednak produkty, których regularne spożycie może szybko odwrócić niekorzystne skutki stłuszczenia i wspomóc regenerację wątroby.

Stłuszczenie wątroby – czym jest?

Stłuszczenie wątroby to schorzenie, które polega na gromadzeniu się kropelek tłuszczu w hepatocytach (komórkach wątroby), powodujące powiększenie tego narządu, jak również zaburzenie jego funkcjonowania. Postępujące i nieleczone stłuszczenie wątroby może przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych w wątrobie, a te z kolei prowadzić mogą do marskości wątroby, o czym przeczytasz tutaj: http://kreaturang.pl/stluszczona-watroba-dieta-leczenie/.

Stłuszczenie wątroby wynika najczęściej z nadmiernego spożycia alkoholu, jak również nieprawidłowej diety obfitującej w proste węglowodany oraz tłuszcze. Kiedy do organizmu napływa zbyt wiele glukozy, wówczas może dojść do insulinooporności. A insulinooporność oraz cukrzyca to dwa podstawowe czynniki ryzyka przyczyniające się do powstania niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Również dieta bogata w tłuszcze przyczynia się w znacznej mierze do stłuszczenia wątroby.

Jaka dieta na wątrobę – czego unikać?

Jeśli mamy problemy z wątrobą, przede wszystkim unikajmy alkoholu oraz cukrów prostych. To drugie oznacza nie tylko odstawienie słodyczy. Także słodkie napoje takie jak rożnego rodzaju soki, napoje energetyczne, mocno słodzona kawa czy herbata powinny zostać wykluczone z diety. Ważne też, aby ograniczyć spożycie innych węglowodanów prostych, takich jak np. białe pieczywo czy makarony. Ponadto trzeba zrezygnować z dań smażonych oraz fast foodów. Są one bowiem zasobne w niekorzystne tłuszcze trans, które przyczyniają się do powstaną nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz odkładania się lipidów w hepatocytach. W miarę możliwości należy zrezygnować z przetworzonego jedzenia. Im mniej składników wymienionych na opakowaniu, tym lepiej. Wszelkiego rodzaju sztuczne barwniki i konserwanty tylko niepotrzebnie będą obciążać naszą wątrobę, należy więc ich unikać.

Doctor with stethoscope and golden liver on the hands in a hospital. High resolution.

Dieta na wątrobę – produkty wspomagające regenerację wątroby

Dieta na wątrobę powinna być jak najmniej przetworzona. Sięgajmy więc po świeże i sezonowe warzywa i owoce, a w zimie po mrożonki (zamiast po produkty w puszkach). Poza tym stawiajmy na dania lekkostrawne, gotowane i duszone. Zadbajmy o to, aby w naszej diecie nie zabrakło antyoksydantów, czyli substancji wspomagających walkę z wolnymi rodnikami. Dzięki nim nasza wątroba będzie się szybciej regenerować. Najbardziej zasobnymi w antyutleniacze produktami są jagody, borówki, winogrona. Dostarczmy też sobie dziennej dawki witaminy D, która jest niezbędna do detoksu wątroby. Witaminę D odnaleźć możemy m.in. w tranie lub tłustych rybach. Choć w diecie wątrobowej należy ograniczać tłuszcze, to nie należy unikać zdrowych, niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne. Kwasy omega-3 znajdziemy np. w oleju lnianym. Oprócz tego warto zadbać o żywność bogatą w magnez, cynk i selen, które są niezbędne do prawidłowej pracy enzymów wątroby. Znajdziemy je np. w orzechach brazylijskich. Spożycie już 2 orzechów dziennie zaspokoi nasze zapotrzebowanie na selen, dostarczy też magnezu oraz cynku. Najważniejszymi jednak składnikami diety wspomagającymi odnowę wątroby są fosfolipidy, sylimaryna oraz probiotyki.

Fosfolipidy

Fosfolipidy, jak możemy przeczytać na stronie: http://www.hepatil.com/zdrowa-watroba/fosfolipidy-dzialanie/, są to główne składowe błon biologicznych. Są one gwarantem prawidłowego funkcjonowania komórki. Dzięki zdrowej błonie, komórka wpuszcza do środka tylko te substancje, które jej służą, nie dopuszczając przy tym do przenikania przez nią toksyn czy innych szkodliwych substancji. Jeśli dojdzie do zaburzeń w funkcjonowaniu błony, czyli naruszenia jej struktury, wówczas komórki naszego ciała zaczynają źle funkcjonować. Tak dzieje się m.in. przy stłuszczeniu wątroby, gdzie dochodzi do deformacji i uszkodzenia komórek wątrobowych. Aby je zregenerować, konieczne są więc takie składniki jak właśnie fosfolipidy, które wspomogą odnowę komórek. Fosfolipidy możemy odnaleźć w żywności: żółtka jaj, nasiona soi czy też kalmary to ich cenne źródło. Aby jednak fosfolipidy pełniły swe funkcje i rzeczywiście regenerowały wątrobę, muszą występować w odpowiedniej dawce. Dlatego czasem warto sięgnąć po preparat apteczny o przebadanym składzie i odpowiedniej dawce fosfolipidów, aby mieć pewność, że nasza wątroba otrzymuje właściwe wsparcie w drodze do odnowy.

Jeśli zainteresował cię temat fosfolipidów oraz ich korzystnego działania na wątrobę, możesz zasięgnąć po więcej informacji na stronie https://zdrowo.pl/dieta/jaka-role-odgrywaja-fosfolipidy-w-naszej-watrobie/.

Sylimaryna

Sylimaryna pozyskiwana z ostropestu plamistego. To bardzo ważna substancja dla funkcjonowania wątroby, a to dlatego, że jest w stanie zahamować wnikanie w nią toksyn. Ponadto chroni hepatocyty przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzają DNA komórek i zmieniają niekorzystnie sposób ich funkcjonowania. Sylimaryna jest też w stanie stabilizować błony komórkowe, co – jak było wspomniane przy fosfolipidach – jest niezwykle ważne dla zachowania zdrowia komórek wątrobowych. To, co jest godne uwagi, to fakt, że dzięki stymulowaniu syntezy białek wpływa ona na tworzenie się nowych hepatocytów.

Probiotyki

Aby wspomóc regenerację wątroby, konieczne jest wsparcie pracy jelit. A to dlatego, że zaburzony mikrobiom oraz słaba bariera jelitowa spowodują, że przez jelita przedostawać się będą do wątroby enterotoksyny. Wątroba będzie dodatkowo obciążona, co opóźniać będzie proces jej regeneracji. Po probiotyki należy sięgać po konsultacji z dietetykiem, nie każdy probiotyk będzie bowiem dla nas korzystny. Najbardziej bezpieczną formą dostarczania sobie zdrowych bakterii są wszelkiego rodzaju kiszonki, jak również jogurty oraz kefiry. Sięgając jednak po jogurt czy kefir spójrzmy, czy mają one na opakowaniu podane nazwy szczepów oraz ich ilość. Jeśli nie, nie warto sięgać po taki produkt, bo jego spożycie nie będzie miało większego znaczenia dla poprawy naszego mikrobiomu.

Zioła wspomagające pracę wątroby

Oprócz zdrowej diety i produktów wspomagających regenerację wątroby, takich jak fosfolipidy, czy probiotyki, warto do codziennego menu wprowadzić zioła takie jak dziurawiec, mniszek lekarski oraz karczoch. Mają one działanie żółciopędne, dzięki czemu usprawniają pracę wątroby. Mniszek lekarski, oprócz właściwości wspomagających wydzielanie żółci, stabilizuje pracę wątroby oraz pomaga w jej oczyszczaniu. Przydaje się przy leczeniu stanów zapalnych dróg żółciowych, jak również zapobiega zastojowi żółci w woreczku. Karczoch potrafi na tyle usprawnić przepływ żółci, że dzięki niemu płynie ona szybciej przez przewody żółciowe aż o 127-153%. Ponadto roślina ta likwiduje wzdęcia i pomaga w trawieniu ciężkostrawnych posiłków. Dziurawiec z kolei odtruwa wątrobę i usuwa przykre objawy niestrawności.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Źródła:

l A.Kargulewicz, H. Stankowiak-Kulpa, M. Grzymisławski, Niealkoholowa stłuszczeniowe choroba wątroby – etiopatogeneza, epidemiologia, leczenie, „Nowiny Lekarskie” 2010, nr 5, s. 410-18. Dostęp online 18 listopada 2019 http://www.jms.ump.edu.pl/uploads/2010/5/410_5_79_2010.pdf

l P. Ihnatowicz, E.Ptak, Masz to we krwi, Poznań 2019. s. 244

l Z.T. Nowak, Zioła na kłopoty z wątrobą i niestrawnością, Szczecinek 2014, s. 28, 18-19

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *