Ryba z grilla: jaką wybrać i jak przyrządzić?

Ryby z grilla to doskonała alternatywa dla kiełbasek czy karkówki z rusztu. Warto sięgać po nie podczas wiosennych i letnich przyjęć na świeżym powietrzu, ponieważ zawierają wiele drogocennych składników odżywczych. Przygotowanie ryb na grillu zajmuje tylko kilka minut – ich mięso jest wyjątkowo delikatne i nie wymaga długiego pieczenia. Sprawdź, jakie ryby będą idealne na grilla i jak je przyrządzać!

Dlaczego warto jeść ryby?

Ryby są źródłem pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów: fosforu, wapnia, fluoru, selenu czy manganu oraz witamin: A, D, E i tych z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 obniżają ciśnienie tętnicze krwi, a także poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Ryby wykazują również działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, pozytywnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, a także ogólną odporność organizmu.

Eksperci do spraw żywienia zalecają spożywanie przynajmniej dwóch porcji ryb tygodniowo, ponieważ wzmacniają serce, mogą chronić przed chorobami układu krążenia, takimi jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. Jedz ryby regularnie, dzięki czemu zadbasz o zdrowie swoje i swoich najbliższych.

Które ryby są najzdrowsze, a których należy unikać?

Najzdrowsze ryby, o najwyższej zawartości zdrowych tłuszczów, to m.in.: łosoś, dorsz, pstrąg, halibut, makrela, sardynka, śledź, szprot. O właściwościach odżywczych i zdrowotnych konkretnych gatunków decyduje przede wszystkim ich pochodzenie oraz warunki w środowisku bytowania. Należy unikać ryb pochodzących z hodowli, w których wykorzystuje się antybiotyki lub pestycydy. Zaopatrując się w ryby na grilla (i nie tylko!), zwracaj uwagę na ich pochodzenie. Świeże i wartościowe ryby i owoce morza znajdziesz w Carrefour. Przykładem może być łosoś atlantycki oznaczony znakiem „Jakość z natury Carrefour” – bez GMO, hodowany w czystych, norweskich wodach, kontrolowany na każdym etapie produkcji.

Ryby na grilla – jakie wybrać?

Na grillu świetnie odnajdzie się większość ryb morskich i słodkowodnych. Należy pamiętać, aby na ruszt trafiały tylko i wyłącznie ryby świeże. Te mrożone najszybciej się rozpadają, a dodatkowo mogą tracić walory smakowe.

Świeżą, dobrą rybę poznasz po jej oczach – powinny być błyszczące, szkliste. Skrzela powinny być różowe lub czerwone, w zależności od gatunku, a mięso jędrne i sprężyste – warto to sprawdzić poprzez naciśnięcie ryby palcem. Kolejnym kryterium jest oczywiście zapach – intensywny i drażniący oznacza, że ryba jest zepsuta.

Ze względu na wygodę twoją i gości warto wybierać ryby na grilla, które zawierają  stosunkowo mało ości. Ich wyjmowanie bywa nie lada wyzwaniem – najlepiej więc zaopatrywać się w ryby, z których usuniesz kręgosłup jednym ruchem (np. pstrąg). Jeżeli wyciąganie ości sprawia ci trudność, zrezygnuj z karpia, szczupaka czy sandacza.

Jak przyprawiać ryby na grilla?

Doskonała, świeża ryba wybrana? Czas na podkreślenie jej smaku! Wiele osób zastanawia się, jak przyprawiać rybę na grilla, aby nie przesadzić i nie stłumić jej naturalnego smaku. W przypadku większości gatunków niezastąpione są:

  • sól – solenie powinno odbywać się przed samym pieczeniem, w przeciwnym razie ryba może stać się sucha; zwracaj uwagę również na ilość dodawanej przyprawy – zbyt duża może stłumić naturalny smak ryby,
  • pieprz – dodaje intensywności, jednak należy nie przesadzać z jego ilością,
  • sok z cytryny – podkreśla świeżość ryby i nadaje wyjątkowego aromatu.

Wiele ryb na grillu dobrze czuje się w towarzystwie ziół: natki pietruszki, bazylii, koperku czy tymianku. Niektóre – jak łosoś – świetnie komponują się także z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Grillowane ryby – jak je przyrządzać?

Większe ryby możesz grillować w całości, podzielić je na filety lub w „dzwonka”. Szybkim i prostym sposobem na przygotowanie pysznego posiłku jest przyrządzenie ryby grillowanej w folii aluminiowej. Dzięki temu ryba nie rozpadnie się na ruszcie, będzie soczysta i pyszna. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest także wykorzystanie specjalnych tacek lub koszyczków, które zapobiegają przywieraniu do rusztu oraz wysuszeniu delikatnego rybiego mięsa.

Ryby z grilla to świetna propozycja dla wszystkich – małych i dużych. Ryby posiadają wiele cennych składników odżywczych, dlatego warto zadbać, aby gościły na twoim stole przynajmniej dwa razy w tygodniu. Jeśli zdecydujesz się na zdrowy posiłek z rusztu, postaw na następujące dodatki do ryb z grilla: surówkę o wyrazistym smaku (np. z kapusty kiszonej i marchewki), pieczone ziemniaczki i warzywa. Takie połączenie z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Więcej inspiracji na sałatki i surówki do ryby z grilla znajdziesz na Carrefour.pl/Przepisy.

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *