Jak zadbać o wątrobę latem?

zdrowe trzewo w kształcie wątroby na dłoni lekarza

Choroby wątroby kojarzą się przede wszystkim z osobami nadużywającymi alkoholu. Jest to jednak nazbyt ogólnikowe myślenie, które może wpędzić nas niepostrzeżenie w chorobę! Dlaczego? Jeżeli nie będziemy przejmowali się tym, co jemy lub co pijemy, szczególnie w okresie wakacyjnym, może przysporzyć nam to nie tylko dolegliwości bólowych, ale ciężkich chorób związanych z wątrobą. Jak ich uniknąć? Podpowiadamy

Po czym rozpoznać, że boli nas wątroba?

Stwierdzenie, że boli nas wątroba zawsze w sytuacji gdy boli nas brzuch, jest mocnym niedociągnięciem. Brzuch jako taki zawiera wiele organów wewnętrznych, których złe funkcjonowanie przysparza nam dużo bólu. Jak w takim razie rozpoznać ból wątroby?

W przypadku wątroby ból odczuwany jest przede wszystkim w dolnej części brzucha. Do tego towarzyszy nam uczucie wstrętu w odniesieniu do tłustych potraw lub ogólny brak apetytu. Towarzyszyć temu mogą nudności, wymioty i biegunka. Bóle wątroby mogą także przybrać formę bólu żołądka i wrażenia jakby „żołądek podchodził nam do gardła”.

Jeżeli występuje tylko jeden objaw z wymienionych lub nigdy wcześniej nie czuliśmy tego typu bólu, warto zadbać o zdrową dietę. Jeżeli jednak jest to kolejne takie zdarzenie – koniecznie musimy udać się do hepatologa, lekarza specjalizującego się chorobach związanych z wątrobą.

Jak dbać o wątrobę latem?

Lato sprzyja grillowaniu, biesiadowaniu i różnego rodzaju imprezom organizowanym na świeżym powietrzu. W trakcie wakacji wyjeżdżamy na wczasy, co sprzyja chęci odpoczynku od robienia obiadów, a co za tym idzie – częstszych wizytach w różnego rodzaju knajpach.

Nie ma w tym nic złego – pamiętajmy jednak, by po zimowej diecie nie forsować swojego organizmu tłustymi, obfitymi posiłkami, popijanymi dużą ilością alkoholu lub napojów z dodatkiem cukru, gdyż sprzyja to pogorszeniu się stanu naszej wątroby.

Podstawą dobrego funkcjonowania wątroby jest przede wszystkim zdrowa dieta. Na czym ona miałaby polegać? W trakcie sezonu letniego, kiedy warzywa i owoce są tanie, powinny one stanowić podstawę naszych posiłków.

Możemy próbować różnych diet, które niekoniecznie będą skuteczne w przypadku problemów z wątrobą. Najkorzystniejsza będzie nie „dieta”, a żywienie – w stylu śródziemnomorskim. Na czym dokładnie ono polega?

Tak jak wspomnieliśmy, podstawą powinny być warzywa. Lato sprzyja grillowaniu, wobec czego możesz to wykorzystać! Bakłażan, cukinia, ryby, mięso, a nawet owoce – możesz przygotowywać niskotłuszczowe potrawy, które będą ci wybitnie smakować.

Jakie produkty wybierać latem przy problemach z wątrobą?

Dieta śródziemnomorska, a raczej żywienie w stylu śródziemnomorskim jest naprawdę dobre na wszystko – w tym pomocne przy problemach z wątrobą. W tym rodzaju odżywiania znajdują się owoce morza, ale jeżeli nie jesteś ich fanem, z powodzeniem możesz zastąpić je chudymi częściami z kurczaka lub indyka, chudą wołowiną czy rybami, szczególnie tymi morskimi. Wszystkie te produkty świetnie nadają się na popularnego w Polsce grilla; możesz przyrządzać je z dodatkiem warzyw, jedną łyżką oleju z przyprawami, zawinięte w folię aluminiową.

Warzywa w diecie śródziemnomorskiej mogą być duszone, gotowane na parze czy nawet pieczone na grillu lub w piekarniku. Może to być: papryka, cebula, bakłażan, cukinia, i inne, które lubisz. Natomiast do warzyw surowych polecamy sos z pieczonego czosnku zmieszanego z jogurtem naturalnym greckim.

W diecie śródziemnomorskiej ogromną rolę odgrywa nabiał, ale starajmy się wybierać zdrowe produkty, takie jak jogurt naturalny. Okazjonalnie możemy sięgnąć po produkty trochę bardziej tłuste, jak na przykład sery pleśniowe.

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *