Dlaczego warto jeść płatki drożdżowe?

płatki drożdżowe

Dlaczego warto jeść płatki drożdżowe?
Niepozorne z wyglądu płatki drożdżowe to prawdziwa kopalnia witamin z grupy B, minerałów oraz mikro- i makroskładników niezbędnych do zachowania zdrowia i urody. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na kondycję skóry i włosów, wzmacnia odporność organizmu, dodaje energii oraz pozwala utrzymać prawidłowe funkcjonowanie i równowagę mikroflory bakteryjnej układu pokarmowego.

Czym są płatki i jak powstają płatki drożdżowe nieaktywne?

Płatki drożdżowe nieaktywne to w pełni naturalny, pozbawiony sztucznych dodatków produkt spożywczy oraz suplement diety. Dostarczają organizmowi kompleks witamin z grupy B (niezbędnych dla utrzymania zdrowej skóry oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego), a także najważniejsze minerały i pełen zestaw aminokwasów egzogennych (których organizm nie potrafi samodzielnie zsyntezować) oraz dużą ilość białka i błonnika.

Płatki drożdżowe wytwarzane są ze świeżych drożdży, najczęściej gatunku Saccharomyces cerevisiae, hodowanych w ściśle kontrolowanych warunkach na pożywce z glukozy pochodzącej z melasy buraczanej lub trzcinowej. Po osiągnięciu odpowiedniej objętości drożdże są dezktywowane („zabijane”) za pomocą wysokiej temperatury. Pozbawia je to zdolności fermentacji, która mogłaby wywołać niepożądane „sensacje” w przewodzie pokarmowym. Końcowym etapem produkcji jest mycie, suszenie, zmielenie do postaci przypominającej bułkę tartą oraz pakowanie gotowego produktu.

Jakie są zalety jedzenia płatków drożdżowych?

Włączenie do diety i regularne spożywanie płatków drożdżowych nieaktywnych sprzyja poprawie i zachowaniu w dobrej kondycji naszej skóry oraz włosów, pomaga ustabilizować florę bakteryjną jelita cienkiego i grubego – minimalizując tym samym ryzyko nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych, takich jak wzdęcia, uczucie pełności czy odbijanie.

Wysoka koncentracja cennych składników sprawia, że jest to produkt o wysokiej wartości biologicznej, będący niezastąpionym elementem zdrowej diety. Regularnie spożywane płatki drożdżowe:

  • działają immunomodulacyjne (stymulująco) na system odpornościowy organizmu – dzięki zawartości m.in. betaglukanu, trehalozy, glutationu. Z kolei zawartość selenu pomaga naprawiać uszkodzenia komórek.
  • obniżają poziomu cholesterolu – przez obecność betaglukanu, będącego składnikiem błonnika pokarmowego.
  • działają antybakteryjne i przeciwwirusowo – mogą wspomagać leczenie przewlekłych biegunek i wspomagać apetyt
  • są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka – zawierają kompletny zestaw aminokwasów egzogennych, niezbędnych „cegiełek” do budowy białek, których organizm nie jest w stanie samodzielnie zsyntetyzować. W tym kontekście spożycie płatków drożdżowych wskazane jest zwłaszcza dla wegetarian i wegan nie jedzących mięsa.
  • wspomagają układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy i endokrynologiczny – przez obecność witaminy B1 (tiaminy).
  • mają korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci – dzięki wysokiej zawartości witaminy B5 (kwasu pantotenowego) i B7 (biotyny) zmniejszają oznaki starzenia się skóry. Obecność witaminy B3 (niacyny) może być pomocna w leczeniu trądziku chronicznego.

Wielką zaletą płatków drożdżowych jest również zawartość cennych dla zdrowia minerałów, z których warto zwrócić uwagę zwłaszcza na:

  • Cynk – poprawiający naszą odporność na przeziębienia, grypę i różnego rodzaju grzybice, przyśpieszający gojenie się ran oraz działający kojąco na zmiany skórne i trądzik. Odpowiedni poziom cynku w diecie działa stymulująco na sprawność intelektualną – jest więc pierwiastek polecany uczniom, studentom i wszystkim osobom pracującym umysłowo
  • Chrom – znany przede wszystkim ze swoich właściwości odchudzających – hamuje apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczów, reguluje poziom cukrów i zmniejsza apetyt na słodycze. Jego spożycie zalecane jest osobom chorującym na cukrzycę i hipoglikemię (niedocukrzenie).
  • Żelazo – niezbędne dla utrzymania odpowiedniego poziomu czerwonych krwinek, sprawność mięśni i prawidłowej pracy serca.
  • Wykorzystanie płatków drożdżowych w kuchni

    Płatki drożdżowe nieaktywne to produkt przypominający wyglądem i konsystencją bułkę tartą, o lekko słonym, orzechowo-serowym smaku.
    Można je wykorzystać m.in jako zdrowy zagęstnik i przyprawę do zup, kremów lub sosów. Płatki drożdżowe z powodzeniem zastępują tradycyjne kostki rosołowe i przyprawy typu „Maggi” – zawierające duże ilości soli i glutaminianu sodu. Doskonale sprawdzają się też jako smaczna posypka do kanapek, dodatek do pasztetów i past kanapkowych lub jako panierka, zamiast pozbawionej większych wartości odżywczych bułki tartej.

    Kilka łyżek płatków drożdżowych, dodanych do jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki (także w połączeniu z owocami, miodem lub pełnoziarnistymi płatkami zbożowymi) sprawi, że otrzymamy szybki, zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Osoby na diecie wegańskiej doceniają płatki drożdżowe jako zamiennik sera w pizzy lub tzw. wegański parmezan, po zmiksowaniu pół na pół z orzechami nerkowca lub migdałami.
    Nieaktywne płatki drożdżowe to produkt niezbędny w kuchni każdej osoby pragnącej odżywiać się zdrowo i racjonalnie a ograniczeniem ich zastosowania jest tak naprawdę tylko nasza wyobraźnia kulinarna.

    Zobacz, jakie jeszcze inne otręby i płatki warto jeść, aby cieszyć się zdrowiem i urodą.

    Polecane:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *