Dieta owocowo – warzywna

Podczas postu spożywa się jak najwięcej produktów na surowo. Pierwszym etapem jest lecznicza głodówka, która trwa kilka-kilkanaście, a jeśli jest taka potrzeba, nawet kilkadziesiąt dni. Drugim etapem jest zdrowa dieta, której bazę stanowią produkty nisko przetworzone, typowe dla szerokości geograficznej, na której mieszkamy. Podczas postu spożywa się maksymalnie 800 kcal, celem włączenia odżywiania wewnętrznego. Poniżej podaję dopuszczalne podczas diety składniki.

Co możemy jeść?

Warzywa:

  • liściaste: wszystkie rodzaje sałat, szpinak, seler naciowy, natka pietruszki, jarmuż, botwinka, rzeżucha, koper, zioła,
  • korzeniowe: marchewka, seler, pietruszka, chrzan świeży, burak, rzodkiew biała, rzodkiew czarna, rzepa, kalarepa,
  • cebulowe: czosnek, cebula, por,
  • psiankowate: papryka, pomidor,
  • kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, brukselka, kalarepa,
  • dyniowate: cukinia, ogórek, dynia, kabaczek.

Owoce:jabłko, grejpfrut, cytryna, kiwi, granat, pomarańcza, owoce sezonowe (porzeczki, wiśnie, maliny, śliwki, borówki amerykańskie).

Ponadto: kiełki, suszone owoce, kiszonki, przekąski w postaci surowych i suszonych warzyw.

Zupy: krótko gotowane do 30 minut – jarskie z dozwolonych warzyw i owoców.

Warzywa: gotowane na parze, pieczone, duszone.

Wady:

  • Przeciwwskazania do jej stosowania to m.in. wyniszczenia nowotworowe, gruźlica, stan po przeszczepie narządów, cukrzyca typu I, ciężka depresja, niedożywienie, anoreksja, ciąża i okres karmienia piersią.
  • Dieta nie może trwać dłużej niż 42 dni. Traktujemy ją jako etap, aniżeli docelowy sposób odżywiania się.
  • Wymaga samodyscypliny z uwagi na spadki energii,
  • Duża ilość błonnika może na początku działać silnie drażniąco na układ pokarmowy i powodować wzdęcia.

Zalety:

  • Efekty wagowe oraz poprawa samopoczucia są odczuwalne dość szybko.
  • Dieta jest niskobudżetowa – bazuje na owocach i warzywach.
  • Łatwa w realizacji.
  • Opiera się na ogólnodostępnych produktach.
  • Uwzględnia sezonowość produktów.

ŚNIADANIE

Sok z marchwi, 2 surówki i gotowane warzywa

Składniki:

  • 1 kg marchwi,
  • 200 g kapusty pekińskiej,
  • 1 cytryna,
  • 1 korzeń selera,
  • 1 jabłko,
  • koperek zielony,
  • 1/2 grejpfruta,
  • ocet jabłkowy.

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz 0,5 kg marchwi, wyciśnij w sokowirówce sok.
  2. Kapustę posiekaj, skrop sokiem z cytryny.
  3. Korzeń selera, 1 marchew i 1 jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Skrop octem jabłkowym.
  4. Ugotuj 1 marchew, pokrój w kostkę i posyp posiekanym koperkiem.
  5. Na deser zjedz 1/2 grejpfruta.

OBIAD

Zupa cebulowa, surówki i kalafior w ziołach

Składniki:

  • 1 marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 3 cebule,
  • 1 zielona sałata,
  • 1 pomidor,
  • 100 g dyni,
  • 2 jabłka,
  • 1 kalafior,
  • sok z 1 cytryny,
  • natka pietruszki,
  • ulubione zioła,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek.

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę, seler i por ugotuj w wodzie. Do powstałego wywaru dodaj 2 cebule pokrojone w paseczki oraz szczyptę kminku. Gotuj do miękkości. Na koniec zmiksuj (tak, aby zostało trochę kawałków cebuli). Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  2. Zrób surówkę z warzyw. Umyj sałatę, pomidora, cebulę obierz, pokrój i połącz składniki.
  3. Zrób drugą surówkę. Dynię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 1 jabłko pozbaw gniazd nasiennych i również zetrzyj. Całość skrop sokiem z cytryny.
  4. Ugotuj kalafiora, następnie posyp poszatkowaną natką pietruszki i ziołami.
  5. Na deser zjedz jabłko.

KOLACJA

Sok jabłkowy, surówki i gotowane warzywa

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 1 biała rzodkiew,
  • 1 brokuł,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 bakłażany,
  • 2 cukinie,
  • 2 cebule,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 kg pomidorów,
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka, majeranek, oregano.

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz 3 jabłka, wyciśnij w sokowirówce sok.
  2. Umyj rzodkiew i 1 jabłko. Obierz oba składniki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Brokuła ugotuj, 1 ząbek czosnku posiekaj z kiszonym ogórkiem, a następnie połącz wszystkie składniki.
  4. Następnie przygotuj krem z gotowanych warzyw. Umyj bakłażany, cukinie, paprykę i pomidory. Obierz cebule i 5 ząbków czosnku. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Lekko osoloną wodę doprowadź do wrzenia i wrzuć do niej przygotowane warzywa. Gotuj je do miękkości. Następnie wszystko zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i przyprawami i ponownie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-15 minut.

Wiktoria Kłos
Dietetyk kliniczny poradni dietetycznej Sports-Med. Swoją pracę opiera na holistycznym podejściu do człowieka na podstawie własnego doświadczenia i doświadczeniach swoich Pacjentów. Jest specjalistą w kształtowaniu kobiecej sylwetki i adresowaniu kwestii zdrowotnych dietą. Swoich pacjentów wspiera, motywuje. Specjalizuję się w odchudzaniu dorosłych, dzieci oraz zaburzeniach pracy układu pokarmowego, w tym sibo, candida, ibs, zjd.

Oceń ten artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *