Dieta Kapuściana

Close up of a cabbage

Dieta kapuściana to krótki i dosyć monotonny plan żywieniowy. Można go spotkać też pod innymi nazwami: dieta prezydencka, szwedzka lub kanadyjska. Polega na wprowadzeniu do jadłospisu dużych ilości warzyw, zwłaszcza kapusty. Są one bogatym źródłem witamin i składników odżywczych oraz błonnika. Podstawowym daniem jest zupa kapuściana, w której dominuje kapusta. Można ją jeść bez ograniczeń – zawsze wtedy, gdy jesteśmy głodni. Ponadto zaleca się wypijanie przynajmniej 2 litrów płynów każdego dnia. Aby urozmaicić dietę, można sięgać również po naturalne soki warzywne, napary ziołowe, zieloną herbatę i kawę. Zabroniony natomiast jest alkohol, słodzone napoje gazowane, słodycze, cukier, sól, tłuszcze zwierzęce, a także czerwone mięso. Choć pokusa szybkiej utraty zbędnych kilogramów może być duża, to jednak należy mieć na uwadze, że powyższy sposób odżywiania się nie ma nic wspólnego ze zdrowymi nawykami żywieniowymi.

Wady:

  • monotonna,
  • niskokaloryczna i niedoborowa,
  • okresowa, rekomendowany czas to 7 dni,
  • nieodpowiednia dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób starszych, uprawiających aktywność fizyczną, chorych czy pracujących fizycznie,
  • posiłki nie pokrywają dziennego zapotrzebowania kalorycznego,
  • uniemożliwia stosowanie soli,
  • osłabia samopoczucie i mogą pojawić się skutki uboczne: migreny, bóle brzucha, brak energii,
  • spadek wagi następuje przede wszystkim poprzez odwonienie i utratę masy mięśniowej, a nie redukcję tkanki tłuszczowej
  • może wystąpić efekt jo-jo.

Zalety:

  • szybka utrata kilogramów,
  • woda (2l) jako główny sposób nawadniania organizmu,
  • tania i łatwa w realizacji,

Jadłospis:

Śniadanie: zupa kapuściana

Lunch: gotowany brokuł z ogórkiem zielonym oraz rzodkiewką

Obiad: zupa kapuściana

Kolacja: 2 szklanki malin

Zupa kapuściana

Składniki:

– 200g kapusty włoskiej lub białej,

– 500g posiekanej cebuli,

– 200g papryki czerwonej,

– 200g papryki żółtej,

– 400g selera naciowego,

– 850g świeżych pomidorów,

– 10g łyżka oleju rzepakowego,

– 2l wody

– przyprawy: chilli, pieprz, czosnek, curry, koper, bazylia (nie dodajemy soli kuchennej).

Sposób przygotowania

Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko – prócz cebuli, na oleju. Gdy warzywa zmiękną, dodaj cebulę. Przełóż warzywa do garnka z wodą i gotuj 1,5h, od czasu do czasu mieszając w celu uniknięcia przypalenia. Na koniec przypraw zupę. Dopuszczalne formy to też krem z tej zupy czy dodatek niskokalorycznych warzyw w celu zapobiegnięcia monotonii.

5/5 - (1 głosów)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *