Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole?

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w kulturze chrześcijańskiej. Nie dziwi więc, że jej obchody to ważny element w życiu każdego Polaka. Święta Wielkanocne wiążą się nie tylko z uroczystościami kościelnymi, ale także ze spotkaniami w gronie najbliższej rodziny, których centralnym punktem jest tradycyjny wielkanocny stół.

Wielkanocne przysmaki

Centralnym punktem wielkanocnego stołu są oczywiście przysmaki. Polska tradycja bez wątpienia wyróżnia się na tle pozostałych krajów z kręgu chrześcijaństwa. Jakie dania zaliczane są do tych typowo wielkanocnych? Z pewnością wielkanocny żurek na zakwasie, który podawany jest z gotowanym jajkiem oraz pieczona biała kiełbasa, pojawiająca się też w wielu koszyczkach wielkanocnych. Obok nich na stole wielkanocnym nie może zabraknąć faszerowanych jajek (jako symbolu życia), domowej szynki (najlepiej tej przygotowanej w beztłuszczowy sposób, np. w szynkowarze) oraz pasztetu, który w zależności od upodobań może być wypiekany z suszoną śliwką, żurawiną bądź grzybami. Nieodzownym elementem spotkań z rodziną są też wielkanocne wypieki. W Polsce za klasyczne ciasta serwowane z tej okazji uchodzi babka na rozczynie z drożdży i mazurki.

Kolorowe ozdoby

Warto jednak zaznaczyć, że jedzenie to nie wszystko. Ważna jest także oprawa, w jakiej jest ono podawane. Na wielkanocnym stole powinny więc zagościć nie tylko półmiski z pysznościami, ale także niepowtarzalne ozdoby, które go upiększą i sprawią, że jednoznacznie będzie kojarzył się z obchodzoną okazją. Jakie dekoracje są na czasie? Na pewno figurki zajączków wykonane z dolomitu. Ciekawym wyborem będą te zawierające miejsce na świeczkę oraz figurki-maselniczki, takie jak https://zasmakujradosci.pl/maselnica-florina-zajaczek-16-cm-biala, które pełnią jednocześnie funkcję naczynia. Oprócz figurek wskazane są także bukiety ze świeżych kolorowych kwiatów – tulipanów, goździków lub żonkili – z dodatkiem gałązek bukszpanu czy forsycji, oraz samodzielnie przygotowane pisanki, np. ze sznurka lub koronki.

Smakowite dodatki

Ostatni akcent na wielkanocnym stole związany jest również z jedzeniem. Przyjęło się, że w polskiej tradycji obowiązkowym dodatkiem jest wyróżniająca się charakterystycznym smakiem ćwikła z chrzanem. Najczęściej używana jest jako uzupełnienie mięsnych smakołyków – białej kiełbasy i szynki – ale wiele osób lubi ją dodawać również do jajek. Ćwikła z chrzanem dostępna jest w gotowej wersji w sprzedaży, ale z okazji Wielkanocy warto pokusić się o przyrządzenie jej samodzielnie. Jak? Wystarczy ugotować kilka buraków i zetrzeć je na tarce z niewielkimi oczkami, a następnie dodać do nich starty korzeń chrzanu (ilość zależy od preferowanego stopnia ostrości) oraz odrobinę octu, soli i cukru.

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *