Cud natury – imbir

Imbir

Niezwykłe właściwości imbiru znane są od pięciu tysięcy lat. Starożytni doceniali nie tylko jego walory smakowe, ale także działanie lecznicze. Lista dolegliwości, które łagodzi imbir, jest naprawdę długa. Poniżej tylko kilka z nich.

Kłącze imbiru zawiera olejki eteryczne oraz gingerol i szogaol – związki chemiczne, które zmniejszają skurcze jelit, neutralizują kwasy trawienne oraz zapobiegają wymiotom. Imbir stanowi zatem doskonały lek na chorobę lokomocyjną, wzdęcia czy zaburzenia trawienia.

Ta cudowna roślina działa również bakteriobójczo i rozgrzewająco – pomagając w walce z grypą i przeziębieniem. Imbir pozwala pozbyć się uporczywego kaszlu rozrzedzając śluz i działając wykrztuśnie.

Stwierdzono także, iż może przeciwdziałać migrenom, łagodzić bóle stawów czy obniżać stężenie cholesterolu w organizmie. Imbir stosuje się także w celu ukojenia nerwów, wyciszenia oraz jako lek na bezsenność.

Dobroczynne działanie tej nieocenionej rośliny wykorzystują producenci kosmetyków. Olejki z imbiru znajdują się w preparatach antycellulitowych z uwagi na swoje pobudzające krążenie właściwości. Imbir odnaleźć można też w szamponach i odżywkach do włosów, ponieważ przeciwdziała starzeniu się skóry głowy.

Imbir występuje pod wieloma postaciami. Dostępny jest w formie ususzonej lub w kapsułkach, jednak najlepiej jest sięgać po świeże kłącze. Można je kroić w plasterki lub zetrzeć na tarce – pół łyżeczki świeżego startego imbiru wystarczy, by zaparzyć rozgrzewającą herbatkę.

Piwo imbirowe – starożytny przepis

Składniki:
1 kg cukru
40 g mielonego imbiru
5 cytryn
10 l gorącej wody
40 g drożdży

Wykonanie:

Do wody dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, skórki z trzech cytryn pokrojone w paski oraz cukier i imbir. Płyn zagrzewamy do temperatury około 25 stopni, dodajemy drożdże rozpuszczone w jednej szklance ciepłej wody, mieszamy.
Naczynie wypełniamy do ¾ pojemności gotowym płynem i lekko przykryte odstawiamy w chłodne miejsce. Następnego dnia przecedzamy piwo i rozlewamy do butelek, do ¾ ich pojemności. Szczelnie zamknięte odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Następnie butelki przenosimy do chłodnego pomieszczenia i po dwóch dniach napój jest gotowy.

Cud natury – imbir
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *