W dobie życia w ciągłym pośpiechu, większość ludzi sięga po syntetycznie wytwarzane witaminy, cukry, białka. Każdy chce być zdrowy, wydajny i gotowy na ciągłe zmiany. Dlatego tak dobrze rozwija się przemysł farmaceutyczny. Niewiele osób wciąż zdaje sobie sprawę, jak ważną rzeczą jest zdrowy tryb życia. Fakt, może i zdają sobie sprawę, ale długoletnie zaniechania tłumaczą brakiem czasu. Tymczasem można połączyć przyjemne z pożytecznym i czerpać zdrowie prosto z działki, z grządek bogatych w substancje odżywcze, z roślin jak apteka.
Każdy, kto ma jakiś skrawek ziemi chce, żeby jego ogród był wyjątkowy. Stawia się zazwyczaj na wypielęgnowany trawnik, ładnie przycięte drzewa, otoczenie schludne i niesprawiające problemów. Ludzie w wiecznym pędzie chcą spędzić w nim ewentualnie weekendy i to odpoczywając. Tymczasem ogród może być nie tylko wspaniałym miejscem odpoczynku, ale również idealnym źródłem zdrowych warzyw i owoców, również ziół – wyjątkowo drogocennych dla zdrowia człowieka. Przy tym naprawdę okazuje się, że praca na własnych grządkach, gdzie rosną wspaniałe, dorodne warzywa jest prawdziwą odskocznią od stresującej pracy i, że nie ma nic przyjemniejszego nad jabłko zjedzone prosto z własnego drzewa. Całe szczęście na parapetach naszych mieszkać stoi coraz więcej ziół, ale jednak te, uprawiane pod gołym niebem są o wiele lepsze – wpływa na to bezpośrednie nasłonecznienie oraz muśnięcie wiatru w liściach.
Co może zaoferować nam ogród?
Praktycznie każde warzywo dostarcza organizmowi człowieka niezbędnych witamin, minerałów, białek czy cukrów. Nie ma rośliny uprawnej, która byłaby obojętna dla zdrowia. Pospolite buraki ćwikłowe na przykład wzmacniają organizm, uodparniają go na choroby wirusowe, pomagają w anemii oraz awitaminozie oraz wpływają na prawidłowe ciśnienie krwi i pomagają przezwyciężyć grypę. Brukselka polepsza pracę układu pokarmowego, pomaga w cukrzycy insulinozależnej. Dynia, a w szczególności jej pestki pomagają pozbyć się robaków u dzieci, wpływa na prawidłową budowę kości, pomaga w anemii. Dynia pobudza trawienie oraz pracę nerek. Kapusta, której zazwyczaj większość się boi leczy anemię, nieżyty żołądka oraz leczy rany, pomaga w likwidacji obrzęków. Pospolita marchew wspomaga układ pokarmowy, leczy anemie, egzemy i niektóre alergie. Wspomaga również odporność organizmu. Pietruszka jest idealna na niestrawności, wzdęcia, choroby wątroby oraz reumatyzm i piasek w nerkach. Polecana jest przy anemii, szczególnie w formie naci pietruszki, bogatej w wiele pierwiastków. Sałata z kolei pobudza trawienie, reguluje ciśnienie krwi i pracę wątroby. Ziemniaki wyrównują pracę serca, wpływają na wygląd skóry oraz łagodzę nadkwasotę, kaszel i niszczą kamienie nerkowe.
Przykłady zastosowania warzyw i owoców w jednostkach chorobowych
- Przeziębienie – czosnek, malina, rzodkiewka, chrzan, czarna porzeczka
- Ciśnienie i choroby serca – aronia, szpinak, papryka, suszone morele
- Choroby wątroby – pomidory, ćwikła
- Bóle głowy – wiśnie
- Wysoki cholesterol – cebula, jabłka, suszone śliwki
- Biegunka, oczyszczenie organizmu – marchew, jeżyny, jagody, porzeczka, suszone śliwki, kapusta, kukurydza, jabłka
- Kłopoty z układem moczowym – brzoskwinie, ogórki, żurawina
- Wyczerpanie – owies
- Słabe stężenie krwi – rozmaryn, szpinak
- Depresja – melisa
Jak podać żeby zadziałały?
Rośliny można zjadać bezpośrednio zerwane, w stanie surowym lub przetworzyć je, na których z wielu sposobów. Jeśli chodzi o rośliny do bezpośredniego spożycia, idealnie nadają się:
- Szałwia – na oparzenia pokrzywą
- Czosnek – antybakteryjny
- Mamba – na okłady
- Melisa – uspakajająca
- Mięta – idealna na bóle żołądka
I wiele innych roślin, z owocami na czele. Tutaj należy również kilka roślin, popularnie zwanych chwastami. Krwawnik, dzika róża, rumianek, lipa, prawoślaz czy skrzyp polny mają szerokie działanie lecznicze i wzmacniające.
Jeśli chodzi o konieczność przetworzenia roślin dla ich odpowiedniego wykorzystania to rozróżnić możemy następujące sposoby wykorzystania ziół?
- Napary – zioła zalewa się gorącą wodą i zaparza aż do ostygnięcia.
- Odwary- zioła zalane wodą doprowadza się do wrzenia
- Nalewki – zioła zalewa się 70% alkoholem i odstawia na ok 4 – 7 tyg.
- Maceraty – zioła zalewa się letnią wodą, odstawia na max 10 godz.
- Okłady – robione z ziół śluzowych. Zalewa się wodą i robi gęstą papkę
- Kompresy – zioła gotuje się przez ok 20 min, przecedza, nanosi na bawełnianą ściereczkę i przykłada
- Octy ziołowe – zioła miesza się z octami owocowymi czy winnymi i odstawia na k 3 tyg. Następnie przecedza i stosuje do przemywania
- Kataplazmy – z nasion lnu i kwiatów lipy robi się gęstą papkę, którą doprowadza się do wrzenia. Gorącą papkę zawija się w ściereczkę bawełnianą i robi okłady
- Maski ziołowe – zioła zalewa się letnią wodą przed snem i podgrzewa do konsystencji ułatwiającej naniesienie maski na twarz.
Uprawa ziół
Zioła można uprawiać na zewnątrz, na grządce zielnej lub jako obwódka, np. odstraszające światło, ale również, głównie w pomieszczeniach, gdzie stosujemy wszelkiego rodzaju pojemniki, doniczki, korytka. W uprawie domowej musimy pamiętać o dosyć aktywnym podlewaniu roślin a, na parapecie, balkonie czy tarasie, pamiętam musimy o intensywnym podlewaniu.
Zioła uprawiane na zewnątrz powinny mieć glebę przepuszczalną, średnio zasobną w składniki pokarmowe, osłoniętą od wiatrów. Najlepszą dla nich są pola o wystawie zachodniej i południowej, Niedopuszczalna jest gleba gliniasta, wilgotna oraz położenie wschodnie i północe, zagrażające przemarznięciu roślin.
Autor artykułu: Artykuł został przygotowany przez internetowy sklep meblowy Ogrodolandia. Sklep oferuje min. szeroki wybór mebli ogrodowych (http://ogrodolandia.pl/meble-ogrodowe), pergoli, donic ogrodowych i architektury ogrodowej. |