Kawa ristretto – wszystko, co chciałabyś o niej wiedzieć

Bardzo często zanim wyjdziemy do pracy, musimy zrobić tak wiele rzeczy, że po prostu nie starcza nam czasu na zjedzenie śniadania czy wypicie całej filiżanki ulubionego napoju. W takiej sytuacji najczęściej decydujemy się na szybkie espresso. Warto wiedzieć, że jest jeszcze inna opcja – bardziej skondensowana odmiana espresso, czyli ristretto. Co warto wiedzieć o tym rodzaju kawy?

Ristretto – kawa na jeden łyk

Ristretto w języku włoskim oznacza „zawężony”, „ograniczony” i nie odnosi się do gatunku kawy, lecz do sposobu jej przyrządzenia. Najprościej rzecz ujmując: jest to kawa przygotowywana w taki sam sposób jak inne napoje, lecz przy użyciu zdecydowanie mniejszej ilości wody (zazwyczaj tylko 15 ml). Daje to dosłownie jeden łyk gęstego i intensywnego czarnego napoju z delikatną warstwą cremy na wierzchu.

Ristretto najczęściej przyrządza się z mieszanki kaw arabica i robusta, dzięki czemu w tak skoncentrowanym napoju prócz goryczki można wyczuć kwiatowe lub owocowe nuty. A jak przygotowywana jest ristretto? Podobnie jak espresso, lecz przez zmielone ziarna kawy przepływa dwukrotnie mniejsza ilość wody, czyli proces parzenia jest znacznie krótszy. Prowadzi to do uwolnienia ukrytych w ziarnach licznych aromatów, a dopiero później samej kofeiny. Kawa ristretto różni się smakiem od espresso – jest zdecydowanie bardziej kremowa, ma intensywnie ciemny kolor, ale przy tym mniejszą ilość goryczy i kwaskowości. Łyk ristretto działa orzeźwiająco, a dzięki swojej gęstości jest świetnią bazą do przygotowania różnego rodzaju napojów, drinków a także doskonałych deserów.

Pyszna kawa orzechowa na bazie ristretto

Intensywny i jednocześnie świetnie wywarzony smak ristretto możesz wykorzystać do przygotowania wyjątkowo pysznej kawy orzechowej. To zadanie znacznie ułatwi ekspres kapsułkowy, np. od NESCAFÉ® Dolce Gusto®, który zaparzy kawę ristretto o idealnych proporcjach. Od czego zacząć? Do zaparzonego z kapsułki mleka, dodaj dwie łyżeczki syropu orzechowego, delikatnie zamieszaj i przelej do ulubionej filiżanki. Następnie dodaj świeżo zaparzoną kawę z kapsułki NESCAFE® Dolce Gusto® Ristretto Barista tak, by na wierzchu napoju powstała warstwa gęstej pianki. Kawę udekoruj wiórkami mlecznej czekolady i pokruszonymi orzechami laskowymi.

Czekoladowa kawa z mlekiem

Ten przepis pokocha każdy wielbiciel kakao i kawy! Najpierw w garnuszku zagrzej mleko, dodaj do niego kakao w proszku (jeśli nie jest słodzone, dosyp jeszcze odrobinę cukru lub wlej syrop cukrowy). Gotową czekoladę przelej do większej filiżanki. Następnie dodaj świeżo zaparzoną kawę NESCAFE® Dolce Gusto® Ristretto Barista i delikatnie zamieszaj.. Tę pachnącą czekoladą kawę podawaj od razu po przygotowaniu.

Szybki i efektowny deser kawowy

Kawa ristretto świetnie nadaje się do przygotowywania słodkich deserów, nadając im znakomitego aromatu i charakteru. Podajemy przepis na jeden z nich!

Do schłodzonego pucharka nałóż lody śmietankowe (mogą być również orzechowe, kokosowe lub waniliowe). Używając ekspresu kapsułkowego, zaparz gęste ristretto i wlej obok lodów. Na grubych oczkach zetrzyj po dwie kostki białej i mlecznej czekolady. Wiórkami obsyp lody oraz kawę. Wierzch deseru przykryj łyżką bitej śmietany, po czym, w zależności od smaku lodów, udekoruj chipsami kokosowymi, rozdrobnionymi orzechami lub kawałkami czekolady. Smacznego!

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *