Cukier, miód a może słodziki? Czym „osłodzić sobie życie”?

magazynkobiet.pl - adobestock 220673246 1050x701 - Cukier, miód a może słodziki? Czym „osłodzić sobie życie”?

Dla wielu osób cukier stanowi nieodłączną część życia. Dodają go do gorących napojów, np. kawy czy herbaty, deserów, chleba, a nawet śniadań oraz chętnie sięgają po niego w formie pysznych słodyczy. Jednak zbyt duże spożycie cukru może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, dlatego warto poszukać zamiennika. Dowiedz się, czego używać zamiast słodkich kryształków.

Biały cukier, który jest dostępny na półkach sklepowych, pochodzi z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Jednak pomimo tego, że ma roślinne pochodzenie, nie ma właściwie żadnych wartości odżywczych. To tylko „puste kalorie”, które przyczyniają się m.in. do osłabienia układu odpornościowego i wzrostu ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 lub próchnicy. Jednak cukier powoduje także chwilowy wyrzut serotoniny, czyli hormonu szczęścia, dzięki czemu można przez chwilę poczuć radość i poprawić sobie nastrój. Aby nie odmawiać sobie tej krótkiej przyjemności, a jednocześnie nie ryzykować utratą zdrowia, warto sięgnąć po zdrowe zamienniki.

Zdrowe słodziki – jakie wybrać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele produktów, które mają słodki smak i mogą z powodzeniem zastąpić cukier. Wśród najpopularniejszych wymienia się:

  • stewię – to potoczne określenie glikozydów stewiolowych, które są pozyskiwane z liści stewii, czyli małej rośliny pochodzącej z Ameryki Północnej. Ten składnik charakteryzuje się tym, że jest od 30 do 320 razy słodszy od klasycznego, białego cukru. Jednocześnie według badań ma niską kaloryczność, nie fermentuje w przewodzie pokarmowym i nie wywołuje wyrzutów glukozy we krwi. Dzięki temu dobrze sprawdza się np. dla cukrzyków,
  • ksylitol – to cukier brzozowy. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest polecany dla osób na diecie i z problemami z produkcją insuliny. Co więcej, ksylitol wspiera procesy zwalczające bakterie, wchłaniające wapń i zwiększające mineralizację szkliwa. Jednak spożywany w nadmiarze może prowadzić do biegunek, dlatego należy uważać z jego ilością.

Zdrowe słodziki stanowią częsty dodatek do dań przygotowanych w ramach diety pudełkowej – podpowiada ekspert Nice To Fit You.– Dzięki temu możliwe jest obniżenie całkowitej kaloryczności posiłku, przy zapewnieniu przyjemnych doznań smakowych. Kucharze dbają, aby ilość substancji słodzących była optymalna, dzięki czemu nie trzeba obawiać się o problemy trawienne po ich spożyciu – wyjaśnia.

Miód jako zdrowy słodzik – czy można nim zastąpić cukier?

Wiele osób, chcąc rozpocząć prowadzenie zdrowego trybu życia, zamienia cukier na miód. W końcu to naturalny produkt, który zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Dodatkowo zawiera składniki, które pomagają np. wzmocnić serce i układ immunologiczny.

Jednak warto pamiętać, że miód dodany np. do wypieków czy gorących napojów traci swoje właściwości i dostarcza wyłącznie kalorii. A tych jest całkiem sporo! 1 łyżeczka tego płynnego złota to aż ok. 30 kcal. To więcej od 1 łyżeczki cukru, która dostarcza ok. 25 kcal.

Dlatego korzystniej jest spożywać miód okazjonalnie i na surowo, ale nie zastępować nim białego cukru.

Znajdź swój ulubiony, zdrowy zamiennik cukru i osłodź swoje życie bez ryzyka chorób oraz innych problemów zdrowotnych!

Cukier, miód a może słodziki? Czym „osłodzić sobie życie”?
Rate this post

Polacane:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *