Jak przygotować pyszny i zdrowy obiad? 3 sprawdzone przepisy

Drób to niewątpliwie bardzo wartościowe mięso, które niemal całkowicie pozbawione jest tłuszczu, dlatego też zarówno dorośli, jak i dzieci bardzo chętnie spożywają posiłki przygotowywane na bazie tego produktu. Poniżej przedstawiamy 3 przepisy na zdrowe i pyszne dania z drobiu.

Dania z drobiu królują na naszych stołach, ponieważ są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zarówno mięso indyka, jak i kurczaka są niemal pozbawione niezdrowego tłuszczu, dzięki czemu na ich bazie możemy wyczarować w kuchni wiele nie tylko przepysznych, ale i bardzo zdrowych potraw, które pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Poniżej przedstawiamy przepisy na przepyszną roladę z indyka, a także makaron oraz sałatkę z kurczakiem. Smacznego!

Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i fetą

Indyk podawany w formie rolady to świetna propozycja na niedzielny obiad. Potrawa przygotowana w śródziemnomorskim stylu z dodatkiem cukinii, fety oraz suszonych pomidorów z pewnością podbije serca wszystkich domowników.

Trudność przygotowania potrawy: umiarkowana

Ilość porcji: 6

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • filet z indyka o wadze ok. 800 g,
  • 3 łyżki oleju po suszonych pomidorach,
  • 4 wykałaczki,
  • po 1/2 cebuli, cukinii, łyżki suszonego tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • po 1 łyżeczce masła i oliwy z oliwek,
  • po 30 g parmezanu i mozzarelli,
  • 60 g fety,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 5-6 kawałków suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

1. Mięso z indyka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i rozbić tłuczkiem na grubość ok. 1,5 cm. Mięso natrzeć olejem pozostałym po suszonych pomidorach, doprawiając odrobiną soli i pieprzu.

2. Na patelni roztopić masło, mieszając je razem z oliwą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce cebulę. Całość doprawić tymiankiem i smażyć przez ok. 2 minuty. Po tym czasie dodać startą na tarce cukinię (jeśli jest młoda to nie obierać jej ze skórki) i smażyć całość do momentu, aż cała woda odparuje (ok. 5 minut). Nadzienie doprawić pieprzem i solą a po ściągnięciu z palnika dodać posiekaną natkę pietruszki. Gdy nadzienie przestygnie dodać starty parmezan oraz mozzarellę.

3. Filet z indyka położyć na desce, umieszczając na jego środku pasek z przygotowanego wcześniej nadzienia. Na wierzchu położyć kawałki suszonych pomidorów oraz pokrojoną w kostkę fetę. Roladę zawinąć, spinając łączenia wykałaczkami.

4. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 stopni Celsjusza. Roladę przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego łączeniem do góry, wlewając do niego 4 łyżki wody, piekąc całość przez ok. 40 minut.

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pesto

Makaron, zwłaszcza ten przygotowywany z pełnoziarnistej mąki to świetne źródło błonnika oraz wielu innych wartości odżywczych. Jeśli dodamy do niego kurczaka oraz szpinak, to możemy otrzymać pełnowartościowy posiłek pozbawiony tłuszczu z dużą ilością żelaza znajdującego się w warzywie.

Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe

Ilość porcji: 2

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 200 g filetu z kurczaka,
  • 125 g szpinaku,
  • 130 g makaronu,
  • 1 łyżka i 70 ml oliwy z oliwek,
  • 125 ml śmietany 30%,
  • 1 pęczek bazylii,
  • 10 g tartego parmezanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 30 g orzechów nerkowca,
  • odrobina soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Liście bazylii przełożyć do rozdrabniacza, dodać obrany ząbek czosnku, uprażone na suchej patelni orzeszki nerkowca, parmezan, 70 ml oliwy z oliwek oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość rozdrobnić tak, aby pesto zachowało małe kawałki składników.

2. Filet z kurczaka pokroić w kostkę i doprawić odrobiną pieprzu i soli. Makaron ugotować al dente, natomiast szpinak opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.

3. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażając na niej kurczaka z każdej strony. Dodać szpinak, smażąc całość do momentu, aż szpinak całkowicie odparuje. Wlać śmietanę i całość zagotować. Gdy sos zgęstnieje dodać pesto oraz odcedzony makaron. Po wymieszaniu dania przełożyć go na talerze.

Sałatka cezar z kurczakiem

Sałatka cezar z kurczakiem to lekkostrawne danie, które dostarczy naszemu organizmowi wielu cennych witamin oraz minerałów. Jest bardzo proste w przygotowaniu i stanowi świetną propozycję na zdrowy i pyszny obiad.

Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe

Ilość porcji: 2

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 300 g filetu z kurczaka,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej,
  • 5 łyżek startego sera grana padano,
  • mały kawałek bagietki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • po 1 łyżeczce ulubionej musztardy i sosu worcestershire,
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na cztery części, posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażyć go przez 4 minuty z każdej strony, odstawiając następnie na bok.

2. Bagietkę pokroić w kostkę, smażąc ją na patelni przez kilka minut tak, aby powstały z niej chrupiące grzanki.

3. Czosnek przecisnąć przez praskę, mieszając go następnie z musztardą, majonezem, sosem worcestershire oraz sokiem z cytryny. Całość doprawić odrobiną soli i pieprzu.

4. Sałatę opłukać, osuszyć, posiekać, przełożyć do miski i wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem. Na koniec dodać kurczaka, starty parmezan oraz grzanki.

Dania przygotowywane na bazie drobiu są nie tylko bardzo dobre, ale również lekkostrawne. Dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych substancji odżywczych i są niemal całkowicie pozbawione tłuszczu, dlatego też stanowią świetną propozycję na codzienny obiad.

5/5 - (1 głosów)

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *