French press – prawdziwa sztuka parzenia kawy

Opatentowany french press jest już z nami niemal sto lat! Od ustanowienia patentu przez Włocha Atillo Calimaniego ten sposób parzenia kawy zyskał ogromną popularność. Jednak wśród osób, które nigdy go nie stosowały, może wydawać się nieco niejasny. Dlatego wyjaśniamy, jak parzyć kawę za pomocą french pressa w zaledwie 10 minut tak, aby zawsze smakowała wyśmienicie. 

Czym jest french press i z czego się składa?

Podstawą urządzenia jest cylinder – to inaczej pojemnik wykonany ze szkła lub metalu, w którym odbywa się parzenie kawy. Poza tym french press składa się z tłoka, który z jednej strony zakończony jest drobnym sitkiem, a z drugiej pokrywką. Tłok z sitkiem umożliwiają zatrzymanie fusów z kawy, która wolna od resztek zmielonej kawy zaparzy się w cylindrze. Z tego względu ważne jest, aby sitko było precyzyjne wykonane. Dotyczy to zarówno jego kształtu (musi idealnie przylegać do ścianek cylindra), jak i grubości oczek, które będą zatrzymywać fusy. Poza tym warto zwrócić uwagę na materiały, z jakiego wykonane są poszczególne elementy french pressa. Urządzenia tanie i pochodzące z niesprawdzonych źródeł mogą nie tylko nie działać prawidłowo, ale również mogą gromadzić osad lub zatrzymywać zapachy, co obniży w przyszłości walory smakowe kawy. 

Przygotowanie kawy w french pressie – od czego zacząć?

Metoda parzenia kawy ma wpływ na jej smak – nie zapominajmy jednak, że za subtelne nuty i głębię zagwarantują tylko ziarna najwyższej jakości. W kontekście ulubionego napoju, który ma pobudzać i zapewnić doznania smakowe, nie warto stawiać na masowo produkowaną kawę. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po kawy speciality z palarni LaCava. Dlaczego? Kawa speciality musi uzyskać minimum 80 punktów na 100 możliwych w systemie oceniania Specialty Coffee Association (SCA). Ocena ta obejmuje smak, aromat, kwasowość, ciało, słodycz i posmak. Jednocześnie jest produkowana z dbałością o każdy etap, od uprawy po palenie. Ziarna są ręcznie zbierane i selekcjonowane, co zapewnia ich najwyższą jakość. W wypadku kawy w french pressie najlepiej wybrać Arabikę single origin. Oznacza to, że mówimy ziarnach uprawianych tylko na terenie jednego państwa lub regionu. 

Jak zaparzyć kawę w french pressie? Poradnik krok po kroku

Sam proces zaparzania jest dość prosty i wymaga, aby poświęcić mu około 10 minut uwagi. Najpierw musimy zadbać o samą kawę, tj. należy ją zmienić, jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy. Istotne, aby kawa była grubo mielona, czyli o strukturze soli lub ziaren piasku. Jeśli zmielimy kawę zbyt drobno, to sitko nie będzie w stanie zatrzymać fusów. Przyjmuje się, że na 1 litr wody powinniśmy przygotować 60 g kawy. 

Kolejnym krokiem jest zagrzanie wody (najlepiej przefiltrowanej) do temperatury 88-96 stopni Celsjusza. Potrzebna ona będzie do zalania kawy we french pressie. Tak przygotowaną mieszaninę przykrywamy (jeszcze bez użycia tłoka) i zaparzamy przez kolejne 3 minuty. To jeszcze nie koniec – musimy pozbyć się osadu na powierzchni i odczekać jeszcze 4 minuty. Wtedy możemy użyć tłoka i opuścić go w taki sposób, aby precyzyjnie oddzielił kawę od fusów. Gotowe! Możemy cieszyć się niepowtarzalnym, nieco szorstkim smakiem kawy wolnej od fusów.

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *