Dobrze zjem, bo wiem

Słowo „dieta” często kojarzone jest z chęcią schudnięcia, wyrzeczeniami i licznymi ustępstwami, aby wyglądać lepiej. Tymczasem warto doprecyzować, że samo słowo w najprostszym ujęciu oznacza po prostu sposób odżywiania. Dieta jest istotnym elementem zdrowego stylu życia i odpowiednio dobrana, może pozytywnie wpływać na rozwój osobisty, a dokładniej, być jego częścią. Co ma jedzenie do rozwoju? Dzięki większej samoświadomości, zwiększa się pragnienie bycia zdrowym oraz kiełkuje chęć poprawy jakości swojego życia. Zaczyna się spoglądanie na siebie z większą troską i miłością, a co za tym idzie, zwracanie uwagi na wszystkie sfery życia, w tym także na jedzenie, którymi się żywimy.

Nakarm siebie dobrym pożywieniem

Najczęściej to kobiety zapominają o sobie, odmawiają różnych rzeczy, jedzą w biegu albo jako ostatnie w domu. Zdarza się to każdej – czy mamie z gromadką dzieci, dziewczynie w związku, a nawet singielce. Często potrafią przygotować zdrowe posiłki dla innych, a same zjeść to, co jest pod ręką – często napakowane chemią, zrobione z nie wiadomo czego. Dzieje się tak nie tylko z braku czasu, ale również dlatego, że nie potrafimy postawić siebie na pierwszym miejscu. Niestety na tym, jak i na wielu innych polach. Efekt jest taki, że mamy wdrukowaną w siebie „cierpiętnicę” i nieświadomie działamy w sposób „najpierw inni, potem ja”. Czy to źle, że dbamy o innych? Jeśli zapominamy o sobie, to tak! Źle, gdy przeważnie stawiamy swoją osobę na szarym końcu! Czy nienajedzona, sfrustrowana, bez energii mama, żona czy kochanka może być spełniona i czuć się dobrze? Oczywiście nie chodzi o drugą skrajność – by o poranku siedzieć na kanapie w różowym szlafroku i popijać koktajl z jarmużu, podczas gdy dzieci bądź ukochany wpatrują się zgłodniali w puste talerze. Chodzi o to, by zauważyć także siebie. Nauczyć się prawa do bycia zadbanym w należyty sposób, a co za tym idzie, nakarmić i siebie czymś pysznym, zdrowym oraz świadomie podejść do tematu żywienia. Zachować równowagę.

Czym jest dla mnie jedzenie?

Zastanów się, czy często siedzisz przed komputerem, a pracując, zapominasz o zjedzeniu posiłku albo jesz w biegu? „Nie miałam czasu”, „zapomniałam zjeść” – to z pewnością nie wpływa pozytywnie na efektywność działania, zdrowie, a przede wszystkim, na nasze samopoczucie. Istotne jest, aby przyjrzeć się swojemu podejściu do jedzenia, a co za tym idzie, zaobserwować, jak traktujemy siebie w tym aspekcie. Jak odżywiamy nasz umysł i czym karmimy ciało. Może być to źródłem wielu informacji o nas samych. Jeśli jesteśmy jedną z tych osób, które do jedzenia podchodzą w sposób lekceważący, to może warto zastanowić się, dlaczego tak jest? Dobrze znana maksyma „jesteś tym co jesz” jest bardziej prawdziwa niż mogłoby się wydawać. Od razu nasuwają się pytania „czym siebie karmię?”, „co sobie daję w postaci jedzenia?”.

A może zdarza Ci się kompulsywnie objadać w chwilach stresu, obniżonego nastroju, niepokoju o swoją wagę bądź gdy złamiesz zasady diety? W takim wypadku warto zastanowić się nad wizytą u specjalisty, który pomoże ustalić przyczynę takich zachowań i przeprowadzi przez proces uzdrowienia. Dzięki temu będzie można zacząć właściwie i zdrowo się odżywiać.

Świadomie to zjem

Warto pamiętać, że jedzenie wpływa na nasze życie, nastrój, emocje, ilość posiadanej energii, wygląd, kondycję fizyczną, aktywność seksualną, kreatywność, sprawność intelektualną, skuteczność w radzeniu sobie ze stresem i na inne aspekty związane z życiem.

Ważne jest jednak nie tylko to, co jemy, ale także, jak to jemy. Nawet wówczas, gdy zaczniemy sięgać po zdrowe produkty, ale będziemy je „pochłaniać” i konsumować w zastraszającym tempie, w dalszym ciągu będziemy negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Znacznie korzystniejsze jest powolne i świadome jedzenie, dzięki któremu możemy zarówno dogłębnie doświadczyć smaku potrawy i się nim delektował, a także zjeść mniej. Będzie to lepsze dla naszego zdrowia, sylwetki i procesu trawienia. Zdecydowanie znacznie bardziej korzystne jest celebrowanie jedzenia niż traktowanie tej czynności jako obowiązku… Wybierajmy dania, które naprawdę lubimy, wśród tych zdrowych na pewno i takie znajdziemy.

Jedzenie oddziałuje także na naszą psychikę. Badania pokazują, że brak lub nadmiar pewnych składników odżywczych w naszym organizmie wpływa na naszą równowagę psychiczną i może wywołać gniew, frustrację, a nawet depresję. Zatem obniżony nastrój, stany depresyjne, silne odczuwanie lęku, niepokoju bądź smutku może być spowodowane nieprawidłowym żywieniem. Natomiast prawidłowa dieta podnosi intelektualną wydolność, pozytywnie wpływa na koncentrację, zdolność do szybkiego uczenia się i zapamiętywania. Warto zatem wybierać produkty, którymi nakarmimy także nasz mózg, a jeśli czujemy się źle – przyjrzeć się temu, co jemy i uzupełnić dietę w potrzebne nam składniki.

Szczęście poprzez dobre pożywienie

Jak widać, jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jest bardzo ważnym elementem życia, dlatego dobrze jest podejść do niego w sposób odpowiedzialny i, przede wszystkim, w trosce o siebie. Nie zapominajmy o tym, aby jak najlepiej odżywić ciało i umysł. Co istotne, świadomość konsumencka jest coraz bardziej rozpowszechniona i kupujemy bardziej odpowiedzialnie.

Polecane:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *