Catering dietetyczny (czyli tzw. dieta pudełkowa) jest obecnie popularny z uwagi na szybkie tempo życia społeczeństwa oraz chęć utrzymania zgrabnej sylwetki. W ostatnich latach nastąpiło również zwiększenie zainteresowania tematem własnego zdrowia oraz wpływu żywienia na jego stan. Niemało jest osób, którym problemy zdrowotne nie są obce – nietolerancje pokarmowe, insulinooporność czy otyłość zmuszają do zmiany diety.
Brak czasu oraz nierzadko umiejętności kulinarnych skłania wielu do korzystania z cateringu. Menu ma określoną kaloryczność, a przy wyborze optymalnego zestawu zazwyczaj pomaga dietetyk. Dieta pudełkowa bazuje na 3-5 posiłkach dziennie. I choć ma swoich zwolenników, to jednak nie zastąpi dania przygotowanego samodzielnie z produktów o znanej i starannie dobranej jakości.
Wady:
- brak kontroli nad jakością produktów wykorzystywanych do przygotowywania posiłków
- zdarzają się w menu rzeczy, na które aktualnie nie mamy ochoty albo których w ogóle nie lubimy
- często brak oferty dostosowanej do indywidualnych nietolerancji pokarmowych, wiążących się w wieloma eliminacjami
- ekspozycja na xenoestrogeny pochodzące z plastikowych opakowań do przechowywania jedzenia, zwłaszcza jeśli służą do odgrzewania
Zalety:
- wygoda, pojemniki z posiłkami na cały dzień zawsze w lodówce
- kontrola nad kalorycznością menu
- oszczędność czasu
- urozmaicone menu
- większa możliwość unikania podjadania, które często wynikało z nieprzygotowania posiłku
- łatwiejsza kontrola nad regularnością posiłków
Jadłospis:
Śniadanie: twarożek ze szczypiorkiem oraz pieczywem żytnim
150g twarożku
10g szczypiorku
2 kromki chleba żytniego
sól i pieprz do smaku
Chleb posmaruj twarożkiem, posyp siekanym szczypiorkiem i dopraw do smaku.
Lunch: zielone smoothie z bananem, jabłkiem i zieloną herbatą
1 szklanka herbaty zielonej
1 banan
1 jabłko bez gniazda nasiennego
Połącz składniki blenderem.
Obiad: sznycle z kurczaka w ziołach z kaszą gryczaną i gotowanym burakiem
1 filet z kurczaka (150 g)
sól i pieprz
łyżeczka masła klarowanego
sok z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanych ziół (np. bazylii, tymianku, rozmarynu, szałwii, kolendry)
50g kaszy gryczanej niepalonej
200g buraka gotowanego
Filet opłucz, osusz i pokrój na 4 mniejsze filety (grubą część przekrój w poprzek na pół). Rozbij tłuczkiem na grubość ok. 6-7 mm. Włóż do głębokiego talerza, dopraw solą, pieprzem, posyp drobno posiekanymi ziołami i natką, skrop 1 łyżką soku z cytryny i roztopionego masła klarowanego, wymieszaj. Mięso dokładnie obtocz w składnikach i odłóż na minimum pół godziny (lub do lodówki na dłużej). Rozgrzej patelnię grillową, połóż filety i grilluj po ok. 2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podaj z tartymi buraczkami.
Kolacja: sałatka z suszonymi pomidorami i mozarellą
100g mieszanki liści sałat
1/2 awokado
65 g mini mozzarelli
5 kawałków suszonych pomidorów
1 łyżka orzeszków pinii zrumienionych na patelni
kilka liści bazylii
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sos vinegret
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy extra virgine
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
Do poszatkowanej sałaty dodaj obrane i pokrojone w paski awokado, dopraw solą morską i pieprzem, wymieszaj. Dodaj mozzarellę, pokrojone suszone pomidorki, orzeszki pinii oraz bazylię. Polej sosem winegret (do miseczki wlej sok z cytryny, dodaj sól i wymieszaj, dolej oliwę, mieszaj aż składniki się połączą, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem).
Autor: Wiktoria Kłos
Dietetyk kliniczny poradni dietetycznej Sports-Med. Swoją pracę opiera na holistycznym podejściu do człowieka na podstawie własnego doświadczenia i doświadczeniach swoich Pacjentów. Jest specjalistą w kształtowaniu kobiecej sylwetki i adresowaniu kwestii zdrowotnych dietą. Swoich pacjentów wspiera, motywuje. Specjalizuję się w odchudzaniu dorosłych, dzieci oraz zaburzeniach pracy układu pokarmowego, w tym sibo, candida, ibs, zjd.