Dieta Ewy Chodakowskiej nawiązuje do regularnego spożywania urozmaiconych posiłków, ponadto uwzględnia sezonowość owoców i warzyw. Jadłospis opiera się na 5 posiłkach dziennie, w tym 3 daniach głównych oraz 2 przekąskach. Zawiera pełnowartościowe białka, tłuszcze oraz węglowodany. Ważnym elementem diety jest nawadnianie, czytanie etykiet produktów oraz planowanie posiłków. W konsekwencji zakupów z opracowaną wcześniej listą w ręku oraz zaplanowanym menu na cały tydzień, ostatecznie jemy to, co zaplanowaliśmy. Dzięki temu możemy uchronić się przed przypadkowym zakupem produktu czy niezdrowym posiłkiem.
Zalety:
- bogata w warzywa i owoce,
- urozmaicona,
- uwzględnia rolę treningu oraz do niego nawiązuje,
- obejmuje zasadę małych kroków w działaniu,
- oparta o ogólnodostępne, stosunkowo tanie produkty,
- sprawdza się u osób z otyłością.
Wady:
- nie uwzględnia eliminacji produktów,
- obejmuje 5 posiłków, co nie zawsze jest właściwym rozwiązaniem żywieniowym,
- nie sprawdza się w jednostkach chorobowych, problemach jelitowych, hormonalnych,
- może nie zaspokajać sytości, w związku z czym mogą pojawiać się zachcianki.
Jadłospis:
Śniadanie
Owsianka z bananem i suszoną żurawiną
Składniki:
- 250 ml mleka 1,5%,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 2 łyżki płatków żytnich,
- 1/2 średniego banana,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- 1 marchew,
- 1 jabłko.
Przygotowanie:
Ugotuj płatki na mleku. Do przygotowanej owsianki wrzuć owoce. Do szklanki wyciśnij sok z marchwi i jabłka.
II śniadanie
Twarożek z ogórkiem i koperkiem
Składniki:
- 150 g twarożku,
- 1/3 zielonego ogórka,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżeczka pestek słonecznika,
- sól i pieprz,
- kromka chleba graham,
- szklanka wody mineralnej.
Przygotowanie:
Twarożek połącz z posiekanym ogórkiem oraz koperkiem. Całość posyp pestkami słonecznika. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chlebem graham.
Obiad
Ratatouille
Składniki:
- 1/2 bakłażana,
- 1/2 cukinii,
- 1 czerwona papryka,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 małe pomidory,
- liść laurowy,
- szczypta suszonego tymianku,
- sól i pieprz,
- grzanka z chleba pełnoziarnistego,
- szklanka wody mineralnej.
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w grube plastry, następnie oprósz solą i pozostaw na 30 minut. Następnie plastry opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Pomidory sparz. Posiekaj warzywa. Na oliwie z oliwek podsmaż cukinię, paprykę i bakłażana. W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek, liść laurowy, tymianek i pomidory. Duś chwilę, doprawiając solą i pieprzem. Dodaj warzywa, duś 10 minut. Podaj z grzanką z chleba pełnoziarnistego.
Podwieczorek
Deser jogurtowo-jabłkowy
Składniki:
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- szczypta cynamonu,
- 1 jabłko,
- 2 orzechy włoskie.
Przygotowanie:
Jogurt wymieszaj z miodem i cynamonem. Jabłko umyj, obierz i pokrój w plastry. Orzechy włoskie posiekaj. W pucharku piętrowo układaj na przemian jogurt oraz owoce z orzechami.
Kolacja
Sałatka warzywna z grillowanym łososiem
Składniki:
- 100 g surowego łososia,
- 1/2 paczki mieszanki sałat,
- 2 pomidory,
- 1/2 posiekanej cebuli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 wyciśniętego ząbka czosnku,
- szczypta soli morskiej,
- pieprz ziołowy i zioła prowansalskie do smaku,
- szklanka zielonej herbaty.
Przygotowanie:
Łososia połóż na patelni grillowej, smaż przez 15 minut. Warzywa pokrój, dopraw i skrop oliwą z oliwek.