Smaki z roztańczonych ulic Rio

fot. Fotolia.com

Przenieś się z nami na roztańczone ulice Rio de Janeiro czy Sao Paulo i poznaj tajniki kulinarne kraju, gdzie słońce świeci przez większą część dni w roku, a średnie temperatury sięgają ok 24 stopni Celsjusza. Mowa oczywiście o Brazylii – miejscu pełnym kontrastów, gdzie egzotyczna przyroda stanowi tło dla karnawału trwającego niemal non-stop, ludzie oszaleli na punkcie zabiegów medycyny estetycznej, a piłkarskie emocje sięgają zenitu.

Jesteś gotowa na niezwykłą podróż do świata egzotycznych smaków? Zapraszamy!

Kuchnia brazylijska to prawdziwa mieszanka smaków indiańskich, portugalskich i afrykańskich. Jeżeli jesteś zwolenniczką zdrowego trybu życia – mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – spośród dań serwowanych w piątym co do wielkości kraju świata przeważają ryby, owoce morza, słodkie desery z dodatkiem dulce de leche (specjalnego rodzaju karmelu) i brigadeiro – małych słodkich kuleczek, które znalazły się na liście najbardziej pożądanych cukierków świata.

Bomba witaminowa
Wśród owoców prym wiodą zasobne w witaminy oraz antyutleniacze: marakuja, mango i kokos. Często komponuje się z nich sałatki i desery, które kuszą niezwykłym smakiem i aromatem.

Ulubienica południowoamerykańskich gauchos
Kulinarne potrzeby Brazylijczyków – zwłaszcza gauchos (mieszkańców południa kraju), świetnie zaspokaja wyborna wołowina. Miłośnicy zdrowego odżywiania powinni zwrócić na nią uwagę również w naszej strefie klimatycznej – zawiera więcej białka niż wieprzowina i mniej tłuszczów nasyconych. Jest bogata w beta-karoten i zdrowe kwasy tłuszczowe Omega.

Mała czarna…
Brazylijczycy nie wyobrażają sobie poobiedniej siesty bez słynnej Cafezinho – filiżanki mocnej, aromatycznej kawy. W Brazylii napój ten serwowany jest tak jak espresso, z dużą ilością cukru, ale bez mleka. Mieszkańcy Brazylii piją ją o każdej porze dnia. Serwowana jest prosto z ulicznych straganów lub podawana bezpłatnie w hotelach i restauracjach.

Aqua de coco – mistrzowski pogromca upałów
Najpopularniejszym napojem, spożywanym w kraju słynącym z karnawału i pięknych plaż, jest sok z zielonych kokosów. Co ciekawe, popularne aqua de coco stanowi nie tylko świetne antidotum na upały, ale aktualnie podbija rynki spożywcze na całym świecie. Dodaje się go również do wody kolagenowej lub pysznych, odżywczych smoothie.

Zdrowie w rytmie samby
Na pewno nie jeden raz słyszałaś o korzystnym wpływie na organizm yerba mate czy guarany. Południowoamerykańska mate, czyli gorzka herbata ze sproszkowanych liści ostrokrzewu wspomaga trawienie. Guarana natomiast wpływa korzystnie na percepcję, zwiększa koncentrację i wytrzymałość fizyczną.

Na wysoki procent
Niezwykle popularnym, rzec by można nawet narodowym alkoholem Brazylijczyków jest cachaca – trunek wytwarzany z trzciny cukrowej. Wytrawni smakosze piją go w kieliszkach do wódki, natomiast panie preferują drinki. Wśród nich najpopularniejszym jest Caipirinha, drink sączony pod wszystkimi szerokościami geograficznymi, składający się z lodu, limonki, cukru i produkowanej w Brazylii cachaca. Przebywając w Trójmieście warto wybrać się do sopockiego klubu Atelier, aby skosztować tego egzotycznego trunku. Z pozoru wygląda jak kubańskie mojito – oba drinki łączą nawet podobne składniki i słodko-kwaśny smak.

fot. Fotolia.com

Caipirinha
Składniki: 60 ml Cacacha; ½ limonki; 2 łyżeczki cukru (może być trzcinowy)

Do szklanki wrzucamy pokrojoną w ćwiartki limonkę. Zasypujemy ją 2 łyżeczkami cukru. Wszystko delikatnie rozgniatamy za pomocą muddlera, obowiązkowo dodajemy dużą ilość kruszonego lodu i zalewamy całość cacachą.

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *