Dynia to kulinarny przebój jesieni. Nie ma dużo kalorii, jest zdrowa, świetnie smakuje i można z niej przygotować o wiele więcej niż tylko lubianą i popularną zupę dyniową. Dziś proponujemy to, co sami lubimy najbardziej, czyli wyjątkowe połączenie dyni i boczku.
Dlaczego warto wybierać potrawy z dynią?
Dynia jest produktem sezonowym podobnie jak szparagi, truskawki czy grzyby. Można się nią cieszyć tylko przez kilka, jesiennych tygodni i to kilkoma jej odmianami, które różnią się między sobą wielkością, kolorem i smakiem miąższu. Niezmienne jest na pewno to, że dynia to bogactwo składników odżywczych i witamin – znajdziemy w niej beta karoten, witaminy z grupy B, witaminę A czy C. Do tego oczywiście należy doliczyć pektyny i kwasy organiczne.
Z czym jeść dynię?
Dynia ma subtelny i delikatny smak, więc dobrze jest dobrać do niej bardziej aromatyczne dodatki i przyprawy. – Miąższ dyni wyśmienicie komponuje się z boczkiem. Subtelnie podkreśla on smak tego warzywa, nadaje mu wyjątkowego aromatu i charakteru. Pamiętajmy również o tym, że małe kawałki bekonu w zupie dyniowej czy zapiekance sprawiają, że danie jest bardziej sycące i dostarcza więcej energii. Producenci boczku wychodzą naprzeciw naszym potrzebom i oferują nie tylko boczek w kawałku, ale również w plastrach, pokrojony w kostkę czy posiekany w drobne płatki, a nawet wstępnie wysmażony – wystarczy go tylko dodać do potrawy. – mówi Daniel Ratajczak marketing & PR manager z firmy Kaminiarz
Sprawdź, co można zrobić z dyni!
Oto zdrowe, pyszne i proste przepisy na jesienną kolację z dynią w roli głównej:
Quiche z dynią
Składniki:
Ciasto
200 g mąki
125 g masła
sól, pieprz
1 jajko
Farsz
1 kg dyni
2 małe jabłka
125 g boczku smażonego w plastrach
1 cebula
½ szkl. wywaru z warzyw
tymianek, sól
4 jajka
125 ml mleka
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Składniki na ciasto i 2 łyżki zimnej wody wymieszać. Szybko zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Okrągłą, ceramiczną formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na koło większe niż foremka. Wyłożyć formę, odciąć brzegi, spód nakłuć widelcem.
Obrać dynię, jabłka, cebulę, pokroić w kostkę.
Boczek pokroić na drobne kawałki, podsmażyć i wyłożyć na osobny talerz (można również użyć gotowych płatków, podsmażonego już boczku sałatkowego od marki Kaminiarz.
Cebulę poddusić na łyżce oleju. Dodać jabłka i dynię. Dolać ½ szklanki wywaru z warzyw i sól. Dusić warzywa dopóki płyn się nie zredukuje.
Rozbić 4 jajka, połączyć z mlekiem.
Warzywa rozłożyć na cieście, posypać z góry skwarkami boczku.
Wlać masę jajeczną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg), ok. 45 minut.
Dynia zapiekana w plastrach boczku
1 mała dynia hokkaido
200 g plastrów boczku smażonego (podzielić na 32 cząstki)
8 ząbków czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżka tymianku
Przygotowanie:
Dynię umyć, usunąć pestki i włókna. Pokroić najpierw na ćwiartki, a następnie na 16 kawałków tej samej szerokości.
Każdą cząstkę dyni owinąć 2 plasterkami boczku.
Kawałki dyni z boczkiem rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, miodem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Dodać tymianek.
Każdą cząstkę dyni polać sosem czosnkowym.
Piec na złoto ok. 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).