Odchudzanie nie oznacza końca smacznego jedzenia. Skosztuj zdrowych i szybkich przepisów z książki kucharskiej Jemy zdrowo

Cloud bread - przepis na smaczne i zdrowe danie

Utrata wagi nie musi być nauką o rakietach. Wystarczy pomyśleć o tym, co jemy. Książka kucharska Jemy zdrowo na wsi i w mieście oferuje ponad 100 pomysłów na zdrowe dania, które mogą być gotowane przez początkujących, ale nie obrażą nawet doświadczonego kucharza.

Nie trzeba obawiać się nieznanych składników. Przepisy w książce kucharskiej Jemy zdrowo na wsi i w mieście składają się ze składników, które można znaleźć w zwykłym sklepie. A jeśli i tak nie masz wszystkich komponentów, możliwe jest dostosowanie przepisów do własnych upodobań. Na końcu książki znajduje się nawet tabela, w której można sprawdzić, jakie słodziki, oleje i inne produkty można bez problemu z czym zastąpić.

Dla każdego przepisu podana jest liczbę kalorii, białka, węglowodanów i tłuszczu, co zadowoli wszystkich, którzy dokładnie sprawdzają swoje dzienne spożycie. Wypróbuj na przykład cloud bread, który jest również odpowiedni dla osób z nietolerancją glutenu.

Cloud bread

Przygotowanie: 20 minut | Pieczenie: 30 minut | Stopień trudności: średnie | Liczba porcji: 8

Składniki

— 5 jajek

— 200 g serka śmietankowego

— sól

NA NADZIENIE

— 4 łyżki bazyliowego pesto

— 150 g suszonej szynki

— 200 g mozzarelli

— 200 g pomidorów

— 2 garście roszponki

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Żółtka oddziel od białek. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Żółtka ubij z serkiem śmietankowym na pianę i połącz je z pianą z białek. Blachę pokryj papierem do pieczenia. Za pomocą chochli uformuj na blasze małe placuszki*. Piecz przez 25–30 minut w 150–160°C.

W międzyczasie pokrój w plasterki mozzarellę i pomidory. Placki pozostaw na chwilę do ostygnięcia, rozłóż je na blacie, a następnie posmaruj pesto i złóż jak kanapki, wkładając do środka plasterek szynki, mozzarelli i pomidora oraz porcję roszponki.

NASZA RADA: Cloud bread możesz podawać z dowolnym nadzieniem. Naszą ulubioną wersją na słodko jest cloud bread z domowym dżemem i twarogiem.

*Czasem z ciasta nie da się uformować placka albo piana z białek po ubiciu opada. Nie poddawaj się: ciasto wystarczy wylać na blachę, a po upieczeniu wyciąć z niego kółka.

Wartości odżywcze na 1 porcję: 234 kcal | 15 g białek | 3 g węglowodanów | 19 g tłuszczów

Książki z serii jemy zdrowo cały rok

Inspiracja na cały rok

Książka Jemy zdrowo na wsi i w mieście jest już trzecim tomem projektu Jemy zdrowo. Próbkę dwóch pierwszych części i wiele innych darmowych przepisów można znaleźć na stronie internetowej www.jemyzdrowo.pl.

Zobacz zaskakujące znaczenie snu o kupie!

5/5 - (2 głosów)

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *