Utrata wagi nie musi być nauką o rakietach. Wystarczy pomyśleć o tym, co jemy. Książka kucharska Jemy zdrowo na wsi i w mieście oferuje ponad 100 pomysłów na zdrowe dania, które mogą być gotowane przez początkujących, ale nie obrażą nawet doświadczonego kucharza.
Nie trzeba obawiać się nieznanych składników. Przepisy w książce kucharskiej Jemy zdrowo na wsi i w mieście składają się ze składników, które można znaleźć w zwykłym sklepie. A jeśli i tak nie masz wszystkich komponentów, możliwe jest dostosowanie przepisów do własnych upodobań. Na końcu książki znajduje się nawet tabela, w której można sprawdzić, jakie słodziki, oleje i inne produkty można bez problemu z czym zastąpić.
Dla każdego przepisu podana jest liczbę kalorii, białka, węglowodanów i tłuszczu, co zadowoli wszystkich, którzy dokładnie sprawdzają swoje dzienne spożycie. Wypróbuj na przykład cloud bread, który jest również odpowiedni dla osób z nietolerancją glutenu.
Cloud bread
Przygotowanie: 20 minut | Pieczenie: 30 minut | Stopień trudności: średnie | Liczba porcji: 8
Składniki
— 5 jajek
— 200 g serka śmietankowego
— sól
NA NADZIENIE
— 4 łyżki bazyliowego pesto
— 150 g suszonej szynki
— 200 g mozzarelli
— 200 g pomidorów
— 2 garście roszponki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Żółtka oddziel od białek. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Żółtka ubij z serkiem śmietankowym na pianę i połącz je z pianą z białek. Blachę pokryj papierem do pieczenia. Za pomocą chochli uformuj na blasze małe placuszki*. Piecz przez 25–30 minut w 150–160°C.
W międzyczasie pokrój w plasterki mozzarellę i pomidory. Placki pozostaw na chwilę do ostygnięcia, rozłóż je na blacie, a następnie posmaruj pesto i złóż jak kanapki, wkładając do środka plasterek szynki, mozzarelli i pomidora oraz porcję roszponki.
NASZA RADA: Cloud bread możesz podawać z dowolnym nadzieniem. Naszą ulubioną wersją na słodko jest cloud bread z domowym dżemem i twarogiem.
*Czasem z ciasta nie da się uformować placka albo piana z białek po ubiciu opada. Nie poddawaj się: ciasto wystarczy wylać na blachę, a po upieczeniu wyciąć z niego kółka.
Wartości odżywcze na 1 porcję: 234 kcal | 15 g białek | 3 g węglowodanów | 19 g tłuszczów
Inspiracja na cały rok
Książka Jemy zdrowo na wsi i w mieście jest już trzecim tomem projektu Jemy zdrowo. Próbkę dwóch pierwszych części i wiele innych darmowych przepisów można znaleźć na stronie internetowej www.jemyzdrowo.pl.
Zobacz zaskakujące znaczenie snu o kupie!