Nietolerancje pokarmowe to choroby powszechnie występujące wśród Polaków – polegają one na nieprawidłowej odpowiedzi organizmu na spożywany pokarm. W ich przebiegu mogą pojawiać się różnorodne niespecyficzne dolegliwości, co znacznie utrudnia odpowiednie zdiagnozowanie problemu. Najczęściej rozpoznawanym rodzajem nietolerancji pokarmowej jest ta zależna od przeciwciał IgG.
Co to są nietolerancje pokarmowe zależne od IgG?
Nietolerancje pokarmowe zależne od IgG objawiają się zwiększeniem produkcji przeciwciał IgG specyficznych dla konkretnych produktów pokarmowych, czego konsekwencją jest występowanie różnych symptomów, związanych nie tylko z przewodem pokarmowym.
Najczęstszą przyczyną rozwoju IgG zależnych nietolerancji są zaburzenia mechanizmów wchłaniania jelitowego, które z kolei pojawiają się na skutek długotrwałej antybiotykoterapii, przewlekłego stresu, zatruć pokarmowych czy infekcji wirusowych i bakteryjnych – mówi Magdalena Sikora, specjalista portalu Zdrowegeny.pl
Ponadto, do upośledzenia tych mechanizmów może także dojść z powodu przewlekłych chorób nowotworowych i autoimmunologicznych, stosowania chemioterapii lub radioterapii, a także przeprowadzanych interwencji chirurgicznych.
Nietolerancje pokarmowe IgG zależne rozwijają się zarówno u dorosłych, jak u dzieci – wśród objawów występujących w przebiegu tych schorzeń wymienia się mdłości, wzdęcia, zaparcia, biegunki, bóle brzucha, przewlekłe zmęczenie i osłabienie organizmu, migreny, bóle stawów i mięśni, zmiany skórne, problemy z zasypianiem czy ze wzrokiem. Symptomy te pojawiają się zwykle w przeciągu 24-96 godzin od spożycia danego pokarmu. Niewykryte i nieleczone nietolerancje pokarmowe mogą natomiast doprowadzić do wystąpienia takich chorób jak cukrzyca, otyłość, niedokrwistość, depresja czy przewlekłe niedożywienie. Warto także podkreślić, że IgG zależne nietolerancje pokarmowe są odwracalne – cofają się one po wyeliminowaniu danego pokarmu z diety lub ograniczeniu jego spożycia, ale także po przywróceniu prawidłowej czynności jelit.
Jak wykryć nietolerancje pokarmowe zależne od przeciwciał IgG?
Badaniem umożliwiającym wykrycie IgG zależnych nietolerancji pokarmowych jest IMMUNOdiagDIETA, czyli wiarygodny i bezpieczny test polegający na pomiarze we krwi pacjenta poziomu przeciwciał IgG, specyficznych dla alergenów pokarmowych z takich grup jak produkty mleczne i nabiał, ryby, owoce morza, mięso, zboża, orzechy i nasiona czy owoce i warzywa. Na podstawie wyniku tego badania możemy więc określić, które produkty są bezpieczne dla naszego organizmu, a które nas uczulają. To z kolei pozwala na takie spersonalizowanie sposobu odżywiania, aby poprawić swój stan zdrowia i samopoczucie.
Dzięki wynikowi badania IMMUNOdiagDIETA możliwe jest zastosowanie odpowiedniej diety eliminacyjnej lub rotacyjnej, polegającej na zamiennym spożywaniu produktów bezpiecznych i nietolerowanych – doprowadzi to do osłabienia lub cofnięcia się danej nietolerancji – dodaje Magdalena Sikora.
Niewykryte nietolerancje pokarmowe zależne od IgG mogą skutkować poważnymi powikłaniami w przyszłości – dzięki wykonaniu testu IMMUNOdiagDIETA można będzie tego uniknąć. Ponadto, badanie to pozwala również na monitorowanie skuteczności stosowanej diety.