Makroskładniki niezbędne w treningu

Białka, tłuszcze, węglowodany to makroskładniki, które powinny znaleźć się w diecie każdego sportowca. O ile nie dziwi na tej liście obecność białka, o tyle węglowodany ani tłuszcze nie kojarzą się z fit sylwetką. Zobacz, dlaczego wbrew pozorom powinny znaleźć się w diecie każdego dbającego o ładnie wyrzeźbione ciało!

Godziny spędzone na siłowni to jedno,  ale bez odpowiedniej diety nie sposób wyrzeźbić ciała. Przygotowanie posiłków o odpowiedniej kaloryczności, w dodatku zawierających wszystkie makroskładniki i witaminy, bywa bardzo czasochłonne i męczące.  Sama dieta też nie wystarczy, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników. Wtedy z pomocą przychodzi suplementacja, np. białek czy węglowodanów (https://www.bodypak.pl/pl/67-carbo). Co dają różne makroskładniki w diecie sportowców?

Zobacz także:  Dieta pudełkowa – hit czy kit?

Białko

Białko to podstawowy składnik w diecie sportowca. Mięśnie człowieka zbudowane są z białek, a dokładniej z aminokwasów. Rozbudowa mięśni odbywa się przez syntezę, czyli  „dokładanie” kolejnych aminokwasów  do już istniejących białek mięśniowych. Dzięki temu możliwa jest hipertrofia mięśni, czyli ich rozrastanie. Białko można podzielić na pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.  Najlepszym źródłem białka dla sportowców wciąż pozostaje białko pochodzenia zwierzęcego, które znajduje się w mięsie, rybach lub nabiale. Aby źródło białka było dietetyczne, dieta sportowca powinna ograniczyć się do drobiu (stąd często spotykanym elementem w diecie trenujących jest mięso kurczaka), a nabiał powinien być mało tuczący, tak jak są jajka i chudy twaróg (a nie np. śmietana czy tłusty ser). Dobrym źródłem białka roślinnego mogą być też rośliny strączkowe fasola, groch.

Zobacz także:  Dieta przy refluksie? O tych produktach mlecznych lepiej zapomnij

Węglowodany

Na pewno nieraz słyszałeś, że do utrzymania szczupłej sylwetki konieczne jest ograniczenie węglowodanów. Jest to tylko część prawdy o tym makroskładniku. Jeżeli występuje u ciebie nadwaga, faktycznie powinieneś zrezygnować z węglowodanów, zwłaszcza prostych, czyli występujących w białym pieczywie, słodyczach i cukrze. Część diet opiera się na niemal całkowitej redukcji węglowodanów z diety (tak zwane diety low carb). Inaczej jest jednak w sytuacji, gdy zależy ci na rozbudowie mięśni poprzez intensywny trening. Wówczas węglowodany są naturalnym energetykiem: mobilizują mięśnie do pracy podczas aktywności fizycznej, a także pośrednio wpływają na ich regenerację i rozbudowę (dzieje się to przez złożone procesy w organizmie, m.in. transportowanie glukozy do komórek i przemiany glukozy). Dlatego w diecie intensywnie trenujących osób węglowodany są niezbędne.

Zobacz także:  Chude grubasy

Tłuszcze

Tłuszcze, podobnie jak węglowodany, kojarzą się z najbardziej niepożądanym elementem diety wszystkich, którzy chcą modelować swoją sylwetkę.  Rola tłuszczu w diecie też nie jest jednoznaczna. O ile spożycie tłuszczów nasyconych lepiej jest ograniczyć, o tyle tłuszcze nienasycone  mają bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, m.in. obniżają ryzyko chorób układu krążenia  i usprawniają pracę mózgu. Nienasycone tłuszcze znajdują się głównie w  tłustych rybach (łosoś, sardynka, makrela), olejach roślinnych  i orzechach.


Podziel się

Archiwum magazynu