Kaszki dla dzieci i dorosłych – włącz je do diety swojej rodziny!

rodzina przy stole je śniadanie

Jaglana, owsiana, gryczana, a może orkiszowa? Każda z tych kaszek to zdrowy, sycący i bardzo smaczny sposób na szybkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Jeśli w Waszym domu tylko najmłodsze dzieci jedzą kaszkę, czas to zmienić. Sprawdź, dlaczego kaszki mogą jadać również dorośli, jakie cenne składniki są w nich zawarte i jak wykorzystuje się je w światowych kuchniach. Na koniec przedstawimy Ci kilka pomysłów na podanie kaszki.

Zboża nie tylko dla dzieci

Zboża towarzyszą nam przez całe życie, i to praktycznie codziennie – na śniadanie jadamy owsiankę, na obiad ryż lub kaszę z dodatkami, a na kolację kanapki. Produkty zbożowe, obok warzyw i owoców, stanowią podstawę naszego jadłospisu. Zazwyczaj jednak kaszki podajemy tylko najmłodszym dzieciom. Skąd wzięło się przeświadczenie, że kaszki nie są odpowiednim posiłkiem dla starszych dzieci oraz dorosłych? Warto spróbować tradycyjnych kaszek, do gotowania, które obecnie są coraz bardziej popularne – są one pełnoziarniste, tworzone z myślą o wszystkich, a nie tylko o konkretnej grupie wiekowej. Należy je ugotować przed spożyciem, a ich smak jest zależny od rodzaju zbóż z jakich powstały.

Składniki odżywcze kaszek

Kaszki z pełnoziarnistych zbóż to źródło węglowodanów złożonych. Kluczowym składnikiem jest tu błonnik, dzięki któremu po zjedzeniu kaszki zarówno dziecko, jak i dorosły może poczuć się najedzony. Błonnik pokarmowy wspomaga też perystaltykę jelit. Kaszki, tak jak inne pełnoziarniste produkty zbożowe są źródłem witaminy z grupy B, a także składników mineralnych – m.in. magnezu, cynku oraz żelaza.

Kaszki w kuchniach świata

Jeśli nie przemawiają do Ciebie dobroczynne właściwości odżywcze kaszek, być może przekona Cię fakt, iż w wielu krajach na świecie wykorzystuje się je do tworzenia tradycyjnych dań, uwielbianych przez osoby w każdym wieku. Najbardziej znanym przykładem jest tu oczywiście włoska polenta, którą przyrządza się na bazie kaszki kukurydzianej – tak samo, jak rumuńską mamałygę, która znana była też w kuchni galicyjskiej. W Gruzji jada się natomiast elarji, czyli kaszkę kukurydzianą z lokalnym serem sulguni. A w Polsce chyba każdy zna smak kaszy manny podawanej z sokiem z malin.

Jak podawać kaszki dla całej rodziny?

Chcesz dać szansę kaszkom i wzbogacić w ten sposób rodzinne menu, ale brakuje Ci pomysłów na ich przygotowanie? Zacznij od tej najprostszej wersji, czyli od ugotowania kaszki na mleku krowim albo napoju roślinnym. Na wierzch połóż sezonowe owoce i ulubione orzechy, a do samej kaszki dodaj łyżkę dżemu, owoców liofilizowanych lub masła orzechowego. Całość możesz posypać kakao albo wiórkami kokosowymi. Kaszkami możesz ponadto zastępować mąkę w wielu przepisach. Tą metodą stworzysz na przykład pożywne naleśniki czy ciasteczka.

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *