Garnki indukcyjne to specyficzne naczynia do gotowania, toteż warto przed ich zakupem nieco o nich poczytać, by dowiedzieć się czegoś na ich temat. Garnki indukcyjne mają troszkę inną specyfikę i należy wziąć to pod uwagę, by ich nie zepsuć.
Czym garnki na indukcje różnią się od swoich poprzedników?
A no tym, że muszą stać na płycie indukcyjnej, by w ogóle potrawy się ugotowały. Specyfika takiej płyty polega na tym, że nagrzewa się ona poprzez pole elektromagnetyczne. Dzięki czemu nie ma na przykład obawy, że podczas gotowania lub odgrzewania potrawy się przypalą, albo będą zimne w środku. Poza tym garnki indukcyjne muszą być wykonane ze specjalnego tworzywa ferromagnetycznego. Metal ten umożliwia przenikanie strumienia elektromagnetycznego. Poza tym garnki indukcyjne powinny mieć płaską budowę, bo tylko wtedy są w stanie działać poprawnie i gotować na miarę oczekiwań.
Na jakie cechy trzeba zwrócić uwagę, gdy kupuje się garnki indukcyjne?
Po pierwsze trzeba wybadać, czy oglądane przez nas garnki w ogóle nadają się do gotowania na płycie indukcyjnej. Da się to stwierdzić, gdy na garnkach są specjalne oznaczenia potwierdzające ten fakt. Po drugie warto sprawdzić rozmiary garnków, zwłaszcza gdy kupuje się je na sztuki, a nie w komplecie. Po trzecie trzeba zastanowić się czego tak właściwie nam potrzeba. Jeśli małego garnuszka do podgrzewania niewielkich porcji, to należy wybrać garnek wyższy a węższy. A gdy, jeżeli ma się dużą rodzinę i trzeba przyrządzić więcej jedzenia, to wtedy sprawdzą się indukcyjne garnki o szerokiej podstawie. Poza tym, jeśli gotuje się dosyć często, to trzeba zaopatrzyć się w garnki na indukcje o różnej wielkości. W końcu każdy z nich może przydać się do czegoś innego.
Co trzeba jeszcze wiedzieć na temat garnków na indukcję?
A choćby to, że niektóre z nich można wkładać do zmywarki, a inne muszą być czyszczone jedynie ręcznie. Informacje o tym, jaki rodzaj mycia zastosować są przeważnie umieszczone na opakowaniu albo wprost na powierzchni naczynia. Wtedy na garnku widnieje specjalny znaczek. Po drugie, jeśli już ma się dać więcej pieniędzy za garnki indukcyjne -to grzechem byłoby nie zapytać, czy działają one na innych płytach grzewczych. To ważna kwestia, bo jak się okazuje, różnie z tym bywa. Poza tym nie należy zrażać się tym, iż niektóre garnki na indukcje mają nietuzinkową kolorystykę. Jeśli tylko działają i nie kolidują z wystrojem kuchennym- można zdecydować się na ich kupno.
Czemu garnki na indukcje stały się aż tak popularne?
Po pierwsze wynika to po trochu z tego, że dzięki nim spadają rachunki za energie. Poza tym są nieco ładniejsze i gustowniejsze niż ich prototypy. Poza tym są towarem luksusowym i nie każdego na nie stać. Co do mechanizmów gotowania i odgrzewania trzeba uczciwie przyznać, że dzięki nim potrawy gotują się szybciej i są równomiernie ciepłe, to znaczy nie ma sytuacji, że mięso czy gołąbki są gorące po wierzchu, a w środku zimne niczym lód. Garnki indukcyjne to produkt, który przenosi przyrządzanie potraw na wyższy poziom.