Dlaczego warto używać opakowań ekologicznych?

Coraz częściej można spotkać, że torby oraz plastikowe pudełka do pakowania posiłków na wynos zostały zamienione na opakowania eko do gastronomii. Ich wprowadzenie ma na celu wdrożenie ekologicznych rozwiązań, które korzystnie wpływają na ekosystem. Takie pudełka wykonane z naturalnych surowców, które są bezpieczne dla nas oraz całego środowiska. Wśród nich wyróżniamy: opakowania poddane recyklingowi np. tektura, wykonane ze źródeł odnawianych, takich jak bambus, czy opakowania wielokrotnego użytku, które prowadzą do zminimalizowania używanej energii.

Jaki wpływ na środowisko mają opakowania ekologiczne?

Materiał stosowany do produkcji opakowań ekologicznych pochodzi z recyklingu i musi nadawać się do ponownego wykorzystania. Opakowania eko do gastronomii mają za zadanie zmniejszyć ilość zużywanego plastiku oraz ograniczyć emisję dwutlenku węgla i produkcję odpadów. Jednorazowe opakowania ekologiczne są produktami, które ulegają naturalnej biodegradacji. Idealnym przykładem są pozostałości trzciny cukrowej, którą uzyskuje się dzięki produkcji trzciny z cukru. Opakowania, tak jak i talerzyki i kubki wykonane z naturalnych surowców, bardzo szybko się rozkładają. Już po kilku tygodniach nie ma po nich żadnego śladu, dzięki temu środowisko w żaden sposób na tym nie ucierpi. 

Jakie opakowania ekologiczne najlepiej używać w gastronomii?

Właściciele punktów gastronomicznych powinni się już na samym początku zaopatrzyć w odpowiednie pudełka przeznaczone do zapakowania posiłków na wynos. Zwłaszcza w czasach panującej pandemii są one bardzo popularnym rozwiązaniem, gdyż restauracje tylko w taki sposób mogą wydawać jedzenie. Najczęściej wybierane oraz polecane opakowania eko do gastronomii są te wykonane z trzciny cukrowej. Materiał jest odporny na działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Nie zaparza posiłków, dzięki temu na wieczku nie osadza się woda. Opakowania są wytrzymałe, a znajdujące się w nich potrawy smakują tak samo, jak by były dopiero co wydane.

Dlaczego trzeba zwracać uwagę na wybór odpowiedniego opakowania głównie w gastronomii?

Dbanie o środowisko powinno być obowiązkiem każdego mieszkańca planety. Jednak gastronomia stanowi dziedzinę, w której używa się bardzo dużą ilość wszelkiego rodzaju opakowań, które niekoniecznie sprzyjają środowisku. Dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby opakowania były wykonane ze składników naturalnego pochodzenia, które szybko ulegają rozkładowi. Jest to bardzo istotne zwłaszcza teraz, gdy zamawianie posiłków na wynos stało się bardzo popularne. Jeśli teraz zadbamy o naszą planetę, to za kilka lat z pewnością zauważymy pozytywne skutki tych działań.

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *