Dlaczego na diecie bez węglowodanów się chudnie?

magazynkobiet.pl - odchudzanie - Dlaczego na diecie bez węglowodanów się chudnie?

Zastanawiasz się, dlaczego, mimo sporej aktywności fizycznej, Twoja waga nadal stoi w miejscu? A może wciąż zmagasz się ze zbędnymi kilogramami i zastanawiasz jak szybko schudnąć? Jedną z przyczyn takiego stanu jest dieta bogata w węglowodany, szczególnie jeśli są to węglowodany proste – biały chleb, słodkie bułki, pieczywo. Takie menu nie tylko powoduje zaburzenia równowagi wielu procesów metabolicznych, ale także przyczynia się do rozwoju wielu poważnych chorób.

Dieta oczyszczająca organizm


Okazuje się, że najzdrowszym rozwiązaniem jest częściowe wyeliminowanie tej grupy składników odżywczych. Bowiem dieta z małą ilością węglowodanów przynosi wiele korzyści dla naszego organizmu:
– pomaga przy leczeniu przewlekłych stanów zapalnych,
– normuje poziom glukozy we krwi,
– powoduje szybkie odchudzanie,
– przywraca poczucie lekkości,
– zwiększa energię do działania.

Dieta ketogeniczna – główne zasady

Dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa to dieta ketogeniczna. Polega ona na odwróceniu proporcji spożywanych składników odżywczych. Zakłada się, że zdrowy człowiek zjada w ciągu dnia około 50% węglowodanów, 15% białek i 35% tłuszczu, a dieta niskowęglowodanowa wygląda w tym przypadku następująco:
– tłuszcz stanowi około 75-80 % dostarczanej energii,
– węglowodany i białka zajmują około 20-25 %.

Szybkie odchudzanie dzięki rezygnacji z węglowodanów

Efekty diety ketogennej są zdumiewające! Powodują szybki i wyraźny spadek masy ciała. Oczywiście cały proces uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji oraz wagi wyjściowej. Jednak, praktycznie w każdym przypadku, dieta bez węglowodanów bądź taka, która zawiera ich znikomą ilość, prowadzi do znacznego poprawienia się wyglądu, stanu cery oraz wyszczuplenia sylwetki.

Co jeść na diecie bez węglowodanów?

Wbrew pozorom, dieta bez węglowodanów nie jest nudna! Można jeść wiele składników:
– owoce, które zawierają mało cukrów np. maliny, borówki, jagody, zdrowe awokado,
– przetwory mleczne, takie jak: serki, śmietany, twarogi o jak najwyższej zawartości tłuszczu,
– zielone warzywa takie jak szpinak, jarmuż, brokuły czy cukinia,
– orzechy i nasiona (zawierają bardzo dużo zdrowych kwasów tłuszczowych),
– tłuszcze, które pochodzą z naturalnych źródeł, takich jak jaja, mięso, ryby, orzechy.

Jednym z ważniejszych zasad diety, jest spożywanie jak najmniejszej ilości przetworzonej żywności, a zastąpienie jej przyrządzoną własnoręcznie – od podstaw. Warto być świadomym, że przetworzone produkty z ryb lub drobiu mogą zawierać w swoim składzie ukryte węglowodany.

Skąd czerpać pomysły?

Istnieje mnóstwo smacznych przepisów, które można dosyć szybko i tanio przyrządzić. Przykładowo, wykonanie smacznego śniadanie takiego jak jajecznica z kilku jajek, smażona na boczku, z dodatkiem pomidorów i zielonych warzyw, zajmuje zaledwie kilka minut, a powoduje uczucie sytości i dostarcza nam wielu cennych składników spożywczych. A co najważniejsze – nie zawiera węglowodanów.

Jeśli więc zastanawiasz się jak szybko schudnąć – wybierz dietę z małą zawartością węglowodanów, a efekty będą zauważalne szybciej niż myślisz.

Dlaczego na diecie bez węglowodanów się chudnie?
5 (100%) 2 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *