DIETA Paleo – WSZYSTKO, CO MUSISZ O NIEJ WIEDZIEĆ

Uwzględnia ona wszystkie składniki, do których przypuszczalnie miał dostęp człowiek w okresie paleolitu. Założeniem tej diety jest to, iż podstawą zdrowia i doskonałej sylwetki jest naturalne, zdrowe, nieprzetworzone jedzenie, które bardzo łatwo przyswajalne przez organizm. Bazuje ona na warzywach, owocach, dobrej jakości mięsie, rybach i owocach morza, jajach, grzybach i orzechach. Dieta eliminuje wszelkie produkty konserwowane, aromatyzowane oraz takie z syntetycznymi dodatkami. Ponadto wymaga rezygnacji ze zbóż, cukru, rafinowanych olejów, w niektórych przypadkach również z roślin strączkowych i nabiału.

Zalety:

  • niskoprzetworzona, a więc bogata w składniki odżywcze,
  • oparta na ogólnodostępnych produktach,
  • sprawdza się u pacjentów z problemami hormonalnymi, w chorobach autoimmunologicznych, cukrzycy, nadciśnieniu, nadwadze.

Wady:

  • wymaga zaangażowania, ponieważ posiłki przygotowuje się głównie samodzielnie,

– czasochłonna, z uwagi na eliminację przetworzonych pokarmów większość potraw należy przygotować samodzielnie,

  • nie nadaje się dla sportowców,
  • wyklucza z diety popularne składniki jak gluten czy nabiał.

Przykładowy jadłospis diety paleo:

Dzień I

Śniadanie: jajka sadzone z warzywami

  • jajka 3 szt.
  • pomidor 150g
  • cebula 50g
  • sałata 20g
  • ogórek kiszony 60g
  • rzodkiewka 50g
  • olej kokosowy 10 g
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Jajka myjemy i rozbijamy do miseczki, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy patelnię,na której smażymy cebulkę na oleju kokosowym. Jaja wykładamy na talerz, podajemy z warzywami.

Drugie śniadanie: Koktajl malinowy

  • banan 120g
  • maliny 100g
  • mleko kokosowe 100ml
  • awokado ½ sztuki

Przygotowanie: Całość blendujemy na gładką masę.

Obiad: Pieczona golonka w sosie własnym z warzywami

  • golonka wieprzowa 1 szt.
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki gorczycy
  • 1 łyżka nasion jałowca
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka soli
  • 200g kiszonej kapusty
  • łyżeczka natki pietruszki

Sos:

  • 2 płaskie łyżki gorczycy
  • 2 żółtka jaja
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny

Golonkę umyj, osusz i nakłuj nożem w wielu miejscach. W misce wymieszaj rozgniecione nasiona jałowca, gorczycę, sól, pokrojoną w piórka cebulę. Natrzyj dokładnie golonki marynatą, przykryj naczynie folią i pekluj przez 12 godzin w lodówce. Na patelni o grubym dnie rozgrzej cztery łyżki smalcu. Oczyść golonkę z mieszanki peklującej, podsmaż je ze wszystkich stron oraz cebulę. Do żeliwnego garnka przełóż podsmażone golonkę, cebulę, przyprawy. Dodaj wody i duś na małym ogniu przez 3 godziny, aż do miękkości. W jednej misce umieść razem żółtka jaja, gorczycę oraz trzy łyżki miękkiego masła. Połącz blenderem, po czym dodaj sok z cytryny. Podaj z surówką z kiszonej kapusty: połącz kapustę, natkę. Dopraw pieprzem do smaku.

Kolacja: Zupa jarzynowa

Składniki na 4 porcje:

  • woda: 1,5 litra
  • marchew: 4 sztuki
  • seler korzeniowy: 2 kawałki
  • pietruszka: 1 duża sztuka
  • cukinia: 1/2 małej sztuki (ok. 150 g)
  • 100g kalafiora
  • 100g brokuła
  • czosnek: 1 ząbek
  • masło klarowane: 1 łyżka

W dużym rozgrzać tłuszcz, dodać posiekany czosnek, pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera i pozostałe warzywa. Zalać całość wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, oregano. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię, brokuł, kalafior. Gotować jeszcze kilkanaście minut, aż zupa nabierze aromatu i warzywa będą miękkie.

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *