Pieczona cielęcina – zachwyć gości wspaniałym smakiem

Myślisz, że kuchenne eksperymenty nie są dla Ciebie, bo nie najlepiej czujesz się w tym pomieszczeniu? Jak się okazuje, wcale nie trzeba być profesjonalnym szefem kuchni, aby przygotować pyszne danie, które zachwyci wszystkich gości.

Zamiast sięgać po udziwnione, wyrafinowane przepisy na dania, których nazw czasem nie sposób wymówić i nie wiadomo jak jeść (a co dopiero zrobić!), wypróbuj sprawdzone receptury na aromatyczne potrawy, które urzekają swą prostotą i niebywałą feerią smaków. Jeżeli planujesz rodzinny obiad czy inną uroczystość, na którą zamierzasz sprosić swoich bliskich, koniecznie przygotuj z tej okazji oszałamiającą pieczoną cielęcinę!

Trudno o mięso bardziej delikatne…

Cielęcina jest mięsem cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy. Znawcy tematu jednoznacznie twierdzą, że najlepszej jakości mięso pochodzi od cieląt w wieku od 4 do 8 tygodni, które karmione są głównie mlekiem. Jest to mięso wyjątkowo luźne i delikatne, którego smak doceni nawet najbardziej wrażliwe podniebienie. Cielęcina jest poprzerastana delikatną tkanką łączną i praktycznie pozbawiona tłuszczu. W związku z tym wprost idealnie nadaje się jako danie dla osób przebywających np. na diecie odchudzającej.

Istnieje wiele interesujących przepisów na potrawy z mięsa cielęcego – można je piec, smażyć, grillować, gotować, przyrządzać rozmaite potrawki i nadziewać. Nie poleca się natomiast przeznaczania cielęciny na mięso mielone, bowiem będzie zbyt suche – chyba, że będzie mielona z dodatkiem innego, bardziej tłustego mięsa.

Pieczona cielęcina z ziołami – mistrzostwo smaku!

Cielęcina kojarzy Ci się z wytwornym daniem, które swoją drogą szalenie trudno przygotować? Nic podobnego. Przyrządzenie pieczonej cielęciny nie zajmie Ci dużo czasu i nie przysporzy żadnych trudności (wypróbuj przepis:http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1807,name,pieczona-cielecina)! Jedyne czego potrzebujesz to mięso cielęce, cebula, szałwia, rozmaryn, sól, pieprz, odrobina śmietany i białego wytrawnego wina. Zapytasz, co można wyczarować z tych zaledwie kilku prostych składników? Pamiętaj, że czasem w sztuce kulinarnej, podobnie jak w modzie czy architekturze, mniej znaczy więcej. W końcu chodzi o to, aby wydobyć prawdziwą głębię smaku z tego niezwykłego mięsa, a nie zabijać ją mnóstwem przypraw i innych dodatków. Uwierz, że proste, z pozoru wręcz banalne połączenia często okazują się być przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.

Daj się przekonać i natrzyj mięso wyłącznie pieprzem i solą, po czym obsmaż je lekko na patelni, a następnie przenieś do żaroodpornego naczynia. Podsmaż cebulkę i dodaj ją do mięsa wraz z rozmarynem i szałwią. Piecz cielęcinę, podlewając ją od czasu do czasu bulionem. Kiedy będzie już gotowe, powstały naturalny sos wymieszaj z odrobiną śmietany i wina. Podawaj np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw.

Efektowne zestawienia

Masz dość „nudnych” przypraw, które wykorzystujesz na co dzień do przygotowania niemal wszystkich potraw? Pieczona cielęcina świetnie wypadnie np. w towarzystwie cząbru. Ta niesamowita roślina znana i ceniona była już w czasach starożytnych. Słynie ona nie tylko z doskonałego smaku, ale też ze swoich właściwości leczniczych. Innym idealnym dodatkiem do cielęciny jest estragon. Ceniony jest on między innymi za to, że uzupełnia braki witaminy A. Śmiało sięgnij także po kolendrę, majeranek (wbrew pozorom pasuje nie tylko do fasolki po bretońsku!), lubczyk czy bazylię. Odkrywaj nowe smaki i zachwycaj nimi swoich bliskich!

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *