Dieta Ewy Chodakowskiej

płatki śniadaniowe

Dieta Ewy Chodakowskiej nawiązuje do regularnego spożywania urozmaiconych posiłków, ponadto uwzględnia sezonowość owoców i warzyw. Jadłospis opiera się na 5 posiłkach dziennie, w tym 3 daniach głównych oraz 2 przekąskach. Zawiera pełnowartościowe białka, tłuszcze oraz węglowodany. Ważnym elementem diety jest nawadnianie, czytanie etykiet produktów oraz planowanie posiłków. W konsekwencji zakupów z opracowaną wcześniej listą w ręku oraz zaplanowanym menu na cały tydzień, ostatecznie jemy to, co zaplanowaliśmy. Dzięki temu możemy uchronić się przed przypadkowym zakupem produktu czy niezdrowym posiłkiem.

Zalety:

  • bogata w warzywa i owoce,
  • urozmaicona,
  • uwzględnia rolę treningu oraz do niego nawiązuje,
  • obejmuje zasadę małych kroków w działaniu,
  • oparta o ogólnodostępne, stosunkowo tanie produkty,
  • sprawdza się u osób z otyłością.

Wady:

  • nie uwzględnia eliminacji produktów,
  • obejmuje 5 posiłków, co nie zawsze jest właściwym rozwiązaniem żywieniowym,
  • nie sprawdza się w jednostkach chorobowych, problemach jelitowych, hormonalnych,
  • może nie zaspokajać sytości, w związku z czym mogą pojawiać się zachcianki.

Jadłospis:

Śniadanie

Owsianka z bananem i suszoną żurawiną

Składniki:

  • 250 ml mleka 1,5%,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżki płatków żytnich,
  • 1/2 średniego banana,
  • 1 łyżka suszonej żurawiny,
  • 1 marchew,
  • 1 jabłko.

Przygotowanie:

Ugotuj płatki na mleku. Do przygotowanej owsianki wrzuć owoce. Do szklanki wyciśnij sok z marchwi i jabłka.

II śniadanie

Twarożek z ogórkiem i koperkiem

Składniki:

  • 150 g twarożku,
  • 1/3 zielonego ogórka,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika,
  • sól i pieprz,
  • kromka chleba graham,
  • szklanka wody mineralnej.

Przygotowanie:

Twarożek połącz z posiekanym ogórkiem oraz koperkiem. Całość posyp pestkami słonecznika. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chlebem graham.

Obiad

Ratatouille

Składniki:

  • 1/2 bakłażana,
  • 1/2 cukinii,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 małe pomidory,
  • liść laurowy,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • sól i pieprz,
  • grzanka z chleba pełnoziarnistego,
  • szklanka wody mineralnej.

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w grube plastry, następnie oprósz solą i pozostaw na 30 minut. Następnie plastry opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Pomidory sparz. Posiekaj warzywa. Na oliwie z oliwek podsmaż cukinię, paprykę i bakłażana. W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek, liść laurowy, tymianek i pomidory. Duś chwilę, doprawiając solą i pieprzem. Dodaj warzywa, duś 10 minut. Podaj z grzanką z chleba pełnoziarnistego.

Podwieczorek

Deser jogurtowo-jabłkowy

Składniki:

  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 jabłko,
  • 2 orzechy włoskie.

Przygotowanie:

Jogurt wymieszaj z miodem i cynamonem. Jabłko umyj, obierz i pokrój w plastry. Orzechy włoskie posiekaj. W pucharku piętrowo układaj na przemian jogurt oraz owoce z orzechami.

Kolacja

Sałatka warzywna z grillowanym łososiem

Składniki:

  • 100 g surowego łososia,
  • 1/2 paczki mieszanki sałat,
  • 2 pomidory,
  • 1/2 posiekanej cebuli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 wyciśniętego ząbka czosnku,
  • szczypta soli morskiej,
  • pieprz ziołowy i zioła prowansalskie do smaku,
  • szklanka zielonej herbaty.

Przygotowanie:

Łososia połóż na patelni grillowej, smaż przez 15 minut. Warzywa pokrój, dopraw i skrop oliwą z oliwek.

Oceń ten artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *