Już 20 000 osób, szczególnie w dużych miastach, korzysta z tej formy żywienia. Spośród jej wielu zalet np.: skutecznego odchudzania, urozmaiconych dań czy odpowiednio zbilansowanych zestawów – okazuje się, że dla konsumentów najbardziej liczy się WYGODA takiego rozwiązania oraz ZMIANA DOTYCHCZASOWYCH, ZŁYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH.
Takie wnioski płyną z sondy przeprowadzonej przez Pure&Fresh catering dietetyczny wśród swoich klientów.
O to, po czym można poznać czy firma cateringowa nie tylko nas odchudzi, ale i nie doprowadzi do kłopotów ze zdrowiem, zapytaliśmy Karolinę Szymońską – trenera personalnego w kompleksowym studiu BodyInVest-Trening EMS w 30 minut.
Zacznijmy od tego, czy zrzucenie kilku kilo w ciągu miesiąca to na pewno dobry, bezpieczny pomysł?
Jeżeli dostarczymy organizmowi kompletnego, zbilansowanego jedzenia, dostosowanego do danej osoby – to tak. Wszystko zależy od naszego stanu zdrowia i potrzeb, które najlepiej określi dietetyk. Dlatego bardzo ważne jest, żeby wybierać takie firmy cateringowe, w których za układanie menu odpowiada wykwalifikowana kadra, a nie przypadkowa osoba, która po prostu „lubi gotować”.
Czy naprawdę samodzielne gotowanie, przyrządzanie w domu dietetycznych posiłków jest takie trudne i czasochłonne?
To zależy od kilku czynników: czy ktoś zna się na tzw. zdrowej kuchni np.: rozróżnia nasiona chia od siemienia lnianego, a z kaszy jaglanej potrafi przygotować pyszny deser, umiejętnie stosując zamienniki syntetycznego cukru itp. Kolejna rzecz to gotowanie małych porcji na jeden posiłek tak, by jutro zjeść już inne danie, dostarczając kolejnych witamin, mikro i makro elementów itp. Do tego dochodzi czas, który musimy poświęcić na zakupy – najlepiej produktów ze sprawdzonych źródeł, ekologicznych upraw, a nie z discounta. No i pozostaje jeszcze „tylko” znaleźć czas na przyrządzenie jedzenia, poszukanie oryginalnych przepisów itp. Jak ktoś ma na to wszystko czas i ochotę, to samodzielne przyrządzanie posiłków jest na pewno najlepsze. Ale żyjemy szybko, jesteśmy ciągle w biegu i takich osób jest niewiele.
No właśnie, jak wynika z ankiety – WYGODA cateringu dietetycznego to bardzo ważna cecha dla klientów.
Tak, bo wszystko mamy przywiezione tam, gdzie chcemy – do domu, pracy itp. O wybranej godzinie, nawet w weekendy dostajemy 5 posiłków, które zapewniają całodzienne wyżywienie. Nie trzeba o nic się martwić i można mieć pewność, że właściwie zadbaliśmy o swój organizm.
Ale skąd możemy mieć taką pewność, jak wybrać dobry, bezpieczny dla zdrowia catering?
Jak przy wyborze każdego miejsca, z którego usług chcemy korzystać – warto zrobić rozeznanie. Poczytać informacje na stronie internetowej firmy cateringowej, zobaczyć kto korzysta z tych usług- czy tylko celebryci, czy także (co bardziej cenne) „zwykli” ludzie, którzy opisują swoje doświadczenia „przed” i „po”. Trzeba sprawdzić jakie opinie krążą o firmie „w sieci”, w mediach społecznościowych itp. To taki reserch, który dla większości jest łatwy i wydaje się być w pełni uzasadniony – podobnie jak przy wyborze np.: wczasów. Ale równie ważne jest także dowiedzenie się czy firma posiada odpowiednie certyfikaty żywności np.: HACCP, który potwierdza, że jej posiłki są 100% bezpieczne dla zdrowia, czy spełnia normy i wymogi stawiane przez SANEPID. Bo właśnie nie cena, a gwarancja bezpieczeństwa powinna być dla nas najważniejsza. Ważne też, aby dowiedzieć się czy posiłki są przygotowywane ze świeżych produktów, na bieżąco, codziennie, a nie mrożone „na jutro”. I chyba najważniejsze: czy „pudełka” rozwożone są w warunkach chłodniczych, co gwarantuje im zachowanie świeżości. Tym bardziej, że nadciąga lato.
Czy dostęp do zdrowej żywności – szczególnie w miastach – jest obecnie łatwy?
Jak ma się obok domu taki ekologiczny sklepik, gdzie codziennie przywożone są od rolnika, sadownika, rybaka itp. świeże produkty – to super! Jednak rzadko kiedy mamy takie szczęście, a sklepy typu convenience, czyli mniejsze sieciowe obiekty to dopiero początek ekspansji, większej dynamiki wzrostu tego rodzaju usług. Ale znowu wracam to tego samego problemu wielu ludzi: braku czasu. Bo nawet jak uda nam się zapełnić koszyk świeżymi jajkami, twarogiem, jabłkami, rybami itp., to jeszcze musimy z tego coś ugotować.
Czy trzeba dać trochę czasu organizmowi na dostosowanie się do innej, lepszej formy odżywiania?
Każdy organizm trzeba przystosować do nowego sposobu odżywiania, funkcjonowania. Bo jeżeli przez wiele lat byliśmy przyzwyczajeni do jedzenie wieczorno-nocnego, zapełniania żołądka fast foodami, słodyczami itp. to przejście na zdrowe, zbilansowane jedzenie – co 3 godziny – początkowo może być przez organizm trudne do zaakceptowania. Trzeba się niejako „odtruć” od posiłków opartych na cukrze, złym tłuszczu, białym pieczywie czy gazowanych napojach. I to jak w przypadku wielu różnych przyzwyczajeń, nałogów nie jest łatwe i nie dzieje się w ciągu kilku dni.
Czyli cuda nie zdarzają się z dnia na dzień?
Na pewno nie powinniśmy nastawiać się na to, że już następnego dnia spożywania lepszego jedzenia, wprowadzenia zdrowych zasad odżywiania – częstych, ale nie za dużych posiłków- zobaczymy efekty. Tu nie chodzi tylko o zgubienie zbędnych kilogramów, żeby „wbić się” w wąskie dżinsy. Zmiana stylu życia, przekonanie się do innego sposobu jedzenia to proces, nie mierzony w kilku dniach.
Rozumiem, że to wymaga czasu. Ale od czegoś trzeba zacząć, na przykład od wyboru cateringu. Jak wybrać ten najlepszy: smaczny, ale przede wszystkim bezpieczny dla organizmu i świeży?
Warto rozpocząć od próbowania. Nie zamawiać od razu miesięcznej diety, ale np.: tygodniową, sprawdzić samemu czy bardziej odpowiada nam firma x czy y.
Czyli nie tylko myślimy o odchudzaniu, ale też uczymy się zmieniać swoje podejście do odżywiania i robimy to „z głową”?
Jak zawsze! 🙂
Na co warto zwrócić uwagę, wybierając firmę z cateringiem dietetycznym – tzw. dietą pudełkową:
- Czy nad menu pracują wykwalifikowani specjaliści, np.: dietetycy?
- Czy przyrządzanie posiłków odbywa się na bieżąco/dania przygotowywane są na dany dzień?
- Co o firmie piszą, mówią /w sieci, „na mieście” itp.
- www – czy strona w jasny sposób przedstawia produkt, czy możesz znaleźć odpowiedzi na swoje pytania, czy jest podany adres firmy, kontakt telefoniczny, email.?
- Czy na każdym „pudełku” jest informacja o składzie (ilości białka, węglowodanów itp.) dania, użytych produktach, kaloryczności?
- Czy firma ma odpowiednie certyfikaty poświadczające jakość i bezpieczeństwo, spełnia wytyczne SANEPIDU?
WAŻNE! Czy firma rozwozi diety w warunkach chłodniczych, czy ma swoje samochody z agregatami, które wożą posiłki także pomiędzy miastami?