Czysta kuchnia – jakie patenty pomogą Ci utrzymać porządek?

Kuchenny bałagan jest naprawdę niezwykły – powstaje w mgnieniu oka, ale żeby go posprzątać potrzeba czasem wielu godzin. Jednak istnieją pewne sposoby, które ułatwiają sprzątanie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu. Sprawdź, czy znasz je wszystkie!

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym niezwykle ważny jest porządek oraz higiena. W końcu to tam przygotowujesz posiłki i przechowujesz żywność. Czystość w kuchni ma ogromne znaczenie dla bezpieczeństwa przyrządzanego tam jedzenia. Dlatego sprzątanie tego pomieszczenia należy przeprowadzać według pewnych zasad. W jaki sposób najłatwiej to zrobić?

Sprzątaj na bieżąco

Być może jest to banalna rada, jednak wciąż bardzo mało osób się do niej stosuje. Sprzątanie na bieżąco pozwala uniknąć gromadzenia się niepotrzebnych przedmiotów na blatach oraz przysychaniu zabrudzeń. Tę pracę i tak będzie trzeba wykonać, a jeśli będziesz zwlekać, zmarnuje Ci ona więcej czasu i energii. Dlatego po skończonym gotowaniu trzeba doprowadzić kuchnię do porządku.

Kliknij tutaj i sprawdź jak wyczyścić piekarnik

Chowaj brudne naczynia

Na ratunek przychodzi również nowoczesna technologia. Ogromnym ułatwieniem, zachwalanym przez coraz liczniejsze porady kuchenne jest także posiadanie zmywarki. Dzięki temu sprzątanie po przygotowywaniu posiłków i przyjmowaniu gości, stanie się o wiele łatwiejsze. Nowoczesne zmywarki nie tylko myją naczynia, ale również je suszą, dzięki temu po zakończonym programie możesz schować swoje naczynia bezpośrednio do szafek. Zmywarka pozwala także uniknąć kuchennego bałaganu – wystarczy ułożyć i zamknąć w niej wszystkie brudne sztućce, szklanki i talerze. Pamiętaj jednak, aby nie przetrzymywać ich tam zbyt długo – z czasem zabrudzenia stają się coraz trudniejsze do usunięcia, a pozostawione resztki pokarmowe będą wydzielać nieprzyjemny zapach.

Wystawiasz eleganckie przyjęcie? Sprawdź, jak się przygotować!

Segreguj śmieci

Sposobem, który bardzo ułatwia sprzątanie kuchni, jest segregacja śmieci. Wystarczy, że w łatwo dostępnych miejscach ustawisz odpowiednią ilość pojemników. Dzięki temu możesz pozbywać się śmieci na bieżąco i unikać tworzenia się bałaganu. Segregacja śmieci jest ważna także ze względów ekologicznych, dzięki niej można nieco ograniczyć ilość produkowanych śmieci i ponownie wykorzystać część odpadów. Pamiętaj, aby wielkość pojemników na śmieci dostosować do własnych potrzeb. Za duże kosze mogą zachęcać do rzadszego wynoszenia śmieci, co może mieć nieprzyjemne skutki – szczególnie w przypadku odpadów bio. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się mniejsze pojemniki, które trzeba opróżniać co 1-2 dni.

Regularnie przeglądaj swoje zapasy

Nawet w najczystszej i najbardziej higienicznej kuchni mogą pojawić się mole spożywcze lub inne szkodniki. Można je nieświadomie przynieść ze sklepu, wraz z zakupami. Czasami też dostają się do kuchni przez otwarte okna. Trzeba działać szybko – jeśli zdążą się rozmnożyć, to zwykle nie ma już możliwości, aby zwyczajnie się ich pozbyć. Jeśli zauważysz u siebie mole spożywcze, to czym prędzej przejrzyj swoje zapasy i wyrzuć wszystkie artykuły, które nie były szczelnie zamknięte, lub budzą twoje podejrzenia. Jeśli moli jest sporo, to konieczne może być pozbycie się wszystkich suchych produktów spożywczych – inaczej będą stale powracały.

5/5 - (1 głosów)

Polecane:

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *