Brokuł i kalafior – jak zachować pełnię smaku podczas gotowania?

magazynkobiet.pl - winiary 7 - Brokuł i kalafior – jak zachować pełnię smaku podczas gotowania?

Zdarza się, że gotując brokuły lub kalafiora, efektem jest nieładny zapach i nietypowy kolor warzyw. Jednak jest kilka sposobów, by tego uniknąć i cieszyć się pysznym daniem bez długiego czasu oczekiwania. Jak prawidłowo gotować brokuły i kalafiora? Podpowiadamy!

Brokuły gotowane na wodzie

Jednym z najpopularniejszych sposobów jest ugotowanie brokułów w wodzie. To bardzo proste! Wystarczy tylko umyć warzywo i podzielić je na mniejsze części. Do garnka należy wlać tyle wody, by całkowicie zakrywała brokuł. Na te średniej wielkości powinny wystarczyć 2 l wody. Jak ugotować brokuł? W pierwszej kolejności należy doprowadzić wodę do wrzenia, dodać łyżeczkę soli, sok z połówki cytryny i łyżeczkę cukru. Dzięki temu warzywo nie straci pięknego zielonego koloru. Brokuły gotujemy do momentu, aż będą jędrne i lekko twarde – wystarczą tylko 3–4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy różyczki z wody, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Tym sposobem warzywo nie zżółknie i będzie pięknie prezentować się w towarzystwie innych potraw.

Gotowanie brokułów na parze

Jednym ze sposobów na przyrządzenie brokułu, aby zachował jak najwięcej składników odżywczych i nie stracił swojego koloru, jest gotowanie na parze. To bardzo proste! Wystarczy tylko umyć warzywo i podzielić je na różyczki. Nie należy wyrzucać łodygi, ponieważ pokrojona na kawałki będzie równie smaczna i miękka. Jeżeli nie mamy specjalnego naczynia do gotowania na parze, wystarczy zagotować w rondelku około 3 l wody, umieścić na nim metalowy koszyk wraz z pokrojonym brokułem i przykryć pokrywką.

Gotowanie kalafiora w różyczkach

Niektórzy z nas są zwolennikami gotowania kalafiora al dente, inni wolą bardziej miękką postać. W obydwu przypadkach należy podzielić kalafiora na różyczki, pozbywając się twardych części. Wrzucamy go do garnka z wrzącą wodą tak, aby wszystkie różyczki były przykryte. Wystarczą 3 litry wody, aby odpowiednio ugotować dużego kalafiora. Przed wrzuceniem różyczek do wody należy ją posolić (ok. 3 łyżeczki soli). Czas gotowania zależy od wielkości kalafiora – przeważnie wystarczy około 10 minut, jednak co jakiś czas warto sprawdzać stopień zagotowania za pomocą widelca. A jak ugotować kalafior al dente? Odbywa się to tak samo, wystarczy tylko skrócić czas gotowania. Kalafior powinien być gotowy już po 7–8 minutach.

Kalafior gotowany w mleku

Innym sposobem na ugotowanie kalafiora, by zachował piękny biały kolor i odpowiedni smak, jest wymieszanie wody i mleka, w równych proporcjach. Do płynu dodajemy 1 łyżkę cukru, a po zagotowaniu 1 łyżkę soli. Kalafior podzielony na różyczki wrzucamy do wrzącej wody i mleka, a następnie gotujemy do miękkości.

Gotowanie kalafiora na parze

Gotowanie na parze jest jednym z najlepszych sposobów na przyrządzenie kalafiora. Dzięki takiej metodzie obróbki zachowa naturalny smak, będzie odpowiednio miękki i nie rozpadnie się na mniejsze części. Czas przygotowania go jest nieco dłuższy niż w przypadku gotowania na wodzie – wynosi 30 minut. Warto jednak poczekać, ponieważ efekt będzie znakomity!

Brokuł i kalafior – jak zachować pełnię smaku podczas gotowania?
5 (100%) 3 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *