Zupa szpinakowa – świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad

wspaniała zupa szpinakowa - przepis
Źródło zdjęcia: annapustynnikova - stock.adobe.com

Nie każdy lubi szpinak. Osoby, które nie mogą się przekonać do tego warzywa, mogą jednak szybko zmienić zdanie. Wystarczy, że spróbują zupy szpinakowej. To danie lekkie, smaczne i pożywne. Zupa ze świeżych liści szpinaku jest znakomitą propozycją nie tylko dla wegetarian. To dobry pomysł na niskokaloryczny obiad dla osób, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, a także dla małych dzieci i osób starszych. W niniejszym artykule sprawdzamy, dlaczego zupa szpinakowa to świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad!

Zupa ze szpinaku na wiele sposobów

Szpinak dodaje się do różnych potraw, takich jak mięsa, sałatki, koktajle ze świeżych warzyw, a nawet ciasta. To warzywo, które doskonale się sprawdzi jako baza do lekkiej, zupy. 

Zupę szpinakową podaje się z jajkiem, ryżem lub makaronem. Poza tym, można dodać do niej groszek ptysiowy, ziemniaki i marchew, brokuły, szpinak, ser pleśniowy albo serek kremowy. Dzięki bogactwie różnorodnych warzyw jest to danie, które ma liczne wartości odżywcze, dlatego podaje się ją małym dzieciom. W postaci kremu także smakuje wybornie. 

zupa szpinakowa

Źródło zdjęcia: DragonFly – stock.adobe.com

Doskonały pomysł na tani i szybki obiad 

Zupa ze szpinaku jest ceniona nie tylko za swoje wartości odżywcze, ale także za to, że jest to stosunkowo tani i prosty do przygotowania obiad. Paczkowany szpinak jest dostępny niemal w każdym dobrze wyposażonym supermarkecie. Natomiast czas potrzebny na przygotowanie takiej zupy to zaledwie 30-60 minut. 

Przygotowując zupę szpinakową warto pamiętać o odpowiednim sposobie podania. Można ją np. przystroić drobnymi listkami szpinaku. Jest to zupa, którą śmiało można podać zarówno na talerzu jak i w miseczce, a więc w naczyniach które z reguły można znaleźć niemal w każdej kuchni w meblach kuchennych

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *