Znamy najlepiej zaprojektowane wnętrza w Gdyni!

Pasta Miasta, Dasea People i Carmnik Kantyna nagrodzone w konkursie na najlepiej zaprojektowane wnętrze w Gdyni!

Znamy laureatów drugiej edycji Plebiscytu na najlepiej zaprojektowane wnętrza komercyjne. W kategorii lokal gastronomiczny jury przyznało nagrodę restauracji Pasta Miasta, tytuł najlepszego lokalu handlowo-usługowego przypadł natomiast sklepowi Dasea People. Dodatkowo, za sprawą głosowania na facebookowym profilu Centrum Designu Gdynia przyznane zostały wyróżnienia internautów.

Gdynia z roku na rok wzbogaca się o kolejne lokale charakteryzujące się atrakcyjną aranżacją wnętrz, niebanalną identyfikacją wizualną oraz wysokim poziomem usług. Celem Plebiscytu, będącego częścią festiwalu Gdynia Design Days, jest nagrodzenie tych wyjątkowych przestrzeni. Nominowane lokale tworzą nową jakość i korzystnie wpływają na kondycję gdyńskiej przestrzeni publicznej.

Wnętrza biorące udział w Plebiscycie wytypowane zostały przez zespół Centrum Designu Gdynia:

punkty handlowo-usługowe

  • Damy nie damy
  • Dasea People 
  • Lilki Szpilki
  • Mana Mana
  • Narcyz


punkty gastronomiczne        

  • Carmnik Kantyna
  • Oficyna
  • Pasta Miasta
  • Przystanek
  • Przystanek Orłowo
  • Słony Karmel

Decyzja jury


Laureatów wybrano podczas posiedzenia kapituły konkursu, które odbyło się 5 września w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia.

Skład jury:

Aneta Brüggemann (biuro Plastyka Miasta, Urząd Miejski Gdynia),
Katarzyna Czapiewska (Centrum Designu Gdynia),
Michał Lech (Stowarzyszenie Traffic Design),
Diana Lenart (Fundacja Pura).

Tytuł najlepiej zaprojektowanego wnętrza otrzymały:

Kategoria: lokal gastronomiczny

Pasta Miasta

ul. Świętojańska 46

Projekt wnętrza: Studio Turbo

Pasta Miasta

Projekt Pasta Miasta, lokalu serwującego wyrabiane na miejscu makarony, przełamuje wiodące na mapie Trójmiasta wnętrzarskie, industrialne trendy. Wystrój lokalu wyróżnia nieszablonowe podejście do użytych materiałów, kolorów, struktur i faktur. Pomimo tej różnorodności, całość jest bardzo wysmakowana i spójna. Dzięki podkreśleniu wysokiego sufitu, udało się optycznie powiększyć niedużą przestrzeń. Jury doceniło funkcjonalność wnętrza: zarówno sali, jak i widocznej dla gości strefy roboczej. Ergonomiczna aranżacja otwartej kuchni pozwala na utrzymanie w niej porządku, co czyni podglądanie pracy kucharzy dodatkową atrakcją. Charakteru wnętrzu dodają również podwieszone ponad stolikami rośliny w metalowych koszach. Co więcej, projektantom udało się zaanektować należące do restauracji podwórko, tworząc przestrzeń przyjazną gościom. W efekcie nieco zapomniana przestrzeń na tyłach budynku nabrała życia, ale bez ryzyka zakłócania spokoju mieszkańców. Przy ocenie jury zwróciło również uwagę na spójność koncepcji architektonicznej z identyfikacją wizualną lokalu.

Kategoria: lokal handlowo-usługowy

Dasea People

ul. Antoniego Abrahama 29

Projekt wnętrza: Barbara Skomska-Stachura i Sebastian Cerek

Dasea People

Dasea People oferuje odzież sportową. Wnętrze sklepu oraz doskonała, nienachalna ekspozycja produktów i marek błyskawicznie komunikuje oraz zachęca do przyjęcia określonego stylu życia. Aranżacja tworzy ciepłą atmosferę przywołującą na myśl górskie podróże i schroniska, inspiruje do aktywnego spędzania czasu i pobudza apetyt na przygodę. Szczególną uwagę zwraca połączenie elementów surowych – nieoszlifowanego drewna, metalu i stalowych części maszyn – z przełamującymi prostotę miękkimi dywanami w stylu etnicznym. Kluczowa dla oceny jury okazała się spójność projektu z koncepcją biznesową. Na dodatkowe wyróżnienie zasługuje zewnętrzna aranżacja sklepu, która swoją wyjątkowość zawdzięcza wykorzystaniu zastanych detali architektonicznych – starych, ozdobnych luksferów. Stanowi to chlubny przykład poszanowania tożsamości miejsca. Stale otwarte drzwi sklepu sprawiają, że Dasea People sprzyja nie tylko przyjemnym zakupom, ale także nawiązywaniu pozytywnych relacji społecznych.

Dodatkowo, w wyniku trwającego 2 miesiące głosowania, przeprowadzonego na stronie fb.com/CentrumDesignuGdynia, internauci za najlepiej zaprojektowane lokale komercyjne uznali Carmnik Kantyna (gastronomia) oraz Dasea People (handel/usługa). Wnętrza zdobyły odpowiednio 983 i 730 głosów.

Laureaci plebiscytu internetowego otrzymają specjalne naklejki na witryny. Nagroda dla zwycięzców wytypowanych przez jury to naklejka oraz limitowany komplet naczyń do lemoniady Kajo stworzony przez grupę Witamina D i  Karola Elasa-Necla w ramach projektu Manuba, prezentowanego podczas podczas tegorocznej edycji Gdynia Design Days.

Gratulujemy zwycięzcom, wyróżnionym i nominowanym!

 

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *