Wielka opowieść o sushi

Sushi to tradycyjna japońska potrawa składająca się przede wszystkim z marynowanego ryżu, octu ryżowego i ryby. Wydawałoby się, że uprawa ryżu ma dłuższą historię niż tradycja sushi. Prawda może być zaskakująca, zważywszy na fakt, iż pierwszym sushi mogła być marynowana w soli wieprzowina. Jak powstała nazwa i skąd wywodzi się najsłynniejsze japońskie danie?

Wyspy Japońskie rozciągają się wzdłuż zachodniego, pacyficznego wybrzeża Azji – od Rosji przez Koreę Północną i Południową, aż po Chiny. W skład archipelagu wchodzi prawie 4 tysiące wysp i wysepek. Na czterech największych wyspach – Hokkaido, Honsiu, Stikoku i Kiusiu – dominują górskie pasma, przecinane wąskimi dolinami. Ze względu na położenie oraz za sprawą ciepłych prądów morskich, okalające wody są bogate w morskie ryby i skorupiaki. Każdy skrawek górzystych terenów został zagospodarowywany przez tarasowe uprawy ryżu.

Skąd pochodzi sushi?

W czasach, kiedy nie było lodówek, przechowywanie żywności stanowiło odwieczny problem. Jednakże znaleziono sposób na oczyszczone i osolone owoce morza, okładając je gotowanym ryżem i przyciskając kamieniem, a następnie przykrywano to szczelnie pokrywką. W ten sposób ryba fermentowała i zachowywała dobre właściwości na dłużej. Można było ją zjeść po kilku miesiącach, a nawet latach. Niektóre restauracje wzorując się na przodkach do dziś serwują narezushi, czyli tradycyjne sushi z karpia o specyficznym zapachu.

Mimo, iż to dziś bardzo popularna potrawa Kraju Kwitnących Wiśni, przypuszcza się, że mogła pochodzić z Chin. Jednakże pierwsze pisemne wzmianki o sushi natknięto się w japońskim zbiorze praw zwanym „Yorituryo”. Nie miało ono dzisiejszej formy, lecz było rodzajem podatku płaconego w naturze. Przez kolejne osiem wieków sushi zmieniało się wraz z japońską kuchnią.

Skąd wzięła się nazwa?

Na początku XVII wieku po raz pierwszy stworzono namanari, a ryż zaczęto gotować, a nie przygotowywać na parze. Z biegiem czasu wynaleziono ocet ryżowy, dzięki któremu możliwa była szybsza fermentacja ryżu. Czas przygotowania znacznie się skrócił, jednak zapach nadal pozostawiał wiele do życzenia, przypominał woń niebieskiego sera pleśniowego, w połączeniu z rybą i octem ryżowym.

Dopiero w XVIII wieku, Yohei wpadł na genialny pomysł pominięcia procesu fermentacji i zaprawiania ryż tylko octem ryżowym. Stąd wzięła się nazwa, która w oryginale brzmiała sumeshi („su” oznacza sos, a słowo „meshi” to ryż). Aczkolwiek, na skutek szybkiego wymawiania tej nazwy, uległa ona skróceniu do popularnego dziś sushi. Wtedy też, to niezwykłe danie zaczęło nabierać ówczesnych kształtów.

Zaczęto sprzedawać je w sklepach. Powstanie nigri okazało się wielkim hitem, ale wyglądało nieco inaczej niż dzisiaj. Mięso ryb było początkowo marynowane w sosie sojowym, occie, albo też mocno solone. Stosowano tą praktykę dlatego, aby nie używać dodatkowych porcji sosu podczas jedzenia. Co więcej, kawałki sushi były pierwotnie dwukrotnie większe w porównaniu z dzisiejszymi porcjami. Z biegiem lat proces tworzenia sushi doprowadzono do perfekcji.

Więcej informacji
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi – Sushi dostępne w Warszawie
Oceń ten artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *