TIKI w sercu miejskiej dżungli

Orzeźwiające koktajle, barwne desery i lekkie, sycące dania – teraz Olivia Garden przykuwa uwagę nie tylko bogactwem roślinności, ale także smaków. Olivia Garden to całoroczny, tropikalny ogród powstały u podnóża najwyższego w Polsce północnej budynku biznesowego ─ Olivii Star. Projekt powstał w odpowiedzi na zapotrzebowanie Rezydentów centrum biznesowego Olivia Business Centre oraz z myślą o mieszkańcach regionu, którym zaoferowane zostało nowe miejsce na gastronomicznej i eventowej mapie Trójmiasta.

Olivia Garden to przestrzeń 800 m2 wypełniona ponad trzema tysiącami roślin z 5. kontynentów. Z myślą o różnych rodzajach aktywności, ogród został podzielony na 4 strefy, łączą się tutaj: koncept gastronomiczny, przestrzeń do pracy biurowej, audytorium, czyli tzw. strefa dialogu oraz miejsce spotkań i wypoczynku ─ mówi Marta Kłos, koordynująca otwarcie obiektu.

23 czerwca 2021 premierowo zaprezentowano menu Baru TIKI, serwującego świeże koktajle i lekkie dania kuchni orientalnej. Gości przywitano bezalkoholowym koktajlem Tiki Tango, stworzonym na bazie ananasa, cytryny, pomarańczy i piernika. Podczas kolacji można było także spróbować wielu autorskich, alkoholowych propozycji koktajli w stylu tiki, bazujących głównie na rumie, przyozdobionych kwiatami i owocami, podawanych w ceramicznych, kolorowych naczyniach o różnorodnych kształtach (tzw. tiki-mugach). W trakcie degustacji zaserwowane zostały małe porcje bowli, m.in. z tofu, ryżem sushi, edamame (strąki młodej, niedojrzałej jeszcze soi), papryką, grzybami shimeji, algami Wakame oraz czerwoną kapustą. Podano także bułeczki bao z krewetkami i tofu.

Uwagę gości przykuły barwne desery autorstwa Sławomira Gordona, prezentujące szeroki wybór egzotycznych smaków. Gościom zaproponowano: Ziarno kakaowca ─ mus z czterech rodzajów czekolady (mleczna, deserowa, biała i różowa), Kokos ─ przypominający połówkę kokosa deser o smaku kokosa i mango z dodatkiem imbiru, Gajar ka Halva ─ intrygujące połączenie marchwi, pistacji, chałwy i wanilii oraz Buro cha cha, czyli pudding z tapioki z dodatkiem mango i batatów doprawionych imbirem. Karta Olivii Garden, przygotowana przez zespół Tomasza Sosnowskiego odzwierciedla charakter miejsca ─ jest świeża i pełna kolorów, z dużą ilością warzyw, owoców i kwiatowych dekoracji.

Olivia Garden doskonale sprawdzi się jako przestrzeń do spotkań towarzyskich i biznesowych, samodzielnej pracy i odpoczynku oraz organizacji warsztatów czy kameralnych koncertów. To miejsce przeznaczone nie tylko dla pracowników centrum biznesowego. Podobnie jak w przypadku tarasu widokowego, mieszczącego się na 32. piętrze Olivii Star czy restauracji zajmujących powierzchnię 33. poziomu, są tutaj mile widziani wszyscy, którym zależy, by przyjemnie i nieszablonowo spędzić wolny czas.

Wstęp do Olivii Garden jest biletowany. Odwiedzający mogą zwiedzać ogród od poniedziałku do czwartku, w godz. 10-20, w piątki i soboty do 22:00 i 23:00. Bilety wstępu w cenach: 10 zł (normalny) oraz 5 zł (ulgowy). Istnieje również opcja zakupu wejściówki do ogrodu wraz z wjazdem na piętro widokowe Olivia Star lub z wybraną misą bowl z menu. Bilety można zakupić na stronach: www.garden.oliviacentre.com oraz www.oliviastar.pl

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *