Truskawkowe crumble z sorbetem z mango

magazynkobiet.pl - pexels photo 2694788 1050x700 - Truskawkowe crumble z sorbetem z mango

Crumble to deser na punkcie którego wiele osób szaleje. Nadaje się do jedzenia i latem, i grudniowym wieczorem. Jak go zrobić w letniej wersji z lodami mango? Czytaj dalej!

Lody mango i kruszonka, czy to połączenie idealne?

Kruszonka to rzecz, która wielu z Nas kojarzy się z błogim czasem, kiedy to mieliśmy po 5 lub 7 lat i całe dnie biegaliśmy po podwórku. Truskawki podane pod kruszonką, a do tego lody mango na pewno podbiją Wasze podniebienie. Jest to deser, do zrobienia którego, wystarczy Wam to co zwykle macie w kuchni. Masło, mąka, cukier. Realizacja nie jest skomplikowana, a truskawek nawet nie trzeba kroić, dzięki czemu oszczędzicie sporo czasu. To coś, co wszyscy fani lodów mango oraz truskawek pokochają całym serduchem, Jest niezwykle smaczne zarówno podawane na zimno, jak i na gorąco, kiedy to sorbet mango rozpływa się po słodkim cieście.

Crumble z truskawkami i lodami mango – to będzie Wam potrzebne:

Składniki dla 6 osób:

Kruszonka. Do jej przygotowanie potrzebujecie

  • 150 g mąki pszennej, możecie użyć innej, jeśli np. nie jecie glutenu
  • 75 g cukru, dla bardziej fit osób sprawdzi się też ksylitol albo erytrytol (roślinne słodziki)
  • 75 g zimnego masła

 Wykonanie:

Foremki musicie natrzeć odrobiną ulubionego tłuszczu, aby kruszonka do nich nie przywarła. W osobnym naczyniu łączycie ze sobą mąkę, cukier oraz pokrojone zimne masło. Składniki musicie ugnieść na tyle mocno, by grudki pod palcami były niewyczuwalne. Zależy nam na jednolitej konsystencji. Do posmarowanych tłuszczem foremek, wrzućcie owoce. Niech zajmą ponad połowę naczynie. Na nich układacie kruszonkę. Możecie ją porwać lub zetrzeć na tarce, to już zależy od efektu wizualnego jaki chcecie osiągnąć. Zróbcie to obficie, bo całe ciasto wchłonie trochę soku z owoców i będzie ono finalnie miało mniejszą objętość niż na początku. Piekarnik nastawcie na 180 stopni i wstawcie do niego tak przygotowany deser. Pieczemy 25 minut.

magazynkobiet.pl - food 2940287 1280 682x1024 - Truskawkowe crumble z sorbetem z mango

Załącznik:
food-2940287_1280.jpg

Truskawkowe crumble z lodami mango wjeżdża na stół

Najlepiej podawać w kokilkach w których piekliście. Na wierzch warto dodać gałkę lodów. W własnego doświadczenia wiem, że świetnie pasują tu lody mango. Kto nie kocha mango? Lekko słodkawe lody familijne idealnie zgrają się z bardzo słodkim ciastem i kwaskowatymi truskawkami. Oczywiście wybierzcie te które lubicie, lody waniliowe, lody bakaliowe będą równie dobre, ale moim zdaniem lody mango robią tu ogromną robotę. Smacznego!

Truskawkowe crumble z sorbetem z mango
Rate this post

Polacane:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *