Kurczak jest jednym z ulubionych mięs, często wykorzystywanych w kuchni. Powodów jest wiele: delikatny smak, kruche mięso oraz szybkość przygotowywania to główne z nich. Nie zawsze jednak wiemy, jaka jest różnica i na zwracać uwagę podczas zakupów. Warto np. wiedzieć czym różni się zwykły od kurczaka kukurydzianego, ale także jak go przyrządzać, aby cieszyć się smakiem oraz walorami odżywczymi.
Wartości odżywcze kurczaka
Przede wszystkim mięso kurczaka jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Ponadto jest lekkostrawne oraz nie zawiera dużych ilości tłuszczu, dzięki temu polecane jest osobom na diecie ze względów zdrowotnych, jak i estetycznych. Kurczaka powinny spożywać Ci, którzy mają problem z wysokim cholesterolem, układem krążenia lub otyłością. Pamiętajmy jedynie, że pełna tłuszczu jest skórka, dlatego ją warto przed przygotowaniem mięsa usunąć. Mięso z kurczaka dostarcza organizmowi witamin z grupy B, szczególnie B3, która kontroluje procesy energetyczne, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Substancja rozszerza także naczynia krwionośne, wspomaga układ nerwowy, kondycję psychiczną, a także włosów i skóry. Jedna pierś z kurczaka pokrywa zapotrzebowanie na tę witaminę w ponad 100%! W mięsie kurczaka znajdziemy również składniki mineralne, takie jak: cynk, selen, magnez oraz fosfor. Cynk bierze udział w wielu procesach, np. gojeniu ran, pracy układu odpornościowego czy wydzielaniu insuliny. Natomiast selen jest niezbędny dla właściwego funkcjonowania tarczycy, pomaga w walce z depresją i przemęczeniem.
Kurczak kukurydziany, czyli jaki?
Wybierając kurczaka kukurydzianego możemy mieć pewność, że jest on chowany wyłącznie w wybranych kurnikach na polskiej wsi (tak jak jest to praktykowane m. in. przez firmę Drosed: http://drosed.com.pl/produkt/kurczak-kukurydziany/). Kurczak ten karmiony jest specjalną paszą, wolną od GMO, opartą na kukurydzy i innych zbożach. Dzięki temu skóra oraz mięso kurczaka ma lekko złocistą barwę oraz wyjątkowy, delikatnie słodki smak. Kurczak kukurydziany chowany jest na świeżym powietrzu, z dostępem do światła naturalnego oraz możliwością swobodnej aktywności ruchowej. Wszystko to sprawia, że otrzymane z nich mięso jest bardzo zdrowe, wysokiej jakości i zawartości pełnowartościowego białka. W związku z czym bez obaw możemy podawać je osobom chorym, starszym oraz dzieciom, które jak wiadomo powinny spożywać posiłki zbilansowane i pełne składników odżywczych. Kupując kurczaka kukurydzianego możemy mieć pewność, że jest to organiczne, zdrowe mięso, które uzyskuje się bez użycia hormonów wzrostu czy antybiotyków, które negatywnie oddziałują na organizm człowieka i znacznie pogarszają smak oraz wygląd mięsa.
Jak przyrządzać kurczaka?
Jeśli wiemy już, jakie wartości odżywcze znajdziemy w kurczaku i dlaczego warto wybrać kurczaka kukurydzianego powinniśmy także poznać sposoby na najlepsze potrawy z jego mięsa w roli głównej. Przede wszystkim unikajmy głębokiego smażenia, które zabija wartościowe składniki oraz sprawia, że mięso jest tłuste. Najlepiej kurczaka gotować – w wodzie lub na parze, piec i grillować. Dzięki temu zachowamy nie tylko wartość odżywczą, ale także walory smakowe, co szczególnie docenimy w przypadku kurczaka kukurydzianegoo delikatnym, słodkawym smaku. Bardzo dużą zaletą mięsa drobiowego jest szybki czas przygotowania, bez względu na metodę przyrządzania. Aby zachować mięso zdrowe i smaczne unikajmy dodatkowych akcesoriów, typu folia aluminiowa. Im bardziej naturalne gotowanie lub pieczenie tym większa korzyść z wyboru wysokiej jakości kurczaka.