Smażenie idealnego steka krok po kroku

Jeśli chcesz zjeść pyszny stek, ale nie masz dostępnego grilla, nie martw się! Możesz również w prosty i skuteczny sposób przygotować go na patelni. Dziś opowiemy, jak to zrobić krok po kroku.

Mięso

Użyj kawałka steku bez kości o grubości około 2,5 cm. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj cieńszej części mięsa, aby można było go dokładnie usmażyć każdej strony. Dodatkowo stek będzie smakował najlepiej, jeśli jest świeży.

Marynata

Marynuj stek z wyprzedzeniem, aby nadać mięsu intensywniejszy smak. Umieść je w torebce lub szklanym pojemniku i zalej je dowolną marynatą. Następnie zamknij torebkę lub przykryj pojemnik, po czym wstaw stek do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Posyp stek jedną łyżką (14,8 g) soli koszernej z każdej strony. Sól wydobywa naturalne smaki steku i pomaga równomiernie zarumienić się podczas smażenia. Ułatwia też proces brązowienia.

Przygotowywanie patelni

Lekko posmaruj dno żeliwnej patelni olejem roślinnym, a następnie podgrzewaj przez 1 minutę. Upewnij się, że wybrane smarowidło pokrywa całe dno patelni lekką, równą warstwą, aby zapobiec spaleniu. Ten typ patelni zatrzymuje ciepło po umieszczeniu steku na powierzchni, dzięki czemu świetnie nadaje się do mięs. Możesz również użyć oliwy z oliwek.

Patelnia żeliwna. Źródło: prymusAGD.pl

Smażenie mięsa

Kiedy zauważysz, że z oleju tworzy się dym, patelnia jest wystarczająco gorąca, aby obsmażyć stek. Umieść stek na środku patelni, używając rąk lub szczypiec. Gotuj mięso z jednej strony przez 3-6 minut, niemniej czas zależy od preferowanej temperatury i konkretnego typu steka. Jeśli wolisz bardziej krwisty, niech każda strona ma mniej czasu na patelni.

Użyj termometru do gotowania, aby sprawdzić temperaturę mięsa. Umieść końcówkę w środku steku i poczekaj, aż stek będzie oddalony o około 5 stopni od żądanej temperatury, zanim wyjmiesz go z ognia. Nie czekaj, aż stek osiągnie żądaną temperaturę, ponieważ grozi to zwęgleniem skóry. Sposoby usmażenia mięsa prezentują się następująco:

120° F (48.8° C) = Rare

130° F (54.4° C) = Medium rare

140° F (60° C) = Medium

150° F (65.5° C) = Medium well

160° F (71.1° C) = Well done.

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że z naszą pomocą uda się wam usmażyć perfekcyjny dla siebie stek. Będzie można go sprezentować zarówno sobie na obiad, jak i domownikom. Niemniej należy pamiętać o wyposażeniu się w odpowiednią patelnię, aby cały proces przebiegł bez problemu.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *