Przepis na szarlotkę? Poznaj niezwykłe pomysły na ciasto z jabłkami!

Szarlotka to ciasto, które znajdziemy w każdej cukierni. Jej wyjątkowy smak sprawia, że stała się popularna w wielu zakątkach świata. Poznaj sprawdzone przepisy na szarlotkę!

Przepisy na szarlotkę mogą być różne. W Stanach Zjednoczonych popularne jest ciasto o nazwie apple pie, które przypomina tartę, z kolei np. Holendrzy uwielbiają Appelbeignet, czyli jabłka smażone w cieście, nieraz z dodatkiem zmielonych migdałów utartych z cukrem, czyli holenderskiego marcepanu nazywanego „amandelspijs”. Odpowiednik tradycyjnej polskiej szarlotki znajdziemy także w innych krajach, choćby u naszych zachodnich sąsiadów.

Szarlotka przybiera różne formy nie tylko w zależności od kraju. Także w Polsce szarlotki mogą znacznie różnić się między sobą. Niektórzy przygotowują szarlotkę z ciasta biszkoptowego z dużymi kawałkami owoców, posypaną cukrem pudrem, inni z kolei wolą szarlotkę z ciasta kruchego, z musem owocowym i kruszonką na wierzchu. Ale to nie jedyne przepisy. Szukasz przepisu na szarlotkę? Wejdź na stronę https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-kruszonka-prosty-przepis i zainspiruj się!

Szarlotka – przepis na pyszny deser!

Przepis na szarlotkę z kruszonką może być bardzo prosty! Szarlotka z kruszonką jest smaczna, a prażone jabłka z dodatkiem cynamonu sprawiają, że jest niezwykle aromatyczna. Do jej przygotowania wystarczy mąka pszenna, proszek do pieczenia, masło, cukier puder, cukier wanilinowy i jajko zaś do musu jabłkowego 1,5 kg jabłek, cynamon, kardamon i imbir.

Innym, świetnym pomysłem na deser jest sypana szarlotka wegańska. To idealna propozycja dla wegan, ale nie tylko. Ciasto robi się błyskawicznie, nie trzeba spędzać czasu na ubijaniu czy wyrabianiu ciasta. Sypana szarlotka wegańska bywa nazywana również jabłecznikiem z kaszy manny. Do wersji bez jabłek i nabiału potrzeba mąki pszennej, cukru, kaszy manny, proszku do pieczenia, jabłek, cynamonu, oleju kokosowego i płatków migdałowych.

Do klasycznych szarlotek można też stosować różne dodatki. Ciekawy smak można uzyskać dodając do szarlotki na przykład konfiturę z czerwonej porzeczki!

Oprócz wyjątkowych przepisów na szarlotkę warto pamiętać o sposobie jej podania. Jak podawać szarlotkę? Można to robić na wiele sposobów! Jednym z nich jest podawanie szarlotki na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych i bitej śmietany. Tak podana szalotka robi niezwykłe wrażenie i prezentuje się znakomicie! Innym sposobem podania szarlotki jest podanie jej na zimno i oprószenie jej cukrem pudrem.

5/5 - (1 głosów)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *