Prawdziwie zimowa kawa na 3 sposoby – jak przygotować kompozycję, która doda energii nawet w najchłodniejszy poranek

Wszyscy to znamy — dźwięk budzika, za oknem ciemno, przespane godziny nie zmyły z nas zmęczenia, a czeka nas kolejny dzień w pracy. Zimowe poranki nie należą do najłatwiejszych. Niedobór słońca, nadmiar szarości, brak śniegu i chłód dają się we znaki niemal wszystkim. Jednak zanim nadejdzie długo wyczekiwana wiosna, musimy ratować się wszystkimi sposobami, aby jakoś przeczekać ten nieciekawy czas.

Jak przetrwać chłodny zimowy poranek? Z pomocą przychodzi nam niezastąpiona kawa, gorąca, dodająca energii i otuchy. Oto trzy sprawdzone przepisy na kawę, która uratuje nas w najzimniejsze  poranki. Na zimę warto zaopatrzyć się w dobrą mieloną kawę, która ułatwi nam proces przygotowania naparu. Szeroki wybór kaw mielonych znajdziecie na Coffeedesk.pl!

Cynamonowa kawa

Cynamon to z całą pewnością zimowa przyprawa — rozgrzewająca, aromatyczna i bardzo piernikowa. Gorąca kawa z syropem cynamonowym i mlekiem to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia.

Składniki:

  • Podwójne espresso z kawiarki lub ekspresu
  • Syrop cynamonowy
  • Ulubione mleko do spienienia – 200 ml

Przygotowanie

Na dno ulubionego kubka lub filiżanki wlewamy około 10 ml syropu cynamonowego. Dodajemy podwójne espresso, a całość zalewamy spienionym ciepłym mlekiem. Idealna, szybka i pyszna kawa na rozchmurzenie najbardziej ponurego poranka.

Mocha, mokka — po prostu kawa z czekoladą! 

Połączenie kawy z czekoladą jest znane od wieków i cieszy się niesłabnącą popularnością. Mokkę możemy przygotować z użyciem czekolady w kostkach, w proszku a także z dobrym syropem czekoladowym. Najłatwiej przygotować ją z kostkami ulubionej czekolady.

Składniki:

  • Podwójne espresso z kawiarki lub ekspresu
  • Kilka kostek ulubionej czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • Mleko roślinne lub tradycyjne – 150 ml

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy mleko, rozpuszczając w nim kostki czekolady. Tak przygotowane mleko dolewamy do espresso i rozkoszujemy się wyjątkowym smakiem, który doda nam energii na cały poranek i osłodzi konieczność wyjścia z domu.

Coffee Bombon

Hiszpańska kawa nie jest tak popularna jak włoska, jednak warto dać jej szansę, zwłaszcza kiedy zorientujemy się, że kawa Bombon to prawdziwa bomba smaków. Bombon to połączenie intensywnego espresso z mlekiem skondensowanym. Słodycz skondensowanego mleka w duecie z klasycznym espresso postawi na nogi nawet najbardziej zaspanego osobnika.

Składniki:

  • Mleko skondensowane – 20/30 ml
  • Pojedyncze espresso z kawiarki lub ekspresu – około 30 ml

Przygotowanie:

Na dno małej szklanki lub filiżanki wlewamy około 30 ml mleka skondensowanego. Powoli, tak aby nie przełamać warstw, dolewamy espresso. Możemy wymieszać kawę z mlekiem lub najpierw wypić espresso, a następnie cieszyć się słodkim deserem.

5/5 - (1 głosów)

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *