Paluszki serowe Galicia – z czym serwować je swoim gościom?

Jeśli masz w swojej kuchennej szafce paluszki serowe Galicia i nie wiesz, z czym zaserwować je swoim gościom – przygotowaliśmy kilka ciekawych, niesamowicie pysznych propozycji, które idealnie komponują się z głębokim smakiem Goudy i wysokiej jakości masła. Gotowi? Zatem zostańcie z nami. Gwarantujemy – Wasze podniebienia oszaleją.

Dlaczego warto jeść Paluchy Kapitańskie z serem Gouda?

Paluchy Kapitańskie, które ma w swojej ofercie rzemieślnicza piekarnia Galicia to propozycja dla wszystkich fanów sera Gouda. Ten wysokiej jakości produkt, poza tym, że nie zawiera konserwantów, ma w swoim składzie najlepsze masło, pszenny zakwas, a także sporo białka. To idealna propozycja na spotkanie za znajomymi, wieczór w gronie rodziny lub po prostu przekąska do filmu. Jesteśmy pewni, że po skończeniu pierwszej paczki, od razu zakupicie kolejną.

Paluchy kapitańskie jako dodatek do deski wędlin i serów

Deski wędlin oraz serów to forma podania przekąsek, która coraz częściej pojawia się na polskich stołach. To pomysł, który sprawdzi się podczas domówek, większych imprez, a także małych i kameralnych spotkań z rodziną. Deska serów w połączeniu z dobrym winem i romantycznym filmem to również genialny pomysł na randkę. Co powinno znaleźć się na takiej desce? Przede wszystkim dobre sery: camembert, brie, parmezan, bursztyn. Świetnie sprawdzą się kolorowe sery, np. z dodatkiem zielonego lub czerwonego pesto. Poza serami ułóżcie na desce salami, kabanosy, szynkę parmeńską i chorizo. Pomiędzy głównymi produktami poukładajcie paluszki serowe Galicia, oliwki (czarne bądź zielone), winogrono, truskawki, nerkowce i inne orzechy.

Krem z białych warzyw z oliwą z oliwek i paluszkami serowymi

Do przygotowania tego kremu potrzebujecie:

  • 450 gramów świeżego lub mrożonego kalafiora,
  • 200 gramów pora,
  • 400 gramów cebuli,
  • 500 gramów ziemniaków,
  • 300 gramów korzenia pietruszki,
  • 200 gramów korzenia selera,
  • kilka ząbków czosnku,
  • ½ kostki masła,
  • 800 ml bulionu,
  • 200 gramów śmietany 18%,
  • oliwę z oliwek,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałkę muszkatołową,
  • Paluchy Kapitańskie Galicia.

Przygotowanie kremu rozpocznijcie od pokrojenia warzyw w drobną kostkę. Gdy warzywa są już gotowe, rozpuście w garnku masło i podsmażcie na nim cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Dorzućcie pozostałe warzywa i zalejcie wszystko przygotowanym wcześniej bulionem. Warzywa gotujcie do miękkości, a na koniec dodajcie do zupy śmietanę. Pamiętajcie – nie może się zwarzyć! Gotujcie zupę ponownie przez około 10 minut – do momentu zagotowania, a następnie zblendujcie ją na krem. Ponownie zagotujcie i gotowy krem przyprawcie do smaku. Podawajcie go z kilkoma kroplami oliwy w towarzystwie idealnie pasujących do tej zupy paluszków serowych.

Pyszny dip paprykowo-majonezowy do paluszków serowych

Aby przygotować ten dip potrzebujecie:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu,
  • 1 paprykę czerwoną,
  • odrobinę oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobinę chili.

Przygotowanie dipu rozpocznijcie od pokrojenia papryki, polania jej oliwą i przyprawienia solą, pieprzem oraz chili, a następnie upieczenia jej w piekarniku (powinna być prawie czarna). Tak przygotowaną paprykę ostudźcie i przełóżcie do misy blendera. Zblendujcie ją na gładką pastę, a następnie dodajcie majonez i jogurt. Połączcie je razem. Ten prosty dip jest zachwycająco smaczny. Podawajcie go w małych miseczkach i zanurzajcie w nim paluszki serowe Galicia.

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *