Jeśli masz w swojej kuchennej szafce paluszki serowe Galicia i nie wiesz, z czym zaserwować je swoim gościom – przygotowaliśmy kilka ciekawych, niesamowicie pysznych propozycji, które idealnie komponują się z głębokim smakiem Goudy i wysokiej jakości masła. Gotowi? Zatem zostańcie z nami. Gwarantujemy – Wasze podniebienia oszaleją.
Dlaczego warto jeść Paluchy Kapitańskie z serem Gouda?
Paluchy Kapitańskie, które ma w swojej ofercie rzemieślnicza piekarnia Galicia to propozycja dla wszystkich fanów sera Gouda. Ten wysokiej jakości produkt, poza tym, że nie zawiera konserwantów, ma w swoim składzie najlepsze masło, pszenny zakwas, a także sporo białka. To idealna propozycja na spotkanie za znajomymi, wieczór w gronie rodziny lub po prostu przekąska do filmu. Jesteśmy pewni, że po skończeniu pierwszej paczki, od razu zakupicie kolejną.
Paluchy kapitańskie jako dodatek do deski wędlin i serów
Deski wędlin oraz serów to forma podania przekąsek, która coraz częściej pojawia się na polskich stołach. To pomysł, który sprawdzi się podczas domówek, większych imprez, a także małych i kameralnych spotkań z rodziną. Deska serów w połączeniu z dobrym winem i romantycznym filmem to również genialny pomysł na randkę. Co powinno znaleźć się na takiej desce? Przede wszystkim dobre sery: camembert, brie, parmezan, bursztyn. Świetnie sprawdzą się kolorowe sery, np. z dodatkiem zielonego lub czerwonego pesto. Poza serami ułóżcie na desce salami, kabanosy, szynkę parmeńską i chorizo. Pomiędzy głównymi produktami poukładajcie paluszki serowe Galicia, oliwki (czarne bądź zielone), winogrono, truskawki, nerkowce i inne orzechy.
Krem z białych warzyw z oliwą z oliwek i paluszkami serowymi
Do przygotowania tego kremu potrzebujecie:
- 450 gramów świeżego lub mrożonego kalafiora,
- 200 gramów pora,
- 400 gramów cebuli,
- 500 gramów ziemniaków,
- 300 gramów korzenia pietruszki,
- 200 gramów korzenia selera,
- kilka ząbków czosnku,
- ½ kostki masła,
- 800 ml bulionu,
- 200 gramów śmietany 18%,
- oliwę z oliwek,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałkę muszkatołową,
- Paluchy Kapitańskie Galicia.
Przygotowanie kremu rozpocznijcie od pokrojenia warzyw w drobną kostkę. Gdy warzywa są już gotowe, rozpuście w garnku masło i podsmażcie na nim cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Dorzućcie pozostałe warzywa i zalejcie wszystko przygotowanym wcześniej bulionem. Warzywa gotujcie do miękkości, a na koniec dodajcie do zupy śmietanę. Pamiętajcie – nie może się zwarzyć! Gotujcie zupę ponownie przez około 10 minut – do momentu zagotowania, a następnie zblendujcie ją na krem. Ponownie zagotujcie i gotowy krem przyprawcie do smaku. Podawajcie go z kilkoma kroplami oliwy w towarzystwie idealnie pasujących do tej zupy paluszków serowych.
Pyszny dip paprykowo-majonezowy do paluszków serowych
Aby przygotować ten dip potrzebujecie:
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu,
- 1 paprykę czerwoną,
- odrobinę oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobinę chili.
Przygotowanie dipu rozpocznijcie od pokrojenia papryki, polania jej oliwą i przyprawienia solą, pieprzem oraz chili, a następnie upieczenia jej w piekarniku (powinna być prawie czarna). Tak przygotowaną paprykę ostudźcie i przełóżcie do misy blendera. Zblendujcie ją na gładką pastę, a następnie dodajcie majonez i jogurt. Połączcie je razem. Ten prosty dip jest zachwycająco smaczny. Podawajcie go w małych miseczkach i zanurzajcie w nim paluszki serowe Galicia.