Olej rzepakowy tłoczony na zimno — jakie właściwości?

Olej rzepakowy tłoczony na zimno powstaje z zarodków rzepaku, który jest bardzo specyficzną odmianą kapusty. Produkcja tłuszczu polega na wyciskaniu ziaren w określonej temperaturze tak, aby zachowały wszystkie najważniejsze wartości odżywcze. Warunki powstawania tego specyfiku w Olejarni Złotopolskie spełniają wszystkie normy i zasady działania w zgodzie z naturą.

Jakie ma właściwości oleju rzepakowy tłoczony na zimno?

Olej rzepakowy zawiera w swoim składzie bardzo zdrowe kwasy wielonienasycone: linolowy, oleinowy oraz linolenowy. Kwas linolowy trzeba przyswajać w pożywieniu, ponieważ nie jest on syntetyzowany w organizmie (należy do witamin z grupy F). Kwas oleinowy reguluje ogólny poziom cholesterolu, szczególnie podwyższając ilość tego dobrego. Kwas linolenowy z kolei reguluje odpowiedź zapalną organizmu, działa pozytywnie na serce oraz układ nerwowy.  

Warto wspomnieć, że w składzie oleju rzepakowego stosunek ilości kwasów Omega-3 do kwasów Omega-6 jest najbardziej optymalny dla człowieka. Kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie mięśnia sercowego i pracę całego układu krwionośnego, a także poziom cukru we krwi, więc warto zadbać o spożywanie ich odpowiedniej ilości.

W składzie oleju znajdują się także witaminy. Witamina A pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji skóry i oczu oraz wspiera układ immunologiczny. Witamina E dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zapewnia młody wygląd i zwalcza wolne rodniki, chroniąc zdrowie komórek. Witamina K usprawnia procesy krwiotwórcze. Co więcej, oleje nie tylko dostarczają witamin, ale również pomagają przyswoić te zawarte w innych pokarmach. Witaminy bowiem rozpuszczają się tylko w tłuszczach i bez ich dodatku nie ma mowy o uaktywnieniu się ich dobroczynnego działania.  

Do czego można używać oleju rzepakowego?

Rafinowany olej rzepakowy poddawany jest procesowi podgrzewania, który sprawia, że tłuszcz wykazuje większą tolerancję na wysokie temperatury, ale wiąże się to także z utratą sporej części składników odżywczych. Ta odmiana dobrze nadaje się do delikatnej termicznej obróbki potraw takiej jak smażenie, pieczenie i duszenie. Olej tłoczony na zimno zachowuje wszystkie najważniejsze składniki odżywcze i dlatego ma ciemniejszy, bardziej mętny odcień. Charakteryzuje się on również bardziej intensywnym smakiem i zapachem, lepiej się więc sprawdzi jako dressing do sałatki albo dodatek do kanapki. Z oleju rzepakowego można także wytworzyć margarynę.

Tłuszcz ten znajduje także zastosowanie przy zabiegach kosmetycznych, m.in. olejowaniu włosów. To prosta, domowa kuracja, znana wszystkim kobietom. Polega ona na wcieraniu substancji bezpośrednio we włosy. Olej rzepakowy działa wzmacniająco, odżywczo i nawilżająco na kondycję całej fryzury od cebulek aż po same końce. Warto stosować taką pielęgnację regularnie, aby przyniosła jak najlepsze efekty.

Jeśli chcesz wiedzieć, czym właściwie jest dobry olej rzepakowy, wejdź na stronę: https://sklep.zlotopolskie.pl/.

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *