Ocet jabłkowy – 5 fantastycznych właściwości

magazynkobiet.pl - still life 2906457 640 - Ocet jabłkowy - 5 fantastycznych właściwości

O niezwykłych właściwościach octu jabłkowego wiedzieli już Starożytni. Babilończycy wykorzystywali go do konserwowania mięsa, a zamożne Egipcjanki dodawały ocet do kąpieli. Dziś, kojarzy się nam przede wszystkim jako dodatek do podkreślenia smaku potraw. Jednak wskazywanie, że miejsce octu jabłkowego jest wyłącznie w kuchni to duża niesprawiedliwość i wiedział o tym już Hipokrates. Oto pięć fantastycznych właściwości octu jabłkowego.

Działanie przeciwdrobnoustrojowe/antybakteryjne

Wyniki badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Północnej Karolinie w USA wykazały, że ocet może pomagać w eliminacji określonych patogenów, również szczepów pewnych bakterii (w tym E. coli) w jedzeniu. Tym samym zapobiega psuciu się produktów spożywczych i rozwoju chorób przenoszonych przez towarzyszące procesowi bakterie. Swoistym potwierdzeniem jest wielowiekowa praktyka używania octu jabłkowego do konserwacji żywności. Hipokrates używał go do oczyszczania ran, a metoda ta zachowała się w tradycyjnym lecznictwie. Ocet jabłkowy jest wykorzystywany do czyszczenia, dezynfekcji, leczenia grzybicy paznokci, brodawek, a także wszawicy i infekcji uszu.

Ocet jabłkowy pomaga obniżyć poziom cukru we krwi

Najbardziej obiecujące rezultaty w obniżeniu poziomu cukru we krwi, przyniosło stosowania octu jabłkowego u pacjentów z cukrzycą typu drugiego. Warto pamiętać, że jest to jedna z głównych przyczyn przyspieszonego starzenia się organizmu, a podwyższone stężenie cukru we krwi coraz częściej jest problemem osób, które nie mają cukrzycy. Ponadto, liczne badania na zwierzętach i ludziach wykazały, że ocet może podnieść wrażliwość na insulinę i wyraźnie zmniejszyć skoki poziomu cukru w trakcie i tuż po jedzeniu.

Ocet jabłkowy wspomaga odchudzanie

Istnieje kilka powodów, dla których stosowanie octu jabłkowego podczas odchudzania może poprawić rezultaty podjętego wyzwania. Najważniejsze z nich wymieniła dla nas Katarzyna Payerhin – dietetyk Naturhouse:

 

  • ocet jabłkowy wzmaga uczucie sytości, co ułatwia ograniczenie ilości spożywanych pokarmów – ocet może wywołać efekt, który pozwala na przyswojenie o około 200-275 kalorii mniej w ciągu dnia,
  • ma korzystny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co pozwala uniknąć skoków jego stężenia po posiłkach, a tym samym zapobiega odkładaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej,
  • badania przeprowadzone z udziałem osób otyłych wykazały, że codzienne spożywanie octu doprowadziło do redukcji tkanki tłuszczowej w obrębie brzucha i w rezultacie utraty masy ciała, a także niższego stężenia trójglicerydów we krwi. Szybkie odchudzanie brzucha jest zatem bardziej prawdopodobne, gdy włączymy do diety ocet jabłkowy.
  • dzięki cechom delikatnego kwasu, ocet jabłkowy polepsza trawienie, wpływa na perystaltykę jelit (przeciwdziała zaparciom i wykazuje działanie przeczyszczające),
  • polepszając trawienie brzuszne (wykazuje pozytywne działanie w układzie trawiennym, ponieważ przyspiesza działanie enzymów związanych z trawieniem tłuszczów), pozytywnie oddziałuje na zmniejszenie objętości w pasie,
  • z uwagi na zawartość potasu posiada właściwości moczopędne i oczyszczające – przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie, a tym samym pomaga w kontrolowaniu wagi.

Ocet jabłkowy i korzystny wpływ na zdrowie serca

Badania, które dotychczas przeprowadzono tylko na zwierzętach wykazały obniżenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych u osobników spożywających ocet jabłkowy, który może obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów. Ponadto, ocet jabłkowy może zapobiec odkładaniu się wapnia w tętnicach, a tym samym działa profilaktycznie przeciw miażdżycy.

Ocet jabłkowy jako środek przeciwbólowy

Ponieważ pomaga rozpuszczać składy kwasu moczowego wokół stawów, przynosi ulgę w ich bólu. Ocet jabłkowy to jeden z najstarszych i najskuteczniejszych domowych środków przynoszących ulgę na bóle stawów. Ocet w tym celu jest wykorzystywany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie.

Picie octu lub wykonywanie okładów z niego bywa równie nieprzyjemne, co niewygodne. Ale są sposoby, aby mieć go zawsze przy sobie, i to w bezzapachowy sposób. Takim sprytnym rozwiązaniem, które pozwoli w pełni wykorzystać potencjał, jaki ma w sobie ocet jabłkowy są kapsułki OCET JABŁKOWY – SKRZYP POLNY, dostępne wyłącznie w sieci Centrów Dietetycznych Naturhouse. Połączenie właściwości octu jabłkowego i bogactwa skrzypu polnego zainteresuje wszystkich, którzy chcą zadbać zarówno o swoje zdrowie, jak i wygląd.

Ocet jabłkowy – 5 fantastycznych właściwości
5 (100%) 2 votes

Polacane:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *