Kawiarki to nic innego jak czajniczki do parzenia kawy pod ciśnieniem. Urządzenie to jest bardzo popularne we Włoszech. W końcu wymyślił je Włoch, Alfonso Bialetti. Dzięki temu prostemu wynalazkowi można parzyć cudowną kawę w domowych warunkach za przystępną cenę. Nie trzeba inwestować w drogie ekspresy do kawy, ten mały czajniczek zrobi za nas cuda.
Na rynku jest wiele rodzajów kawiarek. Osobę, która jest nowa w tym temacie, może ten temat z początku przerastać. Świat kawiarek to jednak tak naprawdę nic trudnego. Omówimy tutaj w prosty sposób, jak dokonać wyboru pomiędzy nimi.
Rodzaje kawiarek
Kawiarki wytwarza się najczęściej z ceramiki, stali oraz aluminium. Jak można się domyślić, zostały one podane w kolejności od najdroższych do najtańszych. Zapewne dla wielu kawoszy połączenie aluminium i parzenia kawy brzmi co najmniej nieprzyjemnie. Aluminium niestety psuje smak kawy, a przecież nie po to kupujemy kawiarkę, aby nam nie smakowało. Dlatego najtańszą alternatywę lepiej zostawić dla innych, a postawić na kawiarkę stalową lub ceramiczną. Przedmioty ze stali zawsze mają przewagę nad ceramicznymi pod względem trwałości. Po prostu nie sposób ich stłuc. Natomiast ceramika słynie ze swojego subtelnego piękna. Materiał ten pozwala również na kreatywność designerską. Cóż tu dużo mówić – kawiarki z obrazkami są przeurocze. Wybór między stalą a ceramiką każdy musi podjąć indywidualnie.
Kolejnym rozróżnieniem między kawiarkami jest to, do jakiej kuchenki się nadają. Osoby korzystające z płyt gazowych i elektrycznych nie powinny mieć problemu. Jeśli posiadamy płytę indukcyjną, warto przed zakupem sprawdzić, czy kawiarka jest z nią kompatybilna.
Istnieją jeszcze uproszczone wersje kawiarek. Są to najczęściej szklane naczynia ze wmontowanym „wyciskaczem”. Sprawdzą się dla mniej wymagających kawoszy. Ich plusem jest prostota, są świetne w warunkach biurowych. Taki rodzaj kawiarki jest też efektywnym rozwiązaniem problemu fusów, ponieważ skutecznie rozdziela je od przygotowanego napoju.
Pojemność kawiarki
Pojemności podawana jest w mililitrach lub w filiżankach, co często oznaczane jest poprzez skrót z języka włoskiego: tz. Im mniejsza pojemność kawiarki, tym kawa wyjdzie bardziej intensywna. Nie warto kupować kawiarki większej, niż wymagają tego nasze potrzeby, bo kawa nie będzie wtedy smakować tak samo dobrze.
Przy wyborze warto kierować się tym, ile zazwyczaj za jednym razem zaparzamy kawy. Jeśli jest to jeden kubek, nie inwestujmy w dużą kawiarkę, która mieści 300 ml lub więcej. Wtedy za jednym przygotowaniem wylądujemy sami z ilością kawy dla czterech osób. Dla jednej osoby powinna wystarczyć kawiarka na 130 ml, a nawet mniejsza. Pamiętajmy, że w kawiarce powstaje espresso, czyli czysta esencja kawowa. Ten rodzaj kawy zazwyczaj jest serwowany w filiżankach o objętości ok. 70 ml. Dlatego, jeśli zwykliśmy pić słabszą kawę, do ilości przygotowanego napoju należy jeszcze uwzględnić późniejsze rozrzedzenie go poprzez dolanie gorącej wody.